A divatvilág joggal élteti az év színét, amely garantáltan feldobja a szürke hétköznapokat.

A pink erőteljes árnyalatai már 2022-ben feltűntek a láthatáron, Pierpaolo Piccioli, a Valentino divatház kreatív igazgatója egy teljes kollekciót szentelt a vibráló színnek, amelyet azóta egyszerűen csak Valentino-pinkként emleget a divatipar. A pinkmániát egyre csak fokozták az információmorzsák, amelyek Greta Gerwig Barbie-filmjéről érkeztek, majd az év végén a Pantone Színintézet csavart egyet a trenden, és kihirdette 2023 színét: a Viva Magenta fantázianévre hallgató tónus, amely hivatalosan Pantone 18-1750 kódnéven fut, az egyik leggyönyörűbb és legkülönlegesebb rózsaszín, amelyet valaha láttunk. Ahogy azt már akkor is írtuk, a cég közleménye szerint „a Viva Magenta új narratívát ír: bátor és félelmet nem ismerő, lüktető szín, amelynek túláradó ereje optimizmust és örömöt sugároz. Erőteljes és erőt adó, élénk vörös, amely kísérletezésre és önkifejezésre ösztönöz, korlátok nélkül; egy elektromossággal teli, határok nélküli árnyalat (…). Merész, szellemes és mindenkit befogadó, bárkit és mindenkit ugyanolyan lázadó szellemben üdvözöl.” Pont egy ilyen árnyalatra van szükségünk a gardróbunkban is, hogy erőt merítsünk az előttünk álló év minden kihívásához, nem igaz?

Sarah Jessica Parker 2022 novemberében, az És egyszer csak… második évadának forgatásán már a 2023-as év színét viselte (Fotó: Gotham/GC Images)

A színintézet már az év színének bejelentésekor a kifutókról hozott példákkal illusztrálta a Viva Magenta érvényességét: a Loewe, a Gucci, a Thom Browne és a Dior legutóbbi show-in készült képek azt támasztják alá, hogy a Viva Magenta egyszerre bíborvörös, forró rózsaszín, fukszia, málna és bordó is. És hogy rendkívül hordható árnyalat, amely tökéletesen működik a klasszikus semleges tónusokkal, valamint az olyan élénk színekkel is, mint a pink és a kék különböző változatai – vagyis rengeteg lehetőséget kínál az örömöltözködésre (az úgynevezett dopamine dressingről itt írtunk bővebben). De vegyük is sorra, milyen ruhadarabokból érdemes beszerezni Viva Magenta árnyalatút!

Kabátok és blézerek

Ugyan a téli leárazások és az üzletek polcain egyre nagyobb helyet elfoglaló új kollekciók azt sejtetik, hogy mindjárt itt a tavasz, azért még két hónapig biztosan elkél a meleg kabát. Egy magenta színű szövetkabáttal vagy blézerrel a lehető legegyszerűbben tesszük 2023-kompatibilissé a szettünket.

(Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Pulóverek és blúzok

Ha óriási felületeken idegenkedünk még ettől az élénk, erőteljes színtől, próbáljuk ki, milyen érzés felsőként viselni. Ha a Viva Magentának kötöttáruk képében adunk esélyt, garantáltan a szívünkhöz fog nőni, hiszen a melegséget sugárzó matériákkal igazán könnyű megbarátkozni. Azután jöhetnek a selyemhatású blúzok…

(Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Ruhák, overallok, szettek

A Viva Magentát akár tetőtől talpig is viselhetjük. Különösen gyönyörűek az ilyen árnyalatú estélyik, hiszen ez a magenta olyan, mintha a drágakőszínek családjába tartozna. Könnyen párosítható fémes tónusokkal is, amelyek még alkalmibbá teszik, de még a pamutmelegítőt is izgalmasabbá varázsolja.

(Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

Kiegészítők

Ha a gardróbunkba egy új színt vagy trendet szeretnénk bevezetni, a legokosabb kicsiben elkezdeni a kísérletezést. A Pantone év színe feltűnik táskákon, cipőkön, sálakon és ékszereken is, a Viva Magentából pedig tényleg egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy feldobjuk a 2023-as évet.  

(Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

A divatmárkák kínálatában már most szebbnél szebb Viva Magenta-darabokat találunk!

1. Kötött ruha, Mango, 12 995 Ft 2. Melltartó, H&M, 5995 Ft 3. Koktélgyűrű, Swarovski, 64 500 Ft 4. Gyapjúberet, Tau Budapest, 14 900 Ft 5. Karóra, Sprandi – CCC, 19 995 Ft 6. Gyapjúkeverék ingdzseki, H&M, 16 995 Ft 7. Kézitáska, Vila – answear.hu, 23 990 Ft 8. Midi szoknya, Zara, 5995 Ft 9. 1 Rövid kabát, edc by Esprit – zalando.hu, 36 390 Ft 10. Megkötős blúz, Zara, 8995 Ft 11. Körömcipő, Karl Lagerfeld – vermont.hu, 44 790 Ft

Kiemelt kép: Getty Images