6 híresség, akiket (majdnem) elragadtak a szekták

Sokszor nem szívesen vállalják fel, hogy közük volt egy-egy sötétebb társasághoz...

A vallás és hit kérdése nagyon személyes és érzékeny téma, amiről még a legnagyobb sztárok sem nyilatkoznak szívesen – főleg, ha a négy világvallástól eltérő egyházhoz tartoznak vagy tartoztak. Nem csoda, hiszen a legnagyobb háborúk java része is vallási meggyőződések miatt tört ki (az már más kérdés, hogy ez gyakran csak indok volt, a valódi okokat nem vállalták ennyire nyíltan a felelősök…)

Pedig általában tudni lehet, ha máshonnan nem, akkor iparági pletykákból, ha valakinek szektás múltja vagy jelene van, de persze előfordult az is, hogy maguk meséltek vagy ejtettek el célzást erről a témáról. Néha pedig olyanokról is kiderül – általában egy botrány kapcsán – a sötét titok, akiről nem is gondoltuk volna…. De lássuk, kik is azok a hollywoodi sztárok, akiknek közük volt egy-egy hírhedt szektához!

Angela Lansbury

A Gyilkos sorok nyomozó-írónője nemrég hunyt el 96 éves korában. A mindig elegáns brit ladyről sokan nem gondolnánk, hogy egykor köze lehetett bármilyen kétes dologhoz, pedig ez így van. Miután megszülettek a gyerekei, Deidre Angela Shaw és Anthony Pullen Shaw, gyakorlatilag azonnal visszatért sikeres színészi karrierjéhez, amihez hozzátartozott a rengeteg utazás is. Hetekig távol volt a Malibuban maradt családjától, közben pedig lánya egy nagyon veszélyes barátra tett szert Charles Manson személyében, és mind ő, mind a bátyja a kemény drogok rabja lett. A színésznő és férje ekkor hozta meg azt a merész döntést, hogy Írországba költöztetik a családot.

Angela Lansbury az akkor 16 éves Dedevel és 17 éves Anthonyval egy fellépés után (Fotó: Getty Images)

A színésznőt édesanyja szülőhazája vonzotta, és remélte, hogy ez egy olyan hely lesz, ahol a gyerekei távol kerülnek a kaliforniai rossz társaságoktól, így jó útra térhetnek. Manson volt a Manson család nevezetű szekta vezetője, amely sok kiszolgáltatott embert vonzott a 60-as évek végén. Vezetőjük befolyása alatt a szekta tagjai kilenc gyilkosságért voltak felelősek – a várandosságának végén járó Sharon Tate színésznőt is ők gyilkolták meg. Végül a „gyerekeknek” tényleg sikerült rendbehozni az életüket: Deidre hozzáment egy olasz séfhez, Enzo Battarrához, és Los Angelesbe költöztek, majd Enzo és Angela néven olasz éttermet nyitottak (ez egyébként 2019-ben bezárt). Anthony szülei nyomdokaiba lépett, és színészi és rendezői karriert futott be a szórakoztatóiparban.

Joaquin Phoenix

A Joker sztárjának szokatlan gyermekkora volt: Venezuelában, Floridában, majd Hollywoodban is élt örökké úton lévő, hippi szüleivel és testvéreivel, Summerrel, Libertyvel, Rainnel és a szintén színész Riverrel (aki 0993-ban Johnny Depp The Viper Room nevű szórakozóhelye halt meg drogtúladagolásban). De amíg Phoenix 1977-ben hároméves nem volt, a család az Isten gyermekei szekta követői voltak, amelyet egy David Berg nevű szélhámos prédikátor vezetett, és amely később a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló vádak miatt vált hírhedtté. És nem ő az egyetlen híresség, aki több évet ebben a csoportban töltött: többek között Rose McGowan szintén a szektában töltötte gyermekkora egy részét. 1968-ban David Brandt Berg prédikátor megalapította a kezdetben Krisztus tinédzserei nevű csoportot, amely kezdetben otthonról elszökött fiatalokból és hippikből állt. Ebből a gyülekezetből alakult ki az Isten gyermekei, amely egy időben 15 000 tagot számlált világszerte. Az egyház hitt a csoportos életmódban és a buzgó hittérítésben, és hamarosan több száz kommunát foglalt magába. A közösségek tagjai elszigetelődtek a társadalomtól, mivel nem dolgoztak hivatalosan: a munkát végző embereket „rendszeritáknak” nevezték, és a gyerekeiket sem járatták iskolába. Volt tagok később a The Guardiannek arról számoltak be, hogy alamizsnáért koldultak és adományozott élelmiszerből éltek.

A Phoenix család: bal szélen River, középen pedig Joaquin (Fotó: Pinterest / Terry Richardson)

A szekta hírhedté vált szexuális gyakorlatairól, amelyek közé tartozott a Berg által „flörtölő halászat”-nak nevezett gyakorlat, és amelyek során női követőit arra utasította, hogy szexeljenek idegen férfiakkal, hogy becserkésszék őket a szektába. Joaquin Phoenix a Vanity Fairnek azt mondta, hogy ez volt az utolsó csepp a szülei számára, hogy elhagyják ezt a gyülekezetet. Édesanyja, Heart Phoenix a magazinnak elmondta, hogy így is „több évbe telt, mire túltettük magunkat a fájdalmon és a magányon”. (Rose McGowan családja szintén a színésznő gyerekkorában menekült el a szektából.)

A szekta egyes tagjai állítólag kiterjesztették szexuális politikájukat a gyerekekre is, állítólag engedélyezték, sőt bátorították a gyermekek szexuális zaklatását.

Magát Berget is megvádolták azzal, hogy szexuálisan molesztált fiatal lányokat, köztük a lányait és az unokáit. David Berg 1994-ben halt meg, és halála idején az Interpol és az FBI is nyomozott utána. Felesége, Karen Zerby örökölte a vezetést. A szekta azonban 2005-ben ismét a címlapokra került, miután fiuk, Ricky Rodriguez megölte magát és a csoport egy másik volt tagját. 2004-ben az egyház ismét megváltoztatta a nevét Nemzetközi Családra. A Berg halálát követő években a csoport számos követelését enyhítette a követőivel szemben, nyilvánvalóan a csökkenő tagság fellendítésére tett kísérletként, például a követők most már élhetnek magánlakásokban és a szektán kívül is dolgozhatnak. 2009-ben a vezetőség bejelentette, hogy már nem hisznek a közelgő apokalipszisben. Az egyház még mindig létezik, bár a honlapja szerint a csoport 2010-ben „online közösséggé” alakult át, és állítólag 1700 tagot számlál.

Glenn Close

Glenn Close szülei a színésznő hétéves korában csatlakoztak a Moral Re-Armament (Erkölcsi újrafegyverkezés, röviden MRA) nevű szektához, egy szélsőségesen konzervatív csoporthoz. Családja 15 éven át maradt a csoport tagja, ami alatt több közösségi központban is éltek. A gyakorlatok és a hiedelmek négy abszolútum köré épültek: abszolút őszinteség, abszolút tisztaság, abszolút önzetlenség és abszolút szeretet.Close bentlakásos iskolába járt, de emellett a főiskolás koráig az Up The People nevű MRA-kórussal járta a világot. Felnőve, már sikeres színésznőként azt állította, hogy a szektában való tagság valójában segített neki a színészi karrierjében, mivel mindig úgy kellett tennie, mintha elhinné, amit a csoport mondott neki. 2021 májusában Close az Apple TV+ The Me You Can’t See című sorozatában osztotta meg, hogy a szekta mélyen befolyásolta kapcsolatainak minőségét: „A szekta okozta érzelmi és pszichológiai pusztítás miatt nem voltam sikeres a kapcsolataimban és abban, hogy állandó partnert találjak, és ezt nagyon sajnálom… Megdöbbentő, hogy valami, amin az életed ilyen korai szakaszában mentél keresztül, még mindig ilyen romboló hatással bír.”

Glenn Close és az édesapja:

„Alapvetően nem volt szabad semmit sem tenned, vagy bűntudatot éreztettek veled bármilyen természetellenes vágyad miatt – emlékezett vissza a People-nek adott interjúban. – Ha beszélsz bárkivel, aki olyan csoportban volt, amely alapvetően megszabja, hogyan kell élned, mit kell mondanod és hogyan kell érezned, 7 éves korodtól 22 éves korodig, az mély hatást gyakorol rád. Ez olyasvalami, amit [tudatosan kell legyőznöd. Rémálmok gyötörtek, mert nem jártam semmilyen pszichiáterhez vagy bármihez. Aztán ezeknek az álmoknak a végső megtestesülése az volt, hogy képes voltam nyugodtan felállni és elsétálni. És akkor már nem voltak többé ilyen álmaim.” Szerencsére soha nem próbálták visszacsábítani a szektába, mert Close szerint tudták, hogy „onnantól kezdve semmi köze hozzájuk”. A vezető, Buchman 1961-ben halt meg, utódja pedig négy évvel később hunyt el, az MRA azonban továbbra is működik, új nevén: Initiatives of Change (A változás kezdeményezései).

Winona Ryder

Ryder szerint a szülei nem hippik voltak, hanem olyan emberek, akik szerették a szabadságot. „Inkább beatniknek nevezném őket, bár igaz, a beatnik végülis a hippik előfutárai voltak.” A család barátai közé olyan szintén szabadelvű művészek tartoztak, mint a beatmozgalom költői, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti és a sci-fi író Philip K. Dick. Édesanyja egykor vetítőként dolgozott a Minnesotai Egyetemen, így a pajtával szemben felhúzott egy nagy lepedőt, lányával pedig ott néztek mindenféle filmeket. „Emlékszem, hogy akkor láttam a Ne bántsátok a feketerigót! című filmet. Akkor szerettem bele igazán a műfajba” – nyilatkozta egyszer. Amikor hétéves volt, a családja egy Rainbow nevű észak-kaliforniai földdarabra költözött, amely az apja egyik barátjának tulajdonában volt, és hat másik családnak adott otthont, és gyakorlatilag egy önállátó kummunaként éltek, Ryder azonban nem szívesen használja erre ezt szót. „A hely, ahol éltünk, körülbelül 380 hektár vörösfenyővel borított erdős terület volt. Gyönyörű.”

Winona Rydert ismét felfedezte a film- és divatipar a Stranger things kult sorozatnak köszönhetően, miután több évig pária volt lopsi ügye miatt (Fotó: Getty Images)

Nem volt áramuk és így televízió sem, így Ryder lelkes olvasó lett. Kedvence J. D. Salinger Zabhegyezője (vagy újabb fordítás szerint Rozsban a fogója) volt. „Nem volt sok pénzünk – emlékezett vissza Ryder az amerikai Marie Claire-nek adott interjújában. – De a szeretet elképesztő módon kárpótolt ezért. Apám minden apró dolgot izgalmassá tett. Úgy tartják, hogy egyszer a barátaid lesznek a választott családod, de én akkor is őket választottam volna, ha nem a szüleim lennének. Ők a legjobb barátaim.” Bármilyen is idilli volt mindez, Winona 10 éves korában elköltöztek a kaliforniai Petalumába, ahol bár eleinte kiközösítették a furának bélyegzett lányt, de hamarosan beindult a színészi karrierje.

Val Kilmer

Bár Val Kilmer filmes karrierje korántsem olyan fényes manapság, mint pár évtizede, ez nem jelenti azt, hogy a színész teljesen eltűnt a közéletből: még mindig ad néha interjúkat, és felbukkan tévés vagy filmes szerepekben (legutóbb például a Top Gun: Maverick című filmben láthattuk, bár a hangját digitálisan keverték a képsorok alá, mivel azt a gégerák következtében szinte teljesen elveszítette). A színész többször is beszélt már arról, hogy ún. keresztény tudósként mennyire fontos számára a hite. Ez nem összetévesztendő a szcientológiával: a Keresztény Tudomány egy több mint 100 éve létező vallás (és nem tudomány, a magyar fordítás kissé pontatlan). Számos olyan fő tanítást követ, mint a keresztény hit más fajtái, de hangsúlyozza azt az erőt is, amellyel az ima segíthet a fizikai gyógyulásban. Alapítója, Mary Baker Eddy szerint a hitet úgy tervezték, hogy visszatérjen „a primitív kereszténységhez és annak elveszett gyógyító eleméhez.”

A színész számára döntő fontosságúvá vált az ima gyógyító erejébe vetett hite, amikor 2015-ben torokrákot diagnosztizáltak nála – emiatt sokáig elutasította a kemoterápiát is.

Két évvel később a Redditen tartott egy kérdezz-felelek alkalmat, amikor elárulta azt is, hogy mennyire örült a rajongók támogatásának, miközben a rákkal küzdött. „Nagyon hálás vagyok a világ minden tájáról érkező imákért és jó gondolatokért” – írta. A továbbiakban beszélt a hitéről és arról, hogy miért hívő. „Az emberek, akik tudják, hogy keresztény tudós vagyok, azt feltételezik, hogy valahogy veszélyeztetem magam ezzel – írta. – De sok-sok ember gyógyult meg ima által a feljegyzett történelem során. És sok-sok ember halt meg a modern orvostudomány következtében.”

Val Kilmer a gégeműtétje óta szinte mindig kendővel takarja el a sebhelyet (Fotó: EuropaNewswire/Gado/Getty Images)

Mint sok keresztény tudós, a színész is lemond a legtöbb orvosi kezelésről az ima javára, ennek ellenére nem tartja nézeteit szélsőségesnek. „Az emberek összekeverik a fejükben a szélsőségesekkel – mondta. – Olyanoknak tartanak minket, akik táblákkal kiabálnak az abortuszklinikák előtt vagy ilyesmi. Ez nem az én értelmezésem a kereszténységről, vagy a legtöbb emberé, vallástól függetlenül. Mint ahogyan egy muszlim sem azonosítja magát egy öngyilkos merénylő őrületével, aki Allah nevében félelmet terjeszt.”

Kirstie Alley

A december 5-én 71 éves korában végbélrákban elhunyt Kirstie Alley interjúkban és a Celebrity Big Brotherben is nyíltan beszélt arról, hogy szcientológus. „Először is, szeretném, ha mindenki tudná, hogy több száz barátom van, akik a szcientológiához csatlakoztak és kiléptek a szcientológiából. (A hiedelmekkel ellentétben) nem nem üldözik őket. Ez az egész baromság” – mondta még 2013-ban a The Howard Stern Show-ban, amikor az egykori szcientológus és szcientológiaellenes aktivista Leah Reminiről beszélt. (Remini és más volt szcientológusok azt állították, hogy a tagokat elvágják a családjuktól és a barátaiktól, amikor úgy döntenek, hogy kilépnek az egyházból, és megtorlással néznek szembe, ha a külvilágnak ellene beszélnek.)

Fotó: Getty Images

„Amikor általánosítasz, és amikor az a célod, hogy rágalmazz és mondj dolgokat egy egész csoportról… amikor úgy döntesz, hogy általánosságban kijelented, hogy a szcientológia gonosz, akkor az ellenségem vagy” – fogalmazott a színésznő. Szerinte ugyanis ezek a hiedelmeknek egyáltalán nincsen semmilyen valóságalapjuk, gyakorlatilag szabadon lehet ki- és belépni a szcientológia egyházába. Az egyik leghíresebb szcientológus egyébként Tom Cruise, de (sok más mellett) John Travolta, Elizabeth Moss, Lisa Marie Presley és Juliette Lewis is az egyház tagja.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva