Minden összeomlás után erősebben tért vissza a Joker sztárja, Joaquin Phoenix

Október 28-án ünnepli 46. születésnapját Joaquin Phoenix, Oscar-díjas színész, producer és környezetvédő aktivista. 2020 igazán jó év volt számára? megszületett első gyereke, és elnyerte az Oscart. De nehéz őt vezetett eddig, testvére korai halála, és az alkohollal folytatott küzdelme után is úgy tűnt, hogy feladja a színészetet. Végül azonban mindig visszatért.

Mi történt?

Október 28-án ünnepli 46. születésnapját Joaquin Phoenix, a Joker Oscar-díjas színésze, producer és környezetvédő aktivista.

Miért fontos?

Bár az idei év a legtöbb ember számára nem alakul túl szerencsésen, Joaquin Phoenix a kivételek közé tartozik. 2020-ban nemcsak az Oscart nyerte el, de nemrég megszületett első gyermeke, akit tragikusan fiatalon meghalt testvéréről Rivernek neveztek el.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Joaquin Phoenix szülei az Isten gyermekei nevű szekta tagjai voltak.
  • Mind a négy testvére színészkedett, de ő egyáltalán nem volt biztos abban, hogy ez lesz a hivatása.
  • Többször tűnt úgy, hogy végleg feladja a pályát, de mindig visszatért.

Joaquin Phoenix útja idáig minden volt, csak sima nem. Egy átlagosnak nehezen nevezhető, szektatag szülőkkel súlyosbított gyerekkor után korán jöttek az első hollywoodi sikerei, de testvére halála, küzdelme az alkohollal színészi pályája többszöri megszakításához vezetett. Nem egyszer látszott úgy, hogy soha többet nem áll kamera elé, végül mégis mindig visszatért, és mindig erősebben és sikeresebben, mint korábban.
A színész szülei az Isten gyermekei nevű szekta tagjai voltak, akkor még csak négy gyerekükkel beutazták egész Dél-Amerikát. Csakhogy a David Berg által alapított szektáról később kiderült, hogy a tagokat, köztük a gyerekeket is szexuálisan zaklatták, prostitúcióra kényszerítették. A szektában felnőtt gyerekek közül később sokan lettek drog- vagy alkoholfüggők, esetleg öngyilkosok. A függőségek a Phoenix-gyerekeket sem kerülték el, de Joaquin Phoenix állítja, hogy a szülei ártatlanok. Felnőttként úgy nyilatkozott, hogy a szülei abban a hitben éltek, hogy végre találtak egy olyan közösséget, ami megfelelt az értékeiknek. Amikor azonban kiderült, hogy az Isten gyermekei mennyire gyalázatos társaság, a család visszaköltözött az Egyesült Államokba.

„Nem akartam elhinni, hogy ilyen érzéketlenek az emberek”

Ekkor már öten voltak a Phoenix-gyerekek, akik mind szokatlan neveket kaptak, Rivernek, Rainnek, Libertynek és Summernek (Folyó, Eső, Szabadság, Nyár) nevezték őket, így Joaquin is jobbnak látta, ha a nevét Leafre (Levél) változtatja. Első tévé- és filmszerepeit még ezen a néven vállalta, később visszavette korábbi nevét.

A Phoenix család Los Angeles-i otthonukban, 1983 körül. (B-J) Summer Phoenix, Arlyn Phoenix, Rain Phoenix, Joaquin Phoenix, John Lee Phoenix, Liberty Phoenix és River Phoenix. (Fotó: Dianna Whitley / Getty Images)

Nem csak ő játszott filmekben, az összes testvér zenélt és színészkedett, ez jelentette a család bevételét. 

Nehéz megmondani, hogy melyik testvér volt a sikeresebb, Joaquin játszott például a Vásott szülőkben Steve Martin, Dianne Wiest és Keanu Reeves oldalán. Csakhogy a szülei elváltak, az apja úgy döntött, hogy visszatér Dél-Amerikába, Joaquin pedig vele tartott. Ez volt az első alkalom, hogy úgy érezte, az ő sorsa nem a színészet, nem érdekli a hollywoodi karrier. Eközben bátyja, River egyre sikeresebb és híresebb színész lett, játszott többek között az Állj mellém! című, nagy sikerű Stephen King-adaptációban, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban, és Gus Van Sant kultfilmjében, az Otthonom, Idahoban. Hollywood következő nagy sztárjaként emlegették, de a sorsa másként alakult.

River Phoenix (1970 – 1993), az Állj mellém! forgatása után. (Fotó: George Rose / Getty Images)


1993 októberében a zenekarával fellépni készült Johnny Depp Viper Room nevű Los Angeles-i klubjában. Csakhogy koncert előtt túladagolta magát, és a klub előtt összeesett. Jelenlévő testvérei, Joaquin és Rain Phoenix próbálták újraéleszteni, a mentőket is Joaquin hívta. A segélyhívás és a haldokló színészről készült fotók is nyilvánosságra kerültek, tovább súlyosbítva a River halála okozta traumát. „Nem akartam elhinni, hogy ilyen érzéketlenek az emberek” – mondta erről később Joaquin.

Nem tudta más lefoglalni, csak az alkohol

Testvére halála után, hiába tért vissza Los Angelesbe, két évig megint nem akart filmezni. Végül a filmes barátok rábeszélték, hogy vállaljon el egy szerepelt Gus Van Sant filmjében, a Majd megdöglik érte című szatírában Nicole Kidman oldalán. Innentől egy ideig folyamatosan dolgozott, egyre ismertebb karakterszínész lett belőle, míg végül megkapta Ridley Scott Gladiátor című filmjében a gonosz Commodus császár szerepét. Ezután már nemcsak a filmrajongók, hanem az egész világ megismerte a nevét, Oscar-jelölést is kapott. Jobbnál jobb filmek következtek, a Sade márki játékai Kate Winslettel vagy a Hotel Ruanda Don Cheadle-lel, majd 2005-ben a Johnny Cash életéről szóló A nyughatatlan. A címszerepért újabb Oscar-jelölést kapott, de ez a szerep nem csak jót hozott neki.

Már korábban is terjedtek pletykák extrém módszereiről, amelyekkel felkészül a szerepeire. Ő maga is elmondta, hogy sokszor bizonytalan a tehetségében, retteg a forgatások előtt, hogy nem fog tudni helytállni.

Önbizalomproblémákkal küszködve, az alkohollal folyton viaskodó Johnny Cash szerepére készülve Phoenix is egyre jobban rácsúszott az ivásra. „Sose voltam nagyivó, ekkoriban viszont észrevettem, hogy már semmi más nem tud lefoglalni” – emlékezett erre az időszakra. 2005-ben elvonókúrára kellett mennie, egy évvel később pedig autóbalesetet szenvedett, az éppen arrafelé autózó német filmrendező, Werner Herzog húzta ki a kocsiból.

Galéria | 10 kép

Minden összeomlás után erősebben tért vissza a Joker sztárja, Joaquin Phoenix

Minden összeomlás után erősebben tért vissza a Joker sztárja, Joaquin Phoenix

Fotó megosztása:

Egy furcsán elsült tréfa

Ezek után talán nem meglepő, hogy újra a visszavonulás mellett döntött. 2008-ban, 34 évesen bejelentette, hogy nem akar többet filmekben szerepelni, inkább rapsztár lenne. Két év múlva akkori sógorával, Casey Affleckkel elkészítették az I’m Still Here című dokumentumfilmet, ami megdöbbentette a világot. A filmben egy teljesen szétcsúszott Joaquin Phoenixt láthattak a nézők, aki drogozik, iszik és zavaros gondolatmenetei vannak.  A film amerikai premierje után aztán közölték, hogy a dokumentumfilm csak egy vicc volt, nem kell komolyan venni, minden jelenetét megrendezték.

Ha így is volt, tény, hogy Joaquin Phoenix négy évig nem forgatott játékfilmet, majd Paul Thomas Anderson a szcientológia által ihletett filmjében, a The Masterben tért vissza. Ahogy az nála lenni szokott, ezúttal is erősebben, mint valaha. A szektavezér karmaiba kerülő, elveszett exkatona szerepéért újabb Oscar-jelölést kapott, amit megint remek filmek követtek, többek között a The Immigrant, A nő, a Beépített hiba vagy a Mária Magdolna.

Az idei Oscart pedig már a legnagyobb esélyesként várta a Joker főszerepéért. A film sikere minden várakozást felülmúlt, több mint egymilliárd dollárt hozott annak ellenére, hogy korhatáros filmről van szó.

Joaquin Phoenix olyan elődök után, mint Jack Nicholson vagy Heath Ledger, a filmvászon legsebezhetőbb Jokerét játszotta el. Sem fizikailag, sem lelkileg nem kímélte magát a forgatás alatt, ijesztően lefogyott és állítólag a szünetekben is a szerepében maradt. Köszönőbeszédében többek között arról beszélt, hogy mindegy, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségről, rasszizmusról, a melegek vagy az állatok jogairól van szó, ez mind ugyanarról, az igazságtalanság, az elnyomás elleni küzdelemről szól.

Állatvédelem és élelmiszer-adományok

Ebben a küzdelemben pedig régóta részt vesz. Hároméves kora óta vegán, nemcsak nem eszik állati eredetű ételeket, de nem is hord ilyen ruhákat. Állítólag még a forgatásokon sem hajlandó állatbőrből készült jelmezeket viselni. A környezet- és állatvédelem mellett több más jogvédő szervezetnek is dolgozik, többek között az Amnesty Internationalnek, és részt vesz a The Lunchbox Fund vezetésében is. Ez a szervezet élelmiszer-adományokkal segít afrikai gyerekeknek.
Sokat idézett Oscar-beszédében megemlítette a testvérét is, akiről korábban a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjának átvételekor is beszélt. „Amikor 15 vagy 16 éves lehettem, River hazajött a munkából, és nála volt a Dühöngő bika videókazettán, leültetett, hogy nézzem meg. Másnap felkeltett, hogy nézzem meg még egyszer. Aztán azt mondta: ››Újra kezded a színészetet, és ez lesz az, amit csinálni fogsz.‹‹ Nem kérdezte, hanem kijelentette. Az adósa vagyok ezért, mert a színjátszás tette lehetővé számomra ezt a hihetetlen életet”. River emlékének adózott akkor is, amikor Rooney Mara színésznővel ősszel született közös gyereküknek az ő nevét adták. 

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Joaquin Phoenix az EE British Academy Film Awards 2020 After Party-án 2020. február 2-án, London. Fotó: Tristan Fewings / Getty Images)