A világhírű asztrofizikus szerint hatalmasat hibáztak a Top Gun: Maverick alkotói

Neil deGrasse Tyson le is vezette, hogy miért volt badarság a film több jelenete.

Neil deGrasse Tyson asztrofizikus talán a világ legismertebb tudósa, aki azzal írta be magát a történelemkönyvekbe – na meg persze a sajtóba –, hogy szerinte a Plútó nem számít bolygónak (hanem egy törpe bolygó), ami miatt a csillagászati szövetség 2006-ban el is távolította a Naprendszerből (mármint a Plútót, nem Neilt).

Ez egyébként azóta is vita tárgya: a csillagászat atyja, Galileo Galilei szerint akkor tekinthetünk bolygónak egy égitestet, ha kimutatható geológiai működése van, vagyis változik, de ennek a definíciónak a holdak és aszteroidák is megfelelnek. A jelenlegi definíció szerint bolygó az, ami a Nap körül kering, elég gravitációja van ahhoz, hogy gömbölyű formát vegyen fel, és a gravitációja révén eltakarítja a pályája közelében keringő, hasonló méretű égitesteket. A Plútó az utóbbinak nem tud megfelelni teljesen, de ha a Galilei-féle meghatározást állítanák vissza, az mintegy 150 új „bolygóval” gyarapítaná a Naprendszert.

Visszatérve Neil deGrasse Tysonhoz: a tudós nemrég sokakat megdöbbentő felfedezést tett a Tom Cruise főszereplésével készült sikerfilmmel kapcsolatban. Twitteren fejtette ki, hogy az abban látott kaszkadőrjelenetnek a való életben halállal kellett volna végződnie. A Top Gun: Maverickben természetesen sérülések nélkül úszta meg a pilóta a mutatványt. (FIGYELEM: az alábbiakban spoileresen írunk a filmről!)

Neil DeGrasse Tyson egy dedikáláson 2022. augusztus 13-án, East Hamptonban, New Yorkban. (Fotó: Craig Barritt/Getty Images for East Hampton Library)

A film egyik jelenetében a Maverick becenevű Pete Mitchell (Tom Cruise) vadászgépével megpróbálja elérni a 10,5 Machos sebességet, hogy bizonyítson, de mindez nem egészen a terv szerint halad. Hogy megmentse saját életét, katapultál a repülőgépből, és sértetlenül megússza. Tyson viszont most elmondta, mi történt volna a valóságban, ha egy hasonló mutatványt egy hollywoodi blockbusteren kívül bárhol is végrehajtana valaki.

Az asztrofizikus egy gondolatfüzérben a következőket írta: „Maverick 10,5 Mach sebességgel katapultál egy hiperszonikus repülőgépből, mielőtt az lezuhan. Sérülések nélkül túlélte. Ennél a légsebességnél a teste úgy szétfröccsenne, mintha egy láncos kesztyűvel csapnánk le egy rovart. Szuperszonikus sebességnél a levegő nem tud simán szétnyílni az utunkból, hanem át kell szúrnunk azt, ami nagyrészt megmagyarázza a szubszonikus és szuperszonikus repülőgépek törzskonstrukciója közötti különbséget is. Emiatt ha ilyen sebességnél lökődünk ki, akkor a levegő a testünkön téglafalfént viselkedik” – folytatta a magyarázatot a tudós.

Mintha mindez még nem lenne elég sokkoló, a tudós tisztázta azt is, hogy pontosan milyen gyorsan száguldott volna Maverick, ha a valóságban ilyen sebességgel katapultált – és ez valóban megdöbbentő.

„Amikor Maverick 10,5 Mach sebességgel katapultált, akkor 11 265 km/h-val száguldott, ami 400 millió joule mozgási energiát adott neki – ez 100 kg TNT robbanóerejének felel meg. Az emberi fiziológia nem arra van tervezve, hogy egy ilyen helyzetet túléljen.

Szóval, nem, Maverick nem sétált volna el ezután. Már halott lenne. Nagyon halott.”

Az asztrofizikusnak nem ez volt az egyetlen dolog, ami feltűnt a sikerfilmben: szerinte a film csúcsjelenetét, amelyben a pilóták szándékosan alacsonyan repülnek, hogy elkerüljék az ellenséges radarokat, lehetett volna célratörőbben is megcsinálni – legalábbis ami a vakmerő mutatványokat illeti.

Azt írta: „Veszélyesen repülnek a radar alatt, egy szűk, kanyargós kanyonon keresztül, hogy megsemmisítsenek egy célpontot, miközben elkerülik a föld-levegő rakéták sorozatát. De miért nem iktatják ki először a rakéták kilövőállomását? Akkor tudnának vakmerő manőverek nélkül is repülni. Csak úgy mondom.” A rajongók ezek után megelégelték a tudós posztjait, és kommentekben kezdtek el könyörögni azért, hogy ne rontsa el holmi tudományos magyarázatokkal a szórakozásukat. És bár a film cselekményében akadt „némi” tudományos lyuk, ez biztosan nem akadályozta meg a Top Gun: Maverick sikerét: a Box Office Mojo jelentése szerint a film május 27-i bemutatója óta világszerte elképesztő 1,48 milliárd dollárt (mai árfolyamon számolva nagyjából 655 milliárd Ft) hozott.

Tom Cruise a Tony Scott által rendezett első Top Gun-film forgatásán. (Fotó: Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

A nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb filmje nemcsak azért különleges, mert abban az időben a People Choice Awardson a kedvenc mozifilmnek választották, vagy mert a főcímdala (a Berlin Take My Breath Away című száma) 1987-ben elhozta a legjobb eredeti filmzenének járó Golden Globe- és Oscar-díjat, hanem azért is, mert a történet annyira nagy hatással volt a nézőire, hogy egyszerre szinte mindenki pilóta akart lenni. A Top Gun az egész világon nagy sikert aratott, olyannyira, hogy még videójátékot is készítettek a mintájára. Ezért nem csoda, hogy elkészült a második rész is, amelyet eredetileg 2019 végén terveztek bemutatni, de többek között a koronavírus-járvány miatt csúszott mind a forgatás, mind a premier.

Maga csinálja a veszélyes jeleneteket

Ahogy mi is írtunk már róla, Tom Cruise híres arról, hogy a legveszélyesebb akciójeleneteket sem adja át a kaszkadőröknek, sőt sokszor ő maga találja ki azokat (bár ez nyilván nem vonatkozik a fentebb is taglalt jelenetre, hiszen azt biztosan nem élte volna túl). Noha Cruise (akivel Diana hercegné állítólag azért nem akart randizni, mert túl alacsonynak találta) tapasztalt pilóta, és vadászgépet is vezetett már, sőt állítólag van is neki egy II. világháborús darab, kérelmet nyújtott be, hogy vezethesse a Super Hornetet, a haditengerészet megtagadta tőle az engedélyt – feltehetően azzal az indokkal, hogy ez a 70 millió dolláros gép egyszerűen túl drága ahhoz, hogy olyasvalakire bízzák, aki nem vadászpilóta. Így, ugyan a filmben úgy tűnik, ő vezeti a gépet, a botkormányt valójában tapasztalt haditengerészeti pilóták tartják a kezükben.

De ezen kívül jöhet bármi: száguldás motorral, függőleges sziklafal mászás védőháló, ernyő nélküli ugrás repülőből, hat percig szabad levegővel a víz alatt… A cannes-i filmfesztiválon egy francia újságíró kerek perec rákérdezett, miért nem használ kaszkadőrt a sztár az akciójelenetek forgatása közben. „Ön egy családos ember, akinek gyerekei vannak. Miért csinálja ezt?” – pirított rá a színészre az egyébként óriási rajongójának számító Didier Allouch. „Gene Kellytől is megkérdezné, hogy miért ő táncolt az összes filmjében?” – vágott vissza Cruise a Guardian értesülései szerint.

Kiemelt kép: Tristan Fewings/Getty Images for Paramount Pictures