Mariah Carey, Michael Bublé, Wham! – Valld be, hogy néha már te is unod őket!

Néha egy kicsit mindannyian Grincsek vagyunk – de ezzel nincs is semmi baj.

Sokak számára nem működne a karácsony zene nélkül (ahogyan filmek nélkül sem – itt gyűjtöttük össze szerkesztőségünk kedvenceit), és vannak olyan előadók, akiket egyszerűen lehetetlen kikerülni ebben az időszakban – akár szereted őket, akár nem. A zene gyógyító erejét valószínűleg nem kell bemutatni senkinek (itt írtunk róla), és bár bizonyítottan csökkenti a stresszt, karácsony tájékán mégis ki lehet kergetni bennünket a világból az ötvenedik „Hóban ébred majd az ünnep” után. Persze egy darabig még kellemes, tényleg fokozza a várakozás hangulatát. Csak hát jóból is megárt…

Éj-mélyből fölzengő – csing-ling-ling frászcsengő

Az NBC News megállapításai szerint a túljátszott karácsonyi dalok játszi könnyedséggel ugrálnak a boldogságérzet és a frusztráció érzelmi skálái között – és hát nem is állnánk le vitatkozni ezzel az állítással. Hiszen az ünnepi daloknak oly módon vagyunk kitéve, ahogyan más zenéknek nem: tehát ha nem is tetszik maga a dal, évről évre kénytelenek vagyunk hallgatni (elég csak leszaladni érte a közértbe), mígnem egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy fejből tudjuk a szövegét. Idővel pedig – hála a nosztalgiafaktornak – talán meg is kedveljük. De van egy határ.

A zenei kutatók expozíciós hatásnak nevezték el a jelenséget, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint az édességet: szeretjük, imádjuk, de akármennyire is finom, rosszul leszünk tőle, ha túltoljuk (egyébként itt írtunk arról, mennyi előnye van annak, ha kevesebb cukrot fogyasztunk). A frusztráció ez esetben az unalmat jelöli, minek következtében egyre elviselhetetlenebbé válnak a folyamatosan ismétlődő dallamok. De persze nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. Az emberek különböző módokon reagálhatnak az évszak zenéire: vannak, akikben szép emlékeket idéznek fel, így könnyebben képesek megemészteni az elcsépelt slágereket, és persze az sem mindegy, milyen körülmények között vágunk bele az ünnepekbe. Azok, akik stresszesen ugranak fejest a szezonba (munkahelyi stressz vagy magánéleti válság miatt), kevésbé viselik jól, ha a csapból is olyan dalok folynak, amelyek a problémáikra emlékeztetik őket. És vannak a magamfajták is, akik egyszerűen csak unják, mert nincs más (pedig nagyon is – a cikk végén összegyűjtöttünk néhányat).

Fotó: Getty Images

„A karácsonyi dalokra adott reakciónk az asszociációtól függ. Sokan közülünk a gyermekkorral, az ajándékok és a családi hagyományok boldog időszakával hozzák kapcsolatba. Ezek a kellemes emlékek azok, amelyek aktiválják az agyban található jutalmazó központot (ami például a dopamin, vagyis a boldogsághormon termelődését is beindítja). A jutalmazó rendszer azonban a fájdalommal is összefüggésbe hozható, így 

ezek a dalok kellemetlenek lehetnek például a családon belüli erőszak elszenvedői, valamint a gyászolók és egyéb veszteségeket átéltek számára”

– mondta Dr. Rhonda Freeman klinikai neuropszichológus az NBC-nek. A szakember szerint fontos lenne, hogy a hallgató maga dönthesse el, hogyan, mikor és mit hallgat az ünnepekkor – véleményével pedig jó néhány amerikai üzletlánc is egyetértett. A York Shop italkereskedés például emiatt döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy kitiltja a karácsonyi slágereket az üzletéből (amiért valószínűleg az ott dolgozók lehettek a leghálásabbak). Arról pedig nem is beszélve, hogy a fogyasztói szokásokat vizsgáló kutatások szerint a vásárlók többsége lényegesen több pénzt költ feleslegesen azokban az üzletekben, ahol karácsonyi zenék szólnak.

De nem feltétlenül a dalokkal van baj – sokkal inkább a mennyiséggel

Azonban mielőtt teljesen elítélnénk és beskatulyáznánk az ünnepi dalokat, ne felejtsük el, hogy maga a zene lényege éppen az, hogy érzelmeket közvetítsen – még akkor is, ha olykor rémesen giccses módon teszi azt (bocs, Mariah Carey és Michael Bublé). Ezek az unásig játszott slágerek végtére is ettől válnak igazán szerethetővé – egyszerűen ne várjunk mást tőlük. És ha úgy nézzük, még valami jó is kisülhet abból, ha nagyon unjuk a szirupos banánt. Például ha a feljebb említett slágerek nem kergetnek az őrületbe, sosem fedezem fel magamnak azokat az előadókat, akik nélkül ma már nem telhet el nálam jóízűen a karácsony. És így – legalábbis a magam nevében szólva – még a nemkívánatos dallamtapadás is elviselhetőbbé válik. És ha nem akarsz hallani valamit, ami 2-3 óránként ismétlődik, akkor jobban jársz, ha te is összeállítod a saját (szezonális) lejátszási listádat! Alább a szerkesztőség személyes kedvenceit is megtalálod, kezdheted mondjuk ezekkel – kellemes mazsolázgatást kívánunk hozzá!

Van-e égősorod, izzósorod? Ha van, Rutkai Boriékat hallgatva tuti, hogy pillanatok alatt feltáncolod őket a fára!

Íme egy színes-szagos, bejgli illatú feldolgozás Erdős Virág Karácsony című verséből. 

Remek háttérzene a laza ünnepi hangulathoz – nem mellesleg a Die Hard filmzenéje is. 

Egy rövid, szentimentális és humoros dal – ahogyan azt várni lehet egy punkbandától. 

Valami ilyesmi történhet a rocklegendák céges karácsonyán.

James Brown: Santa Claus Go Straight To The Ghetto

Ennél menőbb karácsonyi zenét keresve sem találhatnánk: James Brown arra kéri a Mikulást, hogy a gettókban élőket se felejtse el karácsonykor. A dal 1968-ban jelent meg – éppen abban az évben, amikor az Egyesült Államok lángra lobbant Martin Luther King Jr. meggyilkolása miatt.

Tom Waits: Christmas Card from a H**ker in Minneapolis

1978-ból szól a karácsonyi hangulatúnak közel sem nevezhető, szívszorító dal, melyben egy prostituált emlékszik vissza valakire, aki egyszer fontos volt – Tom Waits füstös hanga pedig tökéletes mesélője a keserédes karácsonyi történetnek.

Tom Petty: Christmas All Over Again

Egy hamisítatlan karácsonyi himnusz – ami mégsem elcsépelt. 

Pearl Jam: Let Me Sleep (Christmas Time)

Karácsony csipetnyi country-hangulattal fűszerezve.  

Egy régi klasszikus új köntösbe csomagolva – mexikói módra.  

Ha a jóból mégsem árt meg a sok

És ha ezt te is így érzed, jó hírünk van számodra: Michael Bublé, a többszörös Grammy-, és Juno-díjas énekes 2023.02.08-án, 9 év után visszatér Budapestre! A többszörös platinalemezes énekes/dalszerző/producer/emberbarát hivatalosan is globális jelenséggé vált, és semmi jelét nem mutatja a lassításnak, amiről hamarosan a magyar rajongók is megbizonyosodhatnak. Katt ide a jegyekért!

Kiemelt kép: Getty Images