Emlékszel még az Igazából szerelem Natalie-jára? – Így él most a színésznő

Martine McCutcheon nehéz időszakot tudhat a háta mögött, és jelenleg is számos nehézséggel kell megküzdenie.

Kritikusai akadnak bőven, de összességében mégis úgy gondoljuk, hogy az Igazából szerelem tökéletes példája a klasszikus, újra és újra végignézendő karácsonyi romkomoknak – hiszen első sorban a szeretettel, és annak minden formájával foglalkozik. A film bebizonyította, hogy a szerelemnek nem kell mindig mindenáron romantikusnak lennie, a karakterek emberközeliek, a The Pointer Sisters felcsendülő dallamaira százszor is leutánoztuk már Hugh Grant elhíresült koreográfiáját (ami szerencsére nem volt olyan bonyolult), és a bájos, de igencsak szabad szájú Natalie (Martine McCutcheon) szerepébe sem nehéz beleélni magunkat (akit a filmnek köszönhetően itthon is a szívébe zárt a nagyközönség). A 20 évvel ezelőtti történet gyerekszereplői azóta már felnőttek; a ma 32 éves Thomas Brodie-Sangster (Sam) több filmben és itthon is futó sorozatban feltűnt (Trónok Harca), a 30 éves Olivia Rose Olson (Joanna) pedig nemcsak színészként, de énekes-dalszerzőként is megállja a helyét. De vajon mi történt Martine McCutcheon színésznővel, az Igazából szerelem Natalie-jával, akiről viszont jóval kevesebbet lehetett hallani? Cikkünkben utánajártunk, merre vezetett a színésznő útja.

Küzdelmes gyermekkor

A 46 éves Martine McCutcheon első sorban énekesnőként vált ismertté az Egyesült Királyságban. Színészi karrierjét a 90-es évek közepén alapozta meg, amikor Tiffany szerepében tűnt fel az EastEnders című szappanoperában, emellett több kislemezét is piacra dobták, köztük a britek egyik nagy kedvencét, a Perfect Moment-et (itt tudod meghallgatni). A sikerig vezető útját azonban tragédiák sora nehezítette: édesapja, Keith rendszeresen bántalmazta Martine édesanyját, Jenny-t (itt írtunk arról, hogy Shaina Twain élete is hasonlóképp indult). A férfi ellen később vádat emeltek, és hat hónap előzetes letartóztatásba helyezték, miután megpróbálta megölni Martine-t és édesanyját. Jenny ezután találkozott John McCutcheonnal, akihez később feleségül ment. Amikor Martine kilencéves volt, Keith megpróbálta újra felvenni vele a kapcsolatot, és még éveken át zaklatta a családot, aminek aztán egy bírósági végzés vetett véget. Miután sikerült minden kapcsolatot megszakítaniuk a férfival, Martine úgy döntött, hogy mostohaapja nevét viseli tovább (eredetileg Martine Kimberley Sherrie Ponting néven anyakönyvezték).

„Apám karizmatikus és jóképű férfi volt, a nők versengtek a figyelméért. Édesanyámért betegesen, szinte megszállottan rajongott, és éppen ez volt az, ami idővel diszfunkcionálisan működő családdá tett bennünket. Az alkoholt és a drogokat sem vetette meg, az igazi szörnyűségek pedig akkor kezdődtek, amikor részegen és betépve ért haza. 

Amikor kisbaba voltam, azzal fenyegette meg anyámat, hogy ledob az erkélyről”

– mesélte a színésznő egy korábbi interjúban.

Azért akart sztár lenni, hogy segítse az édesanyját

A színésznő tehetsége már gyerekkorában megmutatkozott: mindössze 5 éves volt, amikor táncolni kezdett, 6 évesen színdarabokban lépett fel, és alig múlt 10, amikor felvételt nyert a neves Italia Conti Színházművészeti Akadémiára. Az Inner London Education Authority (ILEA) szerint azonban nem lehetett jogosult az ösztöndíjra, így az oktatást később, a Reeves jótékonysági szervezet közreműködésével kezdhette meg az akkor még hátrányos helyzetben élő Martine.

„Ebben nőttem fel, hiszen anya mindig gondoskodott arról, hogy zene szóljon a házban – ezzel próbálta ellensúlyozni az otthon uralkodó feszültséget. De nem akarta, hogy ismert legyek, mert tudta, hogy a showbiznisz többnyire az elutasításon alapul. Amikor elkezdtem a londoni Italia Conti Színházművészeti Akadémiát, láttam, hogy a szabadság és a biztonság eleme a pénz, és éppen ez volt az, amiben segíteni szerettem volna az édesanyámat. Részben emiatt vágytam a sikerre” – mesélte a The Guardian interjújában.

Martine első televíziós szerepét 1989-ben, 13 évesen kapta, 14 évesen pedig a Polydor Records lemezkiadóhoz is leszerződtették.

„Izgalmas időszak volt. Anya végül szárnyalt örömében, mindig a közönség soraiban ült, és végtelenül büszke volt rám”

– emlékezett vissza az interjúban. 

Martine a brit popzene világában a 90-es évek elején vált igazán ismertté, a nemzetközileg is átütő sikert azonban az Igazából szerelem hozta el számára, ahol Hugh Grant filmbeli partnereként ismerhette meg őt a világ. A film után visszatért a zenéhez, bár harmadik albuma sikertelenségét látva újra a filmipar felé vette az irányt. Ezután többször is láthattuk őt a vásznon, többek között A fickó F-fel című sorozatban, és a Miss Marple – A Bertam Szállóban is szerepelt. 

Betegségeiből merített erőt

Sokan nem tudták róla akkoriban, de karrierútját számtalan egészségügyi nehézség akadályozta: többek között Lyme-kórt, krónikus fáradtság-szindrómát, és egy kifejezetten ritka betegséget, a fibromyalgiát (a központi idegrendszer fájdalomfeldolgozó zavaráért felelő titokzatos betegséget) is diagnosztizálták nála. A színésznő mindennapjait beárnyékolta a fizikai fájdalom, legnagyobb támasza pedig férje, Jack McManus énekes-dalszerző volt, akivel 2012-ben házasodtak össze a Comói-tó partján: „Szerelem volt első látásra. Ha idősebb leszel, és már tudod, hogy ki vagy, akkor látod csak igazán, hogy ki lehet számodra a legmegfelelőbb partner. Jack ilyen az én életemben, mellette pedig most is úgy érzem magam, mintha a levegőben sétálnék” – mondta az interjúban.

A színésznő a harmincas évei vége felé járt, amikor megszületett első gyermeke, Rafferty.

„A Lyme-kór darabokra törte az immunrendszeremet. Többször is elvetéltem, mert a testem nem volt elég erős ahhoz, hogy megtartsam a babákat. Kész csoda, hogy megszülethetett a kisfiam, ez a tudat pedig még varázslatosabbá teszi számomra az anyaságot. Ő egy csoda. Az utolsó darab a kirakósban”

A 46 éves sztár életéről ritkán hallani pletykákat, magánéletét óvja a nyilvánosságtól, betegségeivel pedig olyannyira megtanult együtt élni, hogy több évnyi kihagyás után negyedik stúdióalbumát is kiadta 2017-ben (Lost and Found) – melyben nemcsak a dalszövegek, de maga az album címe is a zenéhez való visszatérésére utal. Betegségeiből kifolyólag gyakran igyekszik segíteni sorstársait is, interjúiban pedig rendszerint hangoztatja, mennyi mindent köszönhet a nehézségeknek: „Jelnek veszem, ha megérzem a tüneteket. Ma már hallgatok a testem jelzéseire, és nem tartom szégyennek a semmittevést. Ha ez nincs, soha nem tanulok meg nemet mondani.” 

A színésznőnek pedig minden erejére szüksége van jelenleg is, hiszen családjának újabb tragédiával kell megküzdenie: Laurence John, Martine 31 éves féltestvére idén októberben, mindenféle előjel és orvosi magyarázat nélkül elhunyt: „Megingathatatlan szeretettel, támogatással és önazonossággal fogta meg az életet, lazán vette a vele szemben támasztott elvárásokat, és bennünket is ebbe az irányba terelt. Hatalmas szíve volt, imádta a kisfiamat, és az az ember volt, aki mindannyiunknak irányt mutatott a sötétségben. Most, jövő hónapban lett volna az esküvője. Engem kértek fel koszorúslánynak. Örökre összetört a szívem” – írta a színésznő Instagram-oldalán.

Két évtized után újra együtt 

Az Igazából szerelem stábja egyébként 20 év után újra összeállt (ahogyan nemrég a Jóbarátok szereplőgárdája is – erről itt írtunk korábban), az ABC csatorna különkiadásából betekintést kaphatunk a kulisszák mögé (itt írtunk arról nemrég, mi borította ki Alan Rickmant a forgatáson), a szereplőkkel pedig Diane Sawyer idézte fel a legemlékezetesebb pillanatokat. A film Emmy-díjas rendezője, Richard Curtis nemrégiben ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy vannak olyan pillanatok a filmben, amelyeken szívesen változtatna, hiszen ma már elavultnak tekinthetők (gondoljunk csak arra, amikor a filmben megjegyzést tesznek Natalie combméretére és súlyára), a sokszínűség hiánya miatt pedig „hülyén érzi magát”, és ha ma forgathatná újra, nyilvánvalóan teljesen másképp csinálná. A rendező megjegyzésére Martine pedig azzal kontrázott, hogy részben a történet kevésbé PC-s aspektusai adják a film varázsát, és ezek azok a „hibák”, amelyek a mai napig is vonzzák a közönséget. „A világ ugyan sokat változott, de a romantikus komédiák nem arról szólnak, hogy minden rubrikáját kipipálhassuk a PC-ségnek.

Attól válik igazán hitelessé egy történet, ha emberi, és egyetlen karaktere sem tökéletes. Szerintem ezért lehet, hogy az emberek újra és újra visszatérnek az Igazából szerelemhez

– nyilatkozta a színésznő MailOnline exkluzív interjújában.

Kiemelt kép: Martine McCutcheon és Hugh Grant (Toni Anne Barson Archívum/WireImage/Getty Images)