Ez a jelenet kergette őrületbe Alan Rickmant az Igazából szerelem forgatásán

A filmet jegyző forgatókönyvíró és rendező, Richard Curtis szerint Alan Rickmant az őrületbe kergette az egyik jelenet.

Sokak kedvenc karácsonyi mozija a 2003-as Igazából szerelem – ezt kihasználva valószínűleg idén is több csatornán megnézhetjük majd az ünnepek alatt ezt a filmet (10 megunhatatlan karácsonyi filmről itt írtunk korábban). Van egy jelenet, amire azonban ezután mindenképp kicsit másként fogunk tekinteni.

A film 20. évfordulójára készült tematikus műsorban az ABC műsorvezetője, Diane Sawyer készített interjút Richard Curtisszel, valamint a szereplők közül Emma Thompsonnal, Hugh Granttel, Laura Linneyvel és Bill Nighyvel.

A műsorban Curtis felelevenítette azt az emlékezetes jelenetet, amelyben a néhai Alan Rickman karaktere, Harry suttyomban tesz egy rövidre tervezett kitérőt a feleségével (Thompson) tartott bevásárlókörútról a plázában, hogy fiatalabb kolléganőjének, Miának (Heike Makatsch) egy nyakláncot vegyen karácsonyi meglepetés gyanánt. A történet szerint azonban mikor Harry fizetne, a különc bolti eladó, Rufus (Rowan Atkinson) felajánlja neki, hogy díszcsomagolásba teszi az ékszert – Harry pedig mit sem sejtve elfogadja ezt tőle. Rufus ekkor az ajándék hosszadalmas díszítgetésébe kezd, és Harry hiába sietteti (hogy az ajándék elkészüljön mielőtt annak létezéséről tudomást szerez felesége), Rufus csak egyre több és több felesleges dekorációt (rózsabimbókat, levendulaszárat, fahéjrudat) ad hozzá a csomaghoz. Az egész folyamat komikusan sokáig tart, emiatt pedig Harry egyre türelmetlenebbé és feszültebbé válik – majd bekövetkezik, amit annyira szeretett volna elkerülni: felesége visszatér, az ajándékvásárlás pedig majdnem dugába dől: felesége legalábbis kiszúrja, hogy az ékszeresstandnál őgyeleg.

Bár a jelenetet általában a film legviccesebbjei között tartják számon, Rickman állítólag nem csak eljátszotta frusztráltságát.

„Rowan rendesen elidőzött vele – árulta el Curtis a különkiadásban. – Egy-egy csapó 11 percen át tartott, mert Rowan mindig úgy volt vele, hogy »csináljuk újra, és tegyük bele még valamit, kezdjük elölről«! Szegény Alan pedig ezt mind végigvárta, és közben igencsak méltatlankodott”.

Nem ő volt az egyetlen a színészek között, aki egy kicsit túlságosan is bele tudta élni magát a karaktere helyzetébe.

Korábban itt írtunk arról, hogy Emma Thompson is a saját életéből merített ihletet a film legszívszorítóbb jelenetéhez – történetesen ahhoz, amikor karaktere rájön, hogy a szóban forgó (és általa megtalált) ajándékot nem neki szánta a férje. „Az, ahogyan a karakterem az ágy mellett, áll és sír, biztosan sokaknak ismerős, hiszen valószínűleg mindenki élt már át hasonló csalódást” – mondta Thompson egy londoni adománygyűjtő eseményen. „Korábban az én szívemet is összetörte Ken” – tette hozzá, utalva Kenneth Branagh-ra, akivel hat év után 1995-ben váltak el, miután kiderült, hogy a színész viszonyt folytatott Helena Bonham Carterrel.

Thompson és Rickman egyébként nem csak ezen a filmen dolgozott együtt, hanem a Harry Potter filmadaptációjában is, amelynek szintén volt egy az Igazából szerelem esetében is készített „reunion-eseménye” nemrég – sajnos mindkettőt Rickman hiányában kellett leforgatniuk.

Alan Rickman 2016 januárjában, 69 éves korában hunyt el hasnyálmirigyrák következtében.

Kiemelt kép: Colin Firth, Martine McCutcheon, Hugh Grant, Keira Knightley, Alan Rickman és Thomas Brodie-Sangster az Igazából szerelem című film premierjén 2003. november 17-én, Londonban – Fotó: Dave Benett/Getty Images