Biztató eredmények jöttek a rák elleni vakcinákról

Hamarosan kézzelfogható valósággá válhat a rettegett kór elleni oltás?

A koronavírus-járvány miatt talán alig van olyan ember, aki ne hallott volna a hírvivő RNS (mRNS) alapú oltásokról, amelyek széles körű használata igazolta, hogy az újfajta vakcinatechnológia alkalmazása biztonságos. A technológiát egyébként eredetileg rákellenes célból fejlesztik már régóta, a COVID-19 elleni harcban elért sikerek miatt pedig még jobban felgyorsultak a kutatások.

Igen, talán hamarosan valóban valósággá válhat, hogy a rettegett kór egy „egyszerű” vakcinával kezelhessük, legalábbis az ezen fáradozó kutatócsoport jó úton halad efelé. A Moderna (egyike azoknak a gyógyszergyártóknak, akik a koronavírus ellen is kifejlesztették az oltást) és a Merck által készített kísérleti vakcina célja, hogy az immunrendszert rákos sejtek felkutatására és elpusztítására ösztönözze. Tehát

a tumorellenes mRNS vakcinák nem védőoltások, nem a daganatok kialakulását előzik meg, (mint például a HPV elleni oltás a méhnyakrákot), hanem az immunrednszernek segítenek megküzdeni a kialakult daganatokkal,

 mégpedig úgy. hogy a tumorantigének bemutatásán keresztül mozgósítják az immunrendszer T-sejtjeit. Az orvosok remélik, hogy az ehhez hasonló munka forradalmian új módszereket eredményezhet a bőr-, bél- és más ráktípusok elleni küzdelemben. 

Nem ők az egyetlen olyan gyógyszeripari cégcsoportok, amelyek hasonló tanulmányok lefolytatására készülnek, de az övék  azonban az első IIb fázisú, randomizált klinikai vizsgálat, amelyben a vizsgált mRNS-vakcinát betegeken tesztelik. Például a BioNtech (amelynek szeptemberig Karikó Katalin volt az alelnöke) is elkezdte tesztelni az erre a technológiára épülő vakcinát, sőt, tavaly már embereknek is beadták, de ennek eredményéről egyelőre nincs hír. „A felszínen lévő tumorok, mint például a melanoma, vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumorok esetén be lehet adni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni” – magyarázta el leegyszerűsítve a működési folyamatot Karikó egy online beszélgetés során.)

Az eredmények pedig már most nagyon biztatóak: az előrehaladott melanómára Keytrudát (olyan gyógyszer, ami segít immunrendszerének a daganat leküzdésében, hatóanyaga a pembrolizumab, amely egy monoklonális ellenanyag)  szedő betegeknél kisebb volt a halálozás vagy a bőrrák kiújulásának valószínűsége, ha az mRNS-4157/V940 oltást is megkapták, közölte a Moderna és a Merck. 

A 157 betegre vonatkozó eredményeket független szakértők vagy szabályozó hatóságok még nem vizsgálták meg, és további vizsgálatokra lesz szükség annak ellenőrzésére is, hogy a kezelés mennyire lehet hatékony. Paul Burton, a Moderna vezető orvosigazgatója elmondta: „Ez egy jelentős eredmény. Ez az első randomizált vizsgálat, amelyben egy mRNS-terápiás készítményt rákos betegeken tesztelnek.

44%-os relatív csökkenést mutatott ki a rákban való elhalálozás vagy a rák előrehaladásának kockázatában. Ez fontos eredmény, és úgy gondolom, hogy ez új paradigmát jelenthet a rákos betegek kezelésében”

 – idézte a tudóst a BBC. „Nem kérdés, hogy ez nagyon izgalmas. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy megvalósítható a rák kezelésére szolgáló személyre szabott vakcinák előállítása és beadása, és hogy a vakcina a jelenlegi kezelésekhez további előnyöket biztosíthat. Ezek az eredmények megalapozzák azt az elvet, hogy ez az összetett technológia megvalósítható” – tette hozzá Prof. Alan Melcher, a Rákkutató Intézet munkatársa.

Andrew Beggs, a Birminghami Egyetem kolorektális sebész szakorvosa elmondta: „Bár korai adatokról van szó, nagyon biztató, hogy ez egy valószínűsíthetően hatékony kezelési lehetőség lesz a jövőben. Ez az előrelépés valószínűleg fontos következményekkel jár majd az áttétes rákos betegek számára, és új terápiás utat nyit ezeknek a betegeknek.”

„Nem valószínű, hogy a rákot egyetlen gyógymóddal lehet gyógyítani, ezért arra kell összpontosítanunk, hogy a kezelést a betegek igényeihez igazítsuk. Ezek az eredmények optimizmusra adnak okot, hogy az a tudomány, amely segített kijutni a világjárványból, a jövőben egy újabb erőteljes kezelési lehetőséggel bővítheti a rák kezelésének lehetőségét” – egészítette ki Dr. Sam Godfrey, a Cancer Research UK munkatársa az elmondottakat. Azért nem lehet majd egyfajta vakcinával gyógyítani a rákot, mert a tumorok esetében nem egyetlen antigénre kell koncentrálni (mint a koronavírus esetében a tüskefehérje), hanem tumortípusonként más-más antigén ellen kellene hatékony vakcinát létrehozni a kutatóknak.

Az, hogy mennyibe kerülhet majd a vakcina, nem lehet tudni ebben a fázisban. Az biztos, hogy az előállítása nagyon drága – bár a vállalat nem nevezte meg az árát.

Kiemelt kép: Getty Images