„A kemény munka és a kitartás része az életnek” – Karikó Katalin

A relatív ismeretlenségből egy csapásra a világhírű magyarok sorába emelkedett Karikó Katalin. Sorra veheti át a legjelentősebb tudományos díjakat, a legnevesebb egyetemek avatják díszdoktorrá, és olyan emberek örülnek, hogy ismerhetik, és megszoríthatják a kezét, mint Angela Merkel vagy Bill Gates. Több évtizednyi áldozatos és kitartó kutatómunkának mostanra érett be a gyümölcse, a híres „mRNS vakcina”, amely annyi ember életét mentette már meg eddig is, és ami megváltoztatta azt is, ahogy a tudományról, illetve művelőiről gondolkodunk. Krúdy Tamás interjúja.

Milyen díjat kapott legutóbb?

Június közepén a Grande Médaille-t vettem át a Francia Tudományos Akadémián, illetve szinten Párizsban a L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért díjat – az Észak-Amerikai kontinens kitüntetettje voltam. Az elmúlt másfél évben hetvenöt díjat és kitüntetést kaptam, és az év végéig még huszonötöt veszek majd át. 

Gratulálok! Élvezi a felhajtást, ami most ön körül van?

Nem élvezem.

Tényleg? Pedig azt hittem, örömmel aratja most le a munkája gyümölcsét.

Örülök, hogy az mRNS technológiában rejlő lehetőségeket az utóbbi időben sokan felismerték, de nem könnyű dolog ennyire az érdeklődés középpontjában lenni. Jobban szeretnék a tudománnyal foglalkozni, a kutatási eredmények olvasásában elmélyülni.

Hány évnyi munkát fektetett a Covid-vakcina kifejlesztésébe?

Erre azért nehéz felelni, mert nem konkrétan a vakcina kifejlesztésén dolgoztam, hanem már a legelejétől kezdve, azaz 1989-97 között is azon, hogy az mRNS technológiát terápiás célokra alkalmazhatóvá tegyem. Drew Weissmannal 1998-ban találkoztam, ő egy HIV elleni vakcinát szeretett volna kifejleszteni, és ezen kezdtünk el együtt dolgozni. 2005-ben jutottunk el odáig, hogy sikerült olyan mRNS-t készítenünk, amely nem okozott gyulladást. Ezeket az eredményeinket az Immunity szaklapban publikáltuk. Folytattuk a munkát, mert rengeteg megoldatlan problémával kerültünk szembe, és mindig olyasmit csináltunk, amit más nem, mert nagyjából senkit nem is érdekelt.

Talán mert nem láttak benne fantáziát vagy esetleg pénzt?

Én hittem benne, hogy egyszer majd sikerül terápiára alkalmas mRNS-t készítenünk. Állandóan törtem a fejem, főleg technikai problémákon. Rengeteg eljárást kipróbáltam, nagy részük nem hozta meg a várt eredményt, de azok sem voltak haszontalanok, mert nagyon sokat tanultam belőlük.

Mikor hallott először a Covid-járvány kitöréséről?

  1. februárjában egyre több cikk jelent meg a Kínában terjedő titokzatos betegségről, de akkor nem gondoltam, hogy az egész világon elterjed majd.

Kinek jutott eszébe, hogy az eredményeiket lehetne Covid-vakcina kifejlesztésére is használni?

A BioNTech egy immuno-onkológiai vállalat, 2008-ban alapították. Én 2013-ban csatlakoztam hozzájuk. Kezdetben szinte kizárólag daganatos betegségek terápiája, elsősorban rák elleni vakcina kifejlesztése volt a cél. Ugur Sahin, a cég vezérigazgatója 2015-ben mondta azt, hogy erkölcsi kötelességünk fertőző betegségek elleni vakcinákkal is foglalkozni. Ekkor kezdtünk ilyen irányú kísérletezéseket. Aztán 2018-ban szerződést kötöttünk a Pfizerrel influenza elleni mRNS vakcina kifejlesztésére. Amikor 2019 végén megjelent a koronavírus, az influenza elleni mRNS vakcinával már nagyjából készen voltunk, és a klinikai tesztek hatósági engedélyezéséért folyamodtunk.

Könnyű volt átállni influenzavírusról koronavírusra?

A koronavírusokat már több mint negyven éve kutatják, igy a vuhani kórokozó genetikai anyagából nyilvánvalóvá vált, hogy ez is koronavírus, és korábbi változatainak tüskefehérjéje ellen már fejlesztettek ki védőoltást, tehát egyértelmű volt, hogy a vakcinát az új vírus tüskefehérjéje ellen kell irányítani.

A BioNTech német cég, az ön otthona Philadelphiában, az Egyesült Államokban van, de sűrűn jár haza Magyarországra is. Hogyan oszlik meg az ideje a három ország között?

Amikor 2013-ban elkezdtem Németországban dolgozni, évente tíz hónapot biztosan ott töltöttem, hétközben a munkahelyemen voltam, hétvégeken meg a szakirodalmat olvastam.

Hogy lehet ezt bírni? Még a Jóisten is megpihent a hetedik napon…

Én nagyon szeretek elmélyülni a tudományban, ilyen a kutatószakma, az ember állandóan agyal valamin, és alig várja, hogy reggel legyen, és bemehessen a laborba kipróbálni. Ötvennyolc éves koromig a saját kezemmel végeztem minden kísérletet.

A családja egyébként hogyan viselte a munkamániáját?

Már megszokták. A férjem (Francia Béla – a szerk.) nagyon segítőkész, mindenben maximálisan támogat. Nélküle, a biztos családi háttér nélkül nem tudtam volna elérni mindazt, amit elértem. A laborunkból rendszeresen hazahoztam az elromlott műszereket, a PCR masinát, a kis centrifugákat, és ő megjavította, hogy használni tudjam őket. Béla apukája asztalos volt, ő pedig megtanulta tőle azt a mesterséget is, és a bútoraink jó részét is ő készítette. Egy normális embernek három-négy autója van egy életben, nekünk százötven volt. A legtöbb működésképtelen állapotban került hozzánk, és a férjem megjavította őket, előfordult, hogy kettőből csinált egyet. Egyébként Béla is munkamániás, nem képes leülni csak úgy tévét nézni. Ő rakta le például az összes padlót a házunkban, ő gondozza a kertet, mert gyerekkorában gyümölcsösük is volt, és rendszeresen járt árulni a piacra. Mi amolyan befogott gyerekek voltunk, számunkra mindig adódott valami munka otthon, a kukoricásban, a veteményesben vagy az állatok körül. Karácsonyra kiskannát kaptunk ajándékba, hogy tudjunk vizet hozni az utcai kútról. A munka a mindennapi életünk részét képezte.

Ez önnek hogyan esett? Nem lázadt ellene?

Fel sem merült, hogy lehetne másképp, a szüleim is állandóan dolgoztak, mi gyerekek segítettünk, aztán játszhattunk. Ilyen volt az élet, és én ezt adtam tovább a lányomnak is. Itt Amerikában, amikor az általános iskolában kérdezték, ki mit csinál hétvégenként, az én lányom volt az egyetlen, aki azt mondta, ő porszívózni szokott. Hozzátartozik, hogy elég jó környéken lakunk, ahol a családoknak általában van bejárónőjük.

Önnek is van?

Nincs, mi magunk takarítunk és főzünk. Mindig nagyon egyszerűen éltünk.

Térjünk vissza oda, hogy 2013-ban átköltöztek Németországba.

Csak én, mert Zsuzsi lányom (Francia Zsuzsanna olimpiai bajnok evezős – a szerk.) akkor már elköltözött itthonról és San Diegóban élt, a férjem pedig maradt, mert azt mondta, nem jön, amíg ki nem derül, nekem mennyire tetszik ott. Lehet, hogy két hét múlva megunom, és én is visszamegyek. És majdnem igaza lett, mert Németországban az első hetet végigszenvedtem, úgy gondoltam, hibáztam, nem értettem, mi a fenét keresek ott, amikor otthon is lehetnék. Aztán rövid idő alatt megszoktam, elkezdtem a németországi Mainz és Philadelphia között ingázni. Béla is hozzászokott, hogy hol vagyok, hol nem. Örült, amikor hazajöttem, meg akkor is, amikor visszamentem. A Covid-járvány alatt home office-ban otthonról dolgoztam már egy éve, amikor a férjem kérdezte, nem kellene-e már visszamennem Németországba. Gondolom, egy kis nyugalomra vágyott.

Mi a véleménye, ez egy természetes úton létrejött vírus, vagy manipuláció eredménye? Sok mindent lehet hallani…

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .