Durva dolgok történhetnek a testeddel, ha minden nap eszel egy kis csokit

Vajon vannak-e konkrét egészségügyi előnyei a csokoládé rendszeres fogyasztásának?

Azt már tudjuk, hogy a csokiban lévő kakaóvaj előkelő helyen szerepel szépségápolásban (itt írtunk korábban a legismertebb élettani hatásairól), az egészségre gyakorolt hatásai közül pedig a sejtek egészségét védő antioxidánsok a legismertebbek – nem beszélve a kifejezetten magas vas-, kalcium- és kálium-, valamint A-, B-, C- és E-vitamin tartalmáról. A hatásait vizsgáló kutatások szerint bármilyen csokifajta (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki) – ha mértékkel és alkalmanként fogyasztjuk – könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe – de vajon vannak-e konkrét egészségügyi előnyei annak, ha rendszeresen fogyasztjuk? A kutatások szerint igen. 

Javíthatja a szív egészségét

Az étcsokoládé és a tejcsokoládé egyaránt tartalmazzák a kakaó növényi részeit. A kakaóról például köztudott, hogy flavonoidokat is tartalmaz – olyan antioxidánsokat, amelyek bizonyos élelmiszerekben, például a teában, a bogyós gyümölcsökben, a leveles zöldségekben és a borban is megtalálhatóak. A flavonoidok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel bír, többek között a szív egészségét is fokozhatjuk vele – az étcsoki pedig nagyobb százalékban tartalmazza ezeket a jótékony összetevőket, mint a tejcsoki és a fehér csoki. A Reviews in Cardiovascular Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint – 

ha naponta csak 1-2 kockával fogyasztunk – a szívre gyakorolt hatása révén még a vérnyomáson is javíthatunk (az elhízás veszélye nélkül).

Csökkentheti a menstruációs görcsöket

A tej- és az étcsokoládé tehát eltérő tápanyagprofillal rendelkezik, az egyik legnagyobb különbség pedig a magnéziumtartalmukban rejlik – amiben szintén az étcsoki győzedelmeskedik. A vizsgálatok szerint 50 gramm étcsokoládé 114 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami a felnőtt nők ajánlott napi adagjának körülbelül 35%-át lefedi (a tejcsokoládé pedig csak 16%-át teszi ki a szükséges napi magnéziummennyiségnek). A magnéziumról pedig tudjuk, hogy bizonyítottan segít ellazítani az izmokat – beleértve természetesen a méhünket is. A kutatások szerint minden bizonnyal ennek tudható, hogy menstruáció alatt gyakrabban kívánjuk az édességeket – és kifejezetten jó hír, hogy nem feltétlenül szükséges visszafogni magunkat, néhány kocka étcsokival ugyanis némileg csökkenthetővé válnak a kellemetlen tünetek.

Fotó: Getty Images

Fokozhatja a vasszintet

A Journal of Nutrition 2021-es tanulmánya szerint a vashiányos vérszegénység egyre többeket érint manapság, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a szűnni nem akaró fáradtság, gyengeség és ingerlékenység – a csokiimádóknak pedig külön jó hír, hogy kedvenc finomságunkkal még ez ellen is tehetnek! Az étcsoki nemcsak magnéziumban, de vasban is bővelkedik: 50 gramm étcsokoládé nagyjából 6 milligramm vasat tartalmaz, a felnőtt férfiaknak pedig 8 milligrammra van szükségük naponta, tehát majdnem lefedi a szükséges napi mennyiséget.

Az étcsoki ízletes módja lehet a vasbevitel növelésének, a kutatók szerint pedig különösen menstruáció alatt, illetve vashiányos vérszegénység esetén érdemes belőle fogyasztani 1-2 kockával naponta, a gyorsabb és hatékonyabb felszívódás érdekében pedig C-vitaminban gazdag ételekkel, például bogyós gyümölcsökkel érdemes társítani. Némi vasat egyébként a tejcsokoládé is tartalmaz, de mivel nagyjából csak 1 milligrammnyit, alacsony vasszint esetén jobb, ha inkább az étcsokira esik a választásunk.

Javíthatja a kognitív funkciókat

A Nutrients című szaklapban megjelent kontrollvizsgálat eredményei szerint a napi étcsokoládéfogyasztás jótékony hatással volt a vizsgált részvevők kognitív működéseire is. A kutatók mindezt az étcsokoládéban található metilxantinoknak tulajdonítják, melyek közé egyébként a koffein is tartozik.

De azért óvatosan!

Az étcsokoládé tehát védi az érrendszert, segít megelőzni a vérrögök kialakulását, enyhíti a menstruációs görcsöket,  és nemcsak a memóriának tesz jót, de a krónikus fáradtság, valamint a vashiány tüneteit is enyhíthetjük vele. Azonban nem árt csínján bánni vele, és pozitív hatások ide vagy oda, 

az a legjobb, ha napi 1-2 kockánál tényleg nem fogyasztunk belőle többet.

A fehér csokoládé és a tejcsokoládé például kifejezetten magas számban tartalmaznak telített zsírsavakat (és természetesen pluszban hozzáadott cukrot is), túlzott fogyasztásuk pedig a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával járhat – magyarán a koleszterinszintünket is megemelheti, ha mértéktelenül fogyasztjuk.

Kiemelt kép: Getty Images