6 nehézség, amit csak az introvertáltak értenek meg igazán

Mindannyian szeretünk néha egy kicsit elcsendesülni, egy jó könyvben vagy kézimunkában elmerülni, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az introvertáltak csoportjához tartozunk.

Az introvertáltakat alapvetően az különbözteti meg az extrovertáltaktól, hogy őket kifejezetten az egyedül (nem pedig mások társaságában) eltöltött idő tölti fel energiával a mindennapok során. Társadalmunk jelenlegi szabályai sokkal kevésbé kedveznek nekik, ezért közülük többen rendszeresen kérik szakember segítségét a mindennapokban való eligazodáshoz. A Huffington Post terapeutákat kérdezett meg arról, hogy melyek azok a problémák, amelyek a legtöbbször felmerülnek az introvertált pácienseik életében.

Nem kapnak lehetőséget a feltöltődésre

Mindenkinek szüksége van időnként egy kis egyedüllétre, ne lepődjünk meg, ha azon kapjuk magunkat, hogy igényünk lenne többször egymagunkban lenni. Az introvertáltaknak azonban az átlagosnál nagyobb szükségük van rá, hogy elvonuljanak, magányba burkolózzanak – erre azonban gyakran nincs lehetőségük.

„Az introvertáltak egy-egy baráti összejövetel után kimerültnek érezhetik magukat, ezért fontos lenne ilyenkor számukra, hogy egy kis teret kapjanak a feltöltődéshez. Ez nehéz lehet biztosítani, ha történetesen a parterükkel vagy lakótársakkal élnek együtt” – mondta Kristen Casey klinikai szakpszichológus. Hozzátette, hogy terápia során általában megbeszéli az ilyen pácienseivel, hogy hogyan kommunikálhatják hatékonyan az igényeiket annak érdekében, hogy a barátaik vagy a családjuk is megértse, hogy a másoktól való elvonulás nem arról szól, hogy nem szeretik őket, hanem egyszerűen csak szükségük van erre ahhoz, hogy feltöltődjenek.

Kristen Gingrich terapeuta hozzátette: általában azt tanácsolja az ezzel a problémával küzdő klienseinek, hogy menjenek be a fürdőszobába öt-hét percre, ott fújják ki a levegőt és regenerálódjanak – mivel ezen a helyen minden bizonnyal senki sem fogja őket zargatni.

Nehezükre esik határokat húzni a társas kapcsolataikban

Ez sem egy sajátos probléma, az introvertáltak életében viszont halmozottan jelentkezhet.

„Az introvertáltak sokszor beszélnek arról, hogy mennyire nehezükre esik határokat szabni, mert ehhez extrovertáltabban kell viselkedniük annál, mint ami számukra kényelmes”

– mondta Gingrich.

Hozzátette, hogy amikor egy introvertált páciens ilyen problémával küzd, általában megpróbálnak együtt olyan határokat felállítani, amelyeket világosan és lényegre törően kommunikálhatnak – anélkül, hogy vitát generálnának ezáltal.

Emellett általában sokat beszélgetnek a megküzdési és a stressztűrő képességeikről is, hiszen a határok kijelölésekor valószínűleg több kellemetlen érzés tör majd a felszínre belőlük – nagyon fontos, hogy a páciens ezeket egészségesen tudja kezelni.

Elhanyagolják az online kommunikációt

Amikor a szociális akkumulátorunk lemerül, igazán nehezünkre esik sms-ekre válaszolgatni, nem igaz? „A telefonhívások vagy szöveges üzenetek megválaszolásának gondolata egyes introvertáltak számára nyomasztónak tűnhet, ugyanakkor az is nehézséget okozhat számukra, hogy a saját kommunikációs preferenciáikkal kapcsolatban adjanak mankót a szeretteiknek” – vélekedik Casey.

Ezekben az esetekben a páciensben aggodalmak támadhatnak azzal kapcsolatban, hogy a barátok és családtagok esetleg személyeskedésnek veszik a válaszadás késedelmét, vagy annak jeleként értelmezik, hogy ő már nem értékeli a kapcsolatukat eléggé – pedig egyszerűen csak az ő személyes igényeikről, nem magáról a kapcsolatról szól ez az egész. „A terápia során feltárjuk, hogyan lehet a barátoknak és a családtagoknak információt átadni a preferenciáinkról, vagy hogy hogyan válaszoljunk mi magunk röviden a kapcsolat (és a béke) fenntartása érdekében” – árulta el Casey.

Nem mindig tudnak mit kezdeni a túlzott stimulációval

Amennyiben egy introvertált személy a körülményei miatt nem tud elvonulni, és az egyedüllétből töltekezni, vagy esetleg nem képes megfelelően kommunikálni az erre való igényét, akkor könnyen ingerlékennyé válhat. Ez is egy olyan probléma, amelyet az ilyen típusú emberek gyakran szóba hoznak terápiában – hatékonyabb stresszkezelési módszerek után kutatva.

„Amikor túlstimulálják őket, vagy lemerül a szociális akkumulátoruk, akkor az introvertáltak vagy bezárkóznak, vagy nagyon gyakran ingerlékennyé válnak – hangsúlyozza Gingrich. – (Az üléseken) arról is beszélgetünk, hogyan vállaljanak felelősséget azokért az alkalmakért, amikor az ingerlékenységük eluralkodik rajtuk, és másokkal szemben tör ki belőlük” – mondta.

Bár ez igazán nehéz lehet, a többiek lelki egészsége érdekében fontos, hogy vállaljuk a felelősséget az ilyen esetekben, és igyekezzünk egészségesebb módokat keresni a probléma kezelésére – lehetőleg olyan szakember segítségével, aki képes akár személyre szabott technikákkal előrukkolni számunkra.

Nehezen találnak kielégítő szerelmi kapcsolatra

A randizás szinte mindenkinek nehéz, pláne azoknak, akiket könnyen kimerít mindenféle társas interakció.

„A páciensek gyakran szóba hozzák ezt a problémát. Az internetes randizás gondolata ijesztően hat számukra, hiszen az azzal jár együtt, hogy sok különböző emberrel kell találkozniuk több alkalommal” – fogalmazott Heather Kent kanadai pszichoterapeuta.

Nem arról van szó, hogy az introvertáltak nem vágynak romantikus kapcsolatokra, hanem arról, hogy nehéz megtalálniuk az egyensúlyt a saját és egy másik ember igényei között.

Úgy érzik, összeroskadnak a társadalmi nyomás alatt

„Az introvertáltak gyakran panaszkodnak arra is, hogy aggódnak amiatt, hogy mások mit gondolnak róluk, valamint hogy állandó társadalmi nyomást éreznek amiatt, hogy részt kell venniük bizonyos tevékenységekben a barátaikkal. Nem ritkán az is megfordul a fejükben, hogy valami baj van velük, és hogy emiatt nem felelnek meg a társadalmi normáknak” – mondta Casey.

A terápia során Casey igyekszik a pácienseivel közösen rávilágítani, hogy sokkal fontosabb a saját igényeinknek megfelelő módon élni – ahelyett, hogy megpróbálnánk olyasvalakikké válni, akik nem vagyunk.

Kiemelt kép: Francesco Carta fotografo/Getty Images