És ha igen, miben nyilvánul meg? A Nők Lapja 2021/01. számának cikke.

A társadalom eddig az extroverziót jutalmazta, 2020 azonban ebben is fordulatot hozott. A tavalyi év az introvertáltaké volt, hirtelen erény lett otthon maradni és kerülni a társas érintkezéseket. Vajon hosszú távon is értékelni tudjuk majd azokat a képességeket, amelyek az introvertáltak erősségei?

Dr. Törőcsik Mária trendkutató szerint a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások csak felerősítettek és előtérbe helyeztek egy olyan ellentrendet, ami már egy ideje jelen volt a világban.
– Az egyre gyorsuló életritmus és a felszínes kifelé élés már régen életre hívta a maga ellenpólusát, a slow mozgalmat, ami arról szól, hogy szálljunk ki a mókuskerékből, lassuljunk le, forduljunk befelé, és ne az anyagi javakban keressük az élet értelmét. Az, hogy most a külső körülmények, a kijárási tilalom és egyéb korlátozások is arra kényszerítenek, hogy álljunk le a pörgéssel, csak keretet ad ennek az ellentrendnek.

Klímaváltozás és egészséges élet 

A befelé fordulás és az értelmesebb, tartalmasabb élet iránti igény valószínűleg a pandémia után is velünk marad, bár a trendkutató szerint ezt a folyamatot sokszor az anyagi helyzet is befolyásolja, hiszen addig tudunk csak nyugodt szívvel befelé, a lelki életünkre koncentrálni, amíg van tartalékunk, és nem kell azon aggódni, miből fogunk megélni. Az extroverzió vagy introverzió kérdése életstílus szintjén külső tényezőktől is függ (egy lakatlan szigeten nem lehet extrovertáltnak lenni), az viszont kétségtelen, hogy a befelé fordulást és a nagy társadalmi kérdések iránti érdeklődést olyan megatrendek is erősítik ma, mint a klímaváltozás vagy az egészséges élet utáni vágy.
– Azt nem tartom valószínűnek, hogy a társadalom hirtelen jutalmazni kezdené az introvertált vonásokat, de hogy kevésbé utasítja el, és több megértést tanúsít irántuk, mint korábban, az biztos – mondja a trendkutató.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Menő lesz introvertáltnak lenni? 
A munkahelyi érvényesülésben mekkora jelentősége van annak, hogy valaki kifelé vagy befelé forduló?
Honnan ered a klasszikus kamaszkori introverzió?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .