Ezt teszi a macskatartás a mentális egészséggel

Egy új kutatás eredményei bizonyítják azt, amit már régóta sejtünk.

Bár a macskák a legnépszerűbb háziállatok közé tartoznak, és számos könyv, film és program foglalkozik sajátos világukkal, valamint próbálja segíteni az embert, hogy minél jobban megértse viselkedésüket, sokan mégis csupán bolondos hóbortnak tartják a macskákkal való időtöltést, az irántuk való rajongást. Rossz hírünk van azonban az ellendrukkereknek: egy új kutatás fényt derített rá, hogy a cicák nemcsak viccesek és szórakoztatóak, hanem az ember egészségére is igen jó hatással vannak.

Patricia Pendry, a Washingtoni Állami Egyetem professzora és Joni Delanoeije, a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem kutatója és oktatója egy kísérlet erejéig macskákat vetettek be az egyetemi állatasszisztált terápiás foglalkozásokon (állatasszisztált terápiával általában a páciensek szociális, érzelmi vagy kognitív működését igyekeznek javítani – a szerk.).

Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tényezők és személyiségjegyek növelhetik az emberek nyitottságát a macskák irányában.

A kutatásba 1438 embert vontak be, az eredmények pedig azt mutatták, hogy az érzelmesebb emberek nyitottabbak voltak a macskák és a macskaasszisztált terápia irányában – áll az Anthrozoös című folyóiratban szereplő publikációjukban. Többségben voltak az új fajta terápiára nyitottak között továbbá a nők, a kutyaasszisztált program résztvevői és a macskatulajdonosok is.

Bár a tanulmány nem vizsgálta, hogy az érzelmesség pontosan miért kapcsolódik a macskák iránti érdeklődéshez, Pendrynek van néhány elképzelése ennek okairól. „Meglehet, hogy azok a személyek, akik erős érzelmekkel felelnek az őket érő ingerekre, a macskák által általában kibocsátott nagyon finom jelzésekre is intenzívebben reagálnak” – fogalmazott. Szerinte emiatt az is előfordulhat, hogy ezek az emberek a macskákkal való interakcióikat sokkal intenzívebben élik meg, mint azok, akik csak az erősebb ingerekre (például a kutyák által adottakra) reagálnak hasonló intenzitással.

A házimacskák valóban jót tesznek nekünk

Agyi vizsgálatokkal bizonyították, hogy a macskatulajdonosok prefrontális kéregállományára hatással van, ha macskák és más háziállatok közelében lehetnek. Ezek alapján az adott személynek a macskák érzelmi támogatást nyújthatnak, és olyan mértékben javíthatják a hangulatát, akár egy kedves emberi társ. Ezek a tanulmányok mind hangsúlyozzák, hogy az állatokkal való időtöltés nem csak gyerekes móka, hanem valóban fontos egészségi előnyöket rejt számunkra.

Terápiába azonban a mai napig ritkán vonnak be macskákat – lovakkal és kutyákkal ellentétben. „Úgy tűnik, hogy a macskáknak elterjedt a rossz híre, miszerint távolságtartóak és kényesek: mind azt illetően, hogy kivel hajlandóak kapcsolatba lépni, mind pedig a különböző környezetekhez való alkalmazkodási képességük tekintetében. Személy szerint úgy gondolom, hogy pontosabb lenne, ha a macskákat inkább igényesnek és megfontoltnak neveznénk, és bízom benne, hogy ezeket a tulajdonságaikat képesek lennénk tisztelni is” – vélekedik Pendry.

Rengeteg olyan macska van, amelyik aktívan keresi a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjen emberekkel. Fontos, hogy olyan macskákat válasszunk terápiás segítőnek (ahogyan az a kutyák esetében is történik), akik élvezik az interakciókat, és akik jól tűrik, hogy esetenként hosszú utat kell megtenniük pácienseik között.

Kiemelt kép: Roman Studio / Getty Images