Tényleg pszichopata a macskád? Ezekre a jelekre figyelj

A cicák nemcsak népszerű háziállatok, de az elmúlt években az internet elsődleges sztárjaivá is váltak a népszerű mémeknek köszönhetően. Azonban most egy érdekes dolog derült ki róluk, amit eddig is sokan sejtettek.

Lehet, hogy már többször is megfordult a fejedben a címben feltett kérdés a macskád viselkedési szokásaitól függően. De az is lehet, hogy elhessegetted a gondolatod, nem tartva lehetségesnek, hogy imádnivaló, bolyhos kedvenced pszichopata hajlamokkal rendelkezzen.

Azonban most kiderült, hogy igenis lehetséges, derül ki az Independent cikkéből, amiben a Liverpooli Egyetem és a Liverpool John Moores Egyetem tudósainak egy csoportja legújabb kutatási eredményeire hivatkoztak. A Journal of Research in Personality (személyiségkutatás szaklap) című folyóiratban megjelent egy 2042 macskatulajdonos bevonásával készült tanulmány, amely a macskák pszichopátiájának mérésére szolgáló első rendelkezésre álló eszköz kifejlesztését mutatja be.

A CAT-Tri+ névre keresztelt teszt 46 állításból állt, amelyekről a tulajdonosoknak ki kellett értékelniük, hogy mennyire jellemzik a háziállatukat, és mindent ötfokozatú skálán pontoztak. Ezek között ilyen kijelentések szerepeltek: „A macskám hangosan hangoskodik (pl. nyávog, vonyít) minden látható ok nélkül”, és „a macskám nagyon izgatott (pl. túlpörög és koordinálatlanná válik).” Továbbá meg kellett figyelniük azt is, hogy a macskájuk szokott-e magas helyeken ülni, leuralja-e a szomszéd macskákat, és szokott-e emberekre vagy állatokra támadni.

A jó szándék vezérelte

A kutatók szándéka az volt, hogy javítsák a macskák és gazdáik közötti kapcsolatokat. Rebecca Evans vezető kutató elmondta: „tanulmányunkban a házimacskák pszichopátiájának kérdőíves mérését dolgoztuk ki. A kérdőívet a tulajdonosok által megadott, a macskájuk viselkedésére vonatkozó példák alapján dolgoztuk ki a pszichopátia triarchikus modelljének (merészség, aljasság és gátlástalanság) összefüggésében. A végleges változat a macskapszichopátia öt tényezőjét méri: merészség, aljasság, gátlástalanság, háziállat-ellenesség és ember-ellenesség.”

Meg kell figyelnünk, hogyan viselkedik a kis kedvencünk a többi állattal. (Kép: Getty Images)

A macskatulajdonosok kapcsolatát illetően Evans kifejtette, hogy a tulajdonosok arról számoltak be, hogy a gonosz és merész macskákkal rosszabb minőségű kapcsolatuk van, viszont a gátlástalan és háziállat-idegen macskákkal jobban kijönnek.

Őseik miatt lehet

„Úgy véljük, hogy mint minden más személyiségvonás, a pszichopátia is inkább egy skálán mozog, egyes macskák pedig magasabb pontszámot érnek el, mint mások – tette hozzá. – Valószínű, hogy minden macska rendelkezik a pszichopátia egy elemével, mivel ez egykor az erőforrások (pl. táplálék, terület, párzási lehetőségek) megszerzése szempontjából adaptív volt az őseik számára.”

Evans kifejtette, hogy van mód arra, hogy segítsünk minden olyan macskának, amelynek különösen magas a Cat-Tri+ skálán elért pontszáma, például nagy macskafákba és magas kaparófákba való beruházás vásárlásával, amin levezethetik a feszültségüket.

Forrás: Independent, Kiemelt kép: Getty Images