Jelek, amikre figyelni kell. A Nők Lapja 2021/23. számának cikke.

A manipulálásnak vannak kiemelkedő mesterei, a pszichopaták például ezen a nyelven beszélnek, de az egészséges emberek is alkalmaznak manipulatív módszereket, hogy jobb színben tűnjenek fel, vagy rávegyenek másokat valamire. Sok emberi csapdát elkerülhetnénk, ha időben felismernénk ezeket.

Tamás fiatalabbnak vallotta magát a társkereső oldalon, nem csalt túl sokat, csak öt évet, hatvankettő helyett ötvenhetet írt. A negyvenkilenc éves Zsuzsa úgy gondolta, az a néhány év korkülönbség nem lehet akadály, mert a férfi fiatalosnak és vonzónak tűnt a fotón. Amikor kiderült az igazság, Tamás azzal érvelt, hogy Zsuzsa soha nem randizott volna vele, ha ismeri a valódi életkorát. Mivel a férfi tényleg fiatalos volt, és vonzó, továbbra is találkozgattak, és Zsuzsa készséggel elfeledte volna azt az első „jótékony hazugságot”. Csakhogy egy idő után egyértelművé vált, hogy Tamás sok más dolgot is elhallgatott, és manipulatív módszereivel egyáltalán nem hagyott fel.

A történet rávilágít arra, hogy bizonyos eszközökkel olyasmire vehetnek rá bennünket, amit egyébként nem tennénk meg. A manipulátor ennek érdekében elhallgat valamit, nem mondja el a teljes igazságot, vagy egyszerűen hazudik. Ha a hazugság tényszerű, erre legalább utólag rájöhetünk, de léteznek ennél jóval „kifinomultabb” módszerek is, amelyek elsősorban az érzelmeinkre hatnak, és sokkal nehezebb őket utólag felfejteni, hiszen semmit nem tudunk bizonyítani.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen manipulációs technikák léteznek, amiket fontos felismernünk az önvédelmünk érdekében?
Miért manipulál a manipulátor?
Segíthetünk-e a nárcisztikus személyiségzavaros embereken?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .