Mit visel egy sztár, ha a királyi család tagjaival találkozik?

A saját stílusához legyen hű vagy az etiketthez?

Sokszor azt is nehéz eldöntenünk, hogy egy szimpla munkanapon mit vegyünk fel, hát még ha jelesebb eseményről – mondjuk, esküvőről vagy céges karácsonyról – van szó. Vajon mennyire esnénk kétségbe, ha kiderülne, hogy egy olyan rendezvényre vagyunk hivatalosak, ahol találkozhatunk a brit királyi család valamelyik tagjával? Minden bizonnyal ilyen esetben még a legnagyobb sztárok is bizonytalanul állnak a méretes ruhásszekrényük előtt…

A brit királyi család hivatalos YouTube-csatornájára még év elején került fel egy videó, amelyben Lucy Hume etikettszakértő sorra veszi azokat a szigorú divatszabályokat, amelyeket mindazoknak be kell tartani, akik valamelyik előkelőséggel találkoznak. Az állami banketteken és a királyi eseményeken az úgynevezett white tie a dress code: „Ez hasonló a black tie-hoz, amely a vörös szőnyegről is ismerős lehet, csak éppen a csokornyakkendőnek fehérnek kell lennie, míg a nők esetében a szokásos hosszú estélyit kívánja meg” – magyarázza. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a Buckingham-palotában is tiszteletét teheti, a szakértő szerint „formális nappali viseletben” illik megjelennie, amely leginkább egy olyan megjelenéshez hasonlítható, mint amit egy esküvőre is viselnénk. Lucy Hume a videóban arról is mesél, hogy a királyi családnak is követnie kell az előírásokat, melyek szerint a hivatalos megjelenéseikre, például a Royal Ascot derbire, a nőknek olyan ruhát kell húzniuk, amely a térdük alá ér és eltakarja a vállukat. 

Ezekkel az írott és íratlan szabályokkal nagy valószínűséggel a hollywoodi sztárok is tisztában voltak, mielőtt a brit királyi családdal találkoztak volna, ám nem feltétlenül tartotta be őket mindenki…

1956: II. Erzsébet királynő és Marilyn Monroe 

Fotó: Daily Herald/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images

Sok legenda született a filmcsillag és a brit uralkodó találkozásáról, többek között az is beszédtéma lett, hogy Marilyn Monroe túlságosan dekoltált ruhában mutatkozott be II. Erzsébetnek. A londoni találka idején mindketten harmincévesek voltak, és kétség kívül mindketten ragyogóan festettek.

1980: Meryl Streep és II. Erzsébet királynő

Fotó: Graham Turner/Getty Images

Az Oscar-díjas színésznő a Kramer kontra Kramer című film londoni premierjén válthatott néhány szót a királynővel, az alkalomra pedig egy hosszú, fehér ruhát választott, amely a trencskók fazonját idézi. Szettjét, amely tökéletes összhangban volt II. Erzsébet outfitjével, egy rövid kesztyűvel tette teljessé.

1982: Lady Diana és Liz Taylor

Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Elizabeth Taylor a ruhatára legvisszafogottabb ruháját vette fel arra a jótékonysági eseményre, amelyen Lady Dianával találkozott. A viktoriánus kort idéző muszlinruhát persze nem magától választotta, ez ugyanis egy jelmez, amelyet A kis rókák című előadásban viselt.  

1989: Lady Diana, Uma Thurman, John Malkovich és Glenn Close

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images

A Veszedelmes viszonyok című film londoni premierjén a nemes anyagoké volt a főszerep: Diana bársonyban, Uma Thurman selyemben, Glenn Close laméban érkezett. 

1992: Lady Diana, Nick Nolte és Barbra Streisand

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images

A bársonyra esett Barbra Streisand választása is, amikor a Hullámok hercege bemutatóján volt lehetősége bemutatkozni Diana hercegnének. Hímzett kosztümje egyszerű, ugyanakkor elegáns volt. 

1997: Károly herceg, Jennifer Aniston, Geri Halliwell és Mel B

Fotó: © Pool Photograph/Corbis/Corbis via Getty Images

A Manchester Operaházban tartott gálán az akkoriban hercegi címet viselő III. Károly király sorra üdvözölte a sztárokat, így Jennifer Anistont és a Spice Girlst is. Míg a lánybanda tagjai hozták az ikonikus stílusukat, a hollywoodi színésznő egy minimalista, sötétkék ruhát választott.  

1997: A Spice Girls, Harry herceg és Károly herceg

Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Ebben az évben a Spice Girls a fénykorát élte, így a bandának többször is volt alkalma összefutni a királyi családdal. A találkozásnak szemmel láthatóan a kis Harry herceg örült a legjobban, büszkén pózolt az énekeslányok között. A has- és combvillantásokhoz vajon mit szólna az etikettszakértő?

1999: Liz Hurley és Károly herceg

Fotó: Dave Hogan/Getty Images

A De Beers és a Versace közös eseményére a brit színésznő egy spagettipántos pink estélyit vett fel, amelyet nemcsak a csillogó felülete, hanem a merész sliccelése is különlegessé tett. Károly herceg nem is tudta, hová nézzen…

2000: II. Erzsébet királynő és Jennifer Lopez

Fotó: PA Images via Getty Images

J.Lónak a londoni Dominion Theatre-ben volt lehetősége találkozni a brit uralkodóval. Az előadáson az énekes-színésznő egy egyszerű, de mélyen dekoltált smaragdzöld ruhában jelent meg.

2001: Vilmos herceg és Claudia Schiffer

Fotó: PA Images via Getty Images

A német topmodell többször is találkozott az ifjú herceggel, és a képek alapján mindig élvezték egymás társaságát. A Highgrove-házban tartott eseményen Claudia Schiffer talpig feketében, egy ejtett vállú maxiruhában ragyogott.

2009: II. Erzsébet királynő és Lady Gaga

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

A királynőhöz való találkozóhoz talán extrém a smink és a latexruha, de ahhoz képest, hogy nem sokkal később Lady Gaga nyers marhahúsból készült fellépőöltözetben borzolta a kedélyeket egy díjátadón, végülis egészen szolid.

2011: Katalin hercegné, Vilmos herceg és Jennifer Lopez

Fotó: Mark Large – Pool/Getty Images

A BAFTA gálaestjén Jennifer Lopez a friss házas Katalinnal és Vilmossal is váltott néhány szót. Ezúttal is smaragdzöld ruhába bújt, igaz, a kivágás ekkor nem a dekoltázsára, hanem a hasára irányította a figyelmet. 

2011: Vilmos herceg, Katalin hercegné és Nicole Kidman

Fotó: Mark Large – Pool/Getty Images

A gálán ott volt Nicole Kidman is, aki régóta kapcsolatban áll a brit királyi családdal, Vilmos édesanyjával, Lady Dianával is jóban volt. Az ausztrál színésznő egy jégkék Elie Saab Couture estélyit viselt.

2013: Taylor Swift és Vilmos herceg

Fotó: David M.Benett/Centrepoint/Getty Images for Centrepoint

Az énekesnő a Kensington-palotában találkozott Vilmos herceggel, a téli gálaestre pedig valóságos hókirálynőnek öltözött. Taylor Swift nemcsak beszélgetett a trónörökössel, hanem még éneklésre is rábírta!

2014: II. Erzsébet királynő és Angelina Jolie

Fotó: Anthony Devlin – WPA Pool/Getty Images

Az Oscar-díjas színésznő úgy festett ebben a világosszürke kosztümben, mint egy dáma. És éppenséggel a királynő itt adta át neki a tiszteletbeli dáma cím viselésére jogosító okiratot. 

2016: Rihanna és Harry herceg

Fotó: Chris Jackson/Pool/Getty Images

Az énekesnő és a herceg remekül összeöltözött a Man Aware nevű barbadosi eseményre, amely a HIV-betegségre igyekezett felhívni a figyelmet. Rihanna fehér inget, bő szárú, magas derekú nadrágot és krémszínű magas sarkút választott az eseményre. 

2019: Harry herceg, Meghan hercegné, Beyoncé és Jay-Z

Fotó: Niklas Halle’n-WPA Pool/Getty Images

Sussex hercegi párja és a zeneipar koronázatlan királynője és királya Az oroszlánkirály premierjén találkozott egymással. Beyoncé egy egyedi tervezésű Cong Tri ruhában jelent meg az eseményen.

2021: Katalin hercegné, Finneas és Billie Eilish

Fotó: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images

A Nincs idő meghalni című James Bond-film londoni bemutatóján került sor a hercegné és a Grammy-díjas énekes kézfogására. Billie Eilish az alkalomra egy fekete, csillogó Gucci kétrészest választott.

Kiemelt kép: Rihanna és Vilmos herceg a már említett, 2016-os barbadosi eseményen – Fotó: Chris Jackson/Getty Images