„Ezt soha nem fogom elfogadni” – Christina Applegate súlyos betegségéről beszélt

A színész szívszaggató részleteket árult el betegségéről.

Christina Applegate a The New York Timesnak adott interjúban részletesen elmondta, milyen változásokat okozott az életében ez a gyógyíthatatlan betegség az utóbbi hetekben. A tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan (és többek között például Dr. Máté Gábor szakvéleménye szerint is stressz-indukált) sclerosis multiplexet a Netflix Halott vagy (Dead to Me) című sorozatának forgatásai közben diagnosztizálták nála.

Az interjúban Applegate elmondta, hogy a betegség következtében majdnem húsz kilót hízott, és már csak bottal tud járni. „Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy mindezzel nagyon is tisztában vagyok” – mondta, valószínűleg arra utalva, hogy köszöni, de nem kér az internet népének kötekedő és érzéketlen hozzászólásaiból az állapotát illetően.

A beszélgetésben azt is elárulta, hogy először akkor érezte, hogy valami baj lehet, amikor a Dead to Me első évadának egyik táncjelenetében váratlanul szédülni kezdett, valamint a teniszben is egyre ügyetlenebbé vált. „Bárcsak jobban odafigyeltem volna… De hát honnan tudhattam volna?” – emlékezett vissza az első tünetekre. Idővel aztán egyre gyakrabban vette azt észre magán, hogy bizseregnek és zsibbadnak az ujjai és lábujjai, majd végül 2021-ben végre megkapta az orvosi diagnózist: sclerosis multiplexben szenved.

Az SM egy olyan autoimmun betegség, amely az idegsejteket borító mielinhüvelyt károsítja, ezáltal megzavarja a test agy felé tartó és az onnan érkező jeleit. A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, de önmagában nem halálos, súlyos esetben viszont veszélyes szövődményei is lehetnek, hiszen tünetei elsősorban mozgással, látással, beszéddel és nyeléssel kapcsolatos problémákat okozhatnak.

Amikor Applegate a Twitteren továbbosztotta a vele készült interjút, ahhoz kapcsolódóan azt is megosztotta követőivel, hogy a The New York Times legendás keresztrejtvényét az elmúlt két évben egyáltalán nem tudta megfejteni, mert annyira remegett a keze (ahogyan a zsibbadás, ez is egy tipikus SM-tünet – a szerk.). „Annyira örülök, hogy újra tudok írni” – fűzte hozzá. Megjegyzéséből kiderül, hogy a gyógyszerek, amelyeket kap, szerencsére jelentősen javítottak állapotán.

A diagnózistól idáig vezető út azonban nem volt zökkenőmentes: mikor a sorozat producerei tudomást szereztek a színész betegségéről, első reakcióként le akarták állítani a forgatást – Applegate azonban ragaszkodott hozzá, hogy fejezzék be, amit elkezdtek. „Kötelességet éreztem (a sorozat készítője) Liz Feldman, (a társszereplő) Linda Cardellini és a történetünk iránt. Az illetékesek azt mondták, hagyjuk abba, nem kell befejeznünk, csak tegyünk össze néhány epizódot. De én azt mondtam: »Nem. Megcsináljuk. De az én feltételeim szerint«” – emlékezett vissza a történtekre. A harmadik évadot tehát végül befejezték, de tartottak egy öt hónapos szünetet a munkálatokban. „Olyasmi érzésem volt (a többiek hozzáállásával kapcsolatban), hogy »Hát, adjunk neki gyógyszert, hogy jobban legyen«, csakhogy ebben az esetben nincs olyan lehetőség, hogy jobban legyek. De azért jót tett. Szükségem volt arra, hogy feldolgozzam az életem elvesztését, hogy elvesztettem egy részemet. Szóval szükségem volt arra az időre” – foglalta össze.

A forgatás aztán persze igen megterhelőnek bizonyult – mind fizikailag, mind érzelmileg. A harmadik évadban Applegate karaktere gyakran ajtóknak támaszkodva látható, valamint a forgatókönyv is a betegségek témáját fejtegeti. „Amikor Linda és én ezeket a jeleneteket játszottuk, az néha összetört minket” – mondta Applegate. De nem csak a forgatások miatt aggodalmaskodott, hanem az új évad fogadtatása miatt sem teljesen felszabadult. „Ha (a nézők) csak arra tudnak koncentrálni, hogy »Ó, nézzétek a nyomorékot«, az nem rajtam múlik… Jó, akkor ne menjetek el mellette. De remélhetőleg az emberek túl tudnak majd lépni ezen” – vélekedett.

Az elmúlt év történéseit a legnehezebb dolognak nevezte, amit valaha is meg kellett tennie, és elmondta, hogy a sorozat utolsó részeit valószínűleg nem is fogja megnézni, mert túl fájdalmas lenne számára. „Nem úgy jöttem ki belőle, hogy »Juhú, teljesen jól vagyok!«… Elfogadás? Nem, ezt soha nem fogom elfogadni. Ki vagyok akadva” – összegezte.

Nem ez az első eset, hogy nagy baj van az egészségével

2008-ban a People számolt be arról, hogy Applegate-nél mellrákot diagnosztizáltak. A hivatalos álláspont szerint az orvosok korán felfedezték a daganatot, ami szerencsére nem volt életveszélyes. Azt mondták, ha a színész követi az orvosai javaslatait, akkor teljes gyógyulásban lehet része. Ezután kettős masztektómiát végeztek rajta, majd valóban  gyógyultnak is nyilvánították.

Akkor derült ki, hogy Applegate szervezetében jelen van egy olyan, öröklött génmutáció, amely hajlamossá teszi őt mell- és petefészekrákra (ezt támasztja alá az is, hogy édesanyja szintén mellrák-túlélő). Applegate anno úgy emlékezett vissza a pillanatra, mikor megkapta a diagnózisát, hogy „Egyszerűen csak remegtem, és aztán azonnal át kellett állnom intézkedő-üzemmódba, ami magában foglalta az egészségesebb étrendre való áttérést is”.

A mellrák-diagnózisa után Applegate külön honlapot hozott létre, amely a mellrák kockázataira és a szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet, és gyakran megjelent a mellrák kutatását támogató rendezvényeken, valamint tévéműsorokban is rendszeresen hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát.

Applegate gyermekkora óta színészkedik: Los Angelesben nőtt fel Nancy Priddy színész lányaként, és már óvodás korában szerepelt reklámokban és szappanoperákban. Tinédzser korában szexszimbólummá avatták az Egy rém rendes családban nyújtott alakítása okán, majd Emmy-díjat nyert a Jóbarátokban nyújtott munkájáért. Főszerepet játszott az Éjjel-nappal szülők (Up All Night) és a A híres Ron Burgundy legendája (Anchorman) című filmekben és a Nem ér a nevem (Samantha Who?) című sorozatban.

Jelenleg az Egy rém rendes család animációs rebootján dolgozik, a többször említett Dead to Me sorozat harmadik, befejező évada pedig november 17-én érkezik a Netflixre.

Kiemelt kép: Christina Applegate még a diagnózis előtt, 2020. január 19-én egy díjátadón – Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic via Getty Images