Kvíz: Felismered, hogy melyik regényből származik az idézet? 2. rész

Regény-kvízünk folytatódik. Biztonsági öveket bekapcsolni, mert elárulhatjuk, nem lesz egyszerű!

Az emberiség egyik legnagyobb találmánya kétségtelenül a könyvnyomtatás, amely – miután általánossá vált az írás-olvasás oktatása – demokratizálta a tudást: elvben minden ember hozzájuthatott a tudomány, a művészet alkotásaihoz és eredményeihez, a hírekhez, egyáltalán mindenhez, ami szavakba, szövegekbe foglalható.

Amikor a számítástechnika fejlődésével, az internet megjelenésével mindez veszélybe került, az emberi kultúrtörténetnek ezen szakaszát (amikor a nyomtatott könyv mint ismeretközlő közeg kiemelkedő szerepet kapott), Gutenberg-galaxisnak nevezték el. Mindez egyébként már a ’60-as években megtörtént, azóta sokan és sokszor vizionálták a papír alapú olvasás végét, hitték, hogy a Gutenberg-galaxisnak leáldozott, de lám, 2022-ben még mindig olvasunk.
Szomjazzuk a régi és új történeteket, hogy a könyvek lapjain keresztül magunkba szívjuk elődeink műveltségét, világlátását, és szabadon engedhessük fantáziánkat. A magyar- és világirodalom klasszikussá vált művei nemcsak egyfajta műveltségi alapot adnak, de szórakoztatnak és tanítanak – lássuk, mennyire tettétek magatokévá a következő műveket: felismeritek őket a belőlük kiragadott idézetek alapján? (Regény-kvízünk első részét rengetegen kitöltöttétek, reméljük, ezt is szeretni fogjátok!)

KVÍZ: Melyik regényből származik az idézet? 2. rész

Nézzük, mennyire mozogtok otthonosan a magyar és világirodalom klasszikusai között!

Kiemelt kép: Getty Images, a teszt képei: Getty Images, Fortepan