9 pénztárcabarát októberi randiprogram (nem csak pároknak)

Nem szükséges bankot robbantani ahhoz, hogy igazán tartalmas és emlékezetes élményekben lehessen részünk!

Az októberi hónap színes-szagos őszi programokban bővelkedik, a gasztronómia és a zene szerelmeseitől egészen az irodalomrajongókig mindenki találhat kedvére valót, legyen szó randiról vagy családi kiruccanásról – arról pedig nem is beszélve, hogy még jótékonykodhatunk is! Összegyűjtöttünk néhány pénztárcabarát programot, amit kár lenne kihagynod idén ősszel! 

Új Körút – a város a tiéd! – Ingyenes koncertek Budapest parkolóiban (2022. október 7. – október 13.)

Kávézgass, borozgass a pároddal zeneszóra! A főváros egyes parkolói (a VI. kerületi Székely Mihály, a VII. kerületi Kazinczy és a VIII. kerületi Szentkirályi utcában) a késő délutáni és kora esti órákra kb. 45-50 perces koncerteknek adnak helyet. Nagyon színes a fellépők köre, ezért szinte biztos, hogy műfajilag több olyan produkciót is találtok, ami tutira elnyeri majd a tetszéseteket. Az esemény még tart, a hátralévő programok pedig ITT érhetők el!

Országos Étterem Hét (2022. október 6. – október 16.)

Egy jó minőségű étteremben elköltött vacsora bizony zsebbenyúlós – kivéve októberben! Idén országszerte 140 étterem részvételével megkezdődött az Országos Étterem Hét programja, ahol 3 fogásos, kedvezményes és fix árú menüsorral várják a gasztronómia szerelmeseit. Fontos, hogy a program kiváló lehetőség a vendéglátóknak is, hiszen a drasztikusan emelkedő költségek miatt jóval kevesebb fizető vendéggel kell számolniuk: a rendezvényt az előző évek tapasztalatai alapján kb. 20-25 ezer fizető vendég látogatja, azaz naponta 2000-2200 fő plusz bevételével számolhatnak, ami a jelen helyzetben óriási segítség a magyar vendéglátóiparnak. Az eseményre az etteremhet.hu weboldalon lehet asztalt foglalni.

Kürtőskalács-ünnep októberben (2022. október 14. – október 16.)

Tökéletes (és ízletes) program kettesben, de egészen biztos, hogy a gyerekek sem fogják húzni a szájukat, ha őket sem hagynánk otthon. Idén új formát(t)ölt a kürtőskalács őszi ünnepe, ugyanis október 14. – 16. között érkezik a KÜRTŐSBON Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba. A háromnapos, színes esemény idei főszereplője a változatos krémekkel töltött KÜRTŐSBON desszertkülönlegesség, amit rendhagyó módon csokival, szilvával vagy barackkrémmel varázsolnak még izgalmasabbá. Emellett természetesen a hagyományos ízesítésű kürtőskalácsok, valamint az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kedvencei is helyet kapnak a fesztiválon, sőt az ételintoleranciával élőkre is gondolnak a szervezők. Készítenek glutén- tej- és tojásmentes finomságokat, valamint a népszerű Csináld magad! standnál mindenki elsajátíthatja a kürtőskalács-készítés rejtelmeit is. Az ízletes eseményt kisgyermekes családoknak szóló programok is színesítik. A fesztivál állatkerti belépővel látogatható, de a Lovardában zajló cirkuszi programok ingyenesek! További infók az eseményről ITT olvashatók.

„Élni gyönyörű” – Szabó Magda boldogságreceptjei (2022. október 15.)

Az írónő (aki idén lenne 105 éves) verseinek, esszéinek, drámáinak és regényeinek közös pontja az egyéni vagy közösségi életben megélt válsághelyzet, valamint annak megoldása. Művei kapcsán gyakran felvetődő téma a betegség, a halál és a háború előidézte állapot, amely, ha térdre nem is kényszeríti, de a folytatást illetően döntések meghozatalára sarkallja az érintetteket. Szabó Magda felelőssége tudatában alkotó írástudóként vallotta, hogy az ember nemcsak elszenvedi, hanem alakítja is életét – erről fog beszélni nekünk dr. Keczán Mariann irodalomtörténész. A Várkert Bazár eseménye ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és mi – zenei felolvasószínház és irodalmi beszélgetés a MOMkultban (2022. október 20.)

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár szervezésében centenáriumi eseménysorozatot indított. Az irodalmi beszélgető-sorozat nyolcadik eseményén a fókuszba a XX. századi magyar irodalom két kultikus írója, két kortárs barát, Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes kerül, illetve a szerzők kapcsolódása. Vajon milyen kapcsolódások, utazások, költői és baráti szálak fűzik össze őket? Többek között erről is szó lesz az eseményen, ahol Juhász Anna vendégei Simon Márton költő, Izsó Zita költő, Hafner Zoltán irodalomtörténész és Ratkóczi Huba zenész lesznek. Jegyek 1500 Ft értékben válthatók a MOMkult weboldalán

Fuss MELL-ettünk! – közösségi futás szerte az országban (2022. október 16.)

Idén második alkalommal szervezi meg az iRUNmore Futóegyesület Fuss MELL-ettünk elnevezésű közösségi futását, amellyel szeretné minél több nő figyelmét felhívni a mellrákszűrések és az önvizsgálat fontosságára. Az AVON támogatásával megvalósuló ingyenes programon idén négy nagyvárosban egyidőben vehetnek részt az érdeklődők: Budapesten, Kecskeméten, Győrben és Debrecenben egyaránt 2022. október 16-án vasárnap. A budapesti helyszínen ráadásul egy kerekasztalbeszélgetés is helyet kap, ahol ismert nők beszélgetnek a téma kapcsán. 

Az eseményre nemcsak profi futókat, és természetesen nem csak nőket várnak, az egyesület tagjai különböző távokon, különböző tempóban vezetik a futócsoportokat, így biztosítva mindenki számára kellemes sportolási lehetőséget. A résztvevők számára AVON ajándékcsomaggal, és egységes, a mellrák elleni küzdelmet szimbolizáló remény szalagja kitűzővel készülnek a szervezők. A futás mellett pedig minden helyszínen gyűjtést is szerveznek az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány javára.

Magyar rekordkísérlet, teaművészet és japán dobosok a Kálvin téren (2022. október 18. 16:00 órától)

Október 18-án 16:00 órától a budapesti Kálvin téren japán dobosok produkciója nyitja meg egy kétszeres magyar rekordkísérlet felállítását. A tradicionális japán teaművészet eszközeit Európában egyedülálló méretűre nagyították fel a szervezők.

Fotó: Matcha Tsuki

Hazánk legnagyobb csészéjét és matcha habosító eszközét mutatják be, melyekkel egy Urasenke teaművész készíti el a japánok zöld aranyának is hívott italt. A látványos bemutatóra érkezőket ingyenes teakóstoló is várja. A résztvevők nemcsak szemtanúi lehetnek két magyar rekordkísérletnek, hanem ingyenesen megkóstolhatják a matcha teát is. 

Budapest Töklámpás Fesztivál a rászoruló gyerekekért (2022. október 29.)

A Hősök terén ismét szeretettel várják a tökfaragás szerelmeseit, a résztvevők pedig magukkal hozhatják az otthon már előre elkészített töklámpásaikat, amelyekkel este 9-ig bevilágíthatják és hangulatossá tehetik a teret. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal tartós élelmiszert is, amit a Gyermekétkeztetési Alapítványon keresztül fognak eljuttatni a rászorulóknak. Az esemény nonprofit és teljesen ingyenes, további részletekről pedig ITT tájékozódhatsz. Menjetek el, 

hiszen azzal, hogy kikapcsolódtok, még segíthettek is a rászorulókon!

World Press Photo kiállítás (2022. szeptember 23. – október 30.)

Életünket az elmúlt időszakban a járvány határozta meg, idén pedig a háború is közelebb került hazánkhoz. A World Press Photo nagy sikerű, várva várt kiállítása szeptembertől látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol hiteles és elgondolkodtató képekkel, történetekkel késztetik gondolkodásra az érdeklődőket, górcső alá véve a világban zajló eseményeket.

World Press Photo kiállítás 2021. március 28-án Hongkongban, Kínában. (Fotó: Anthony Kwan/Getty Images)

A World Press Photo hét évtizedes történelmének talán a legnagyobb változását hozta létre idén azzal, hogy a világ legrangosabb pályázatának előzsűrizését regionálissá tette, amelynek eredményeképpen a helyi események értőbb értékelése várható. Mostantól, külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak és közép amerikai, a dél amerikai, a dél-kelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket. A korábbi kategóriák helyett mindössze négy kategóriában lehetett pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és az úgynevezett nyitott forma. Ezek a változtatások, minden remény szerint, még jobban tárják majd elénk a körülöttünk lévő eseményeket a világ minden részéről a dokumentarista fotográfia különböző formáin keresztül. Jegyek az eseményre 1450 Ft-ért is válthatók.

Kiemelt kép: Getty Images