Heroinista Sisi, börtönrománc és női szerepek – erős lesz a Szemrevaló filmfesztivál

Az idei válogatás súlypontját a jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik. A meghökkentő Sisi-film az idei egyik legérdekesebb alkotás.

Október 6–16. között Budapesten a Művész moziban, majd Szegeden október 17–20-ig, Pécsett és Debrecenben pedig október 19–22-ig zajlik a Szemrevaló Filmfesztivál. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös rendezvénye a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. (Idén stílusosan 11 filmet vetítenek.) A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak: róluk szól a nyitófilm, a Csodaszép, valamint a Nico, a Le Prince, a Monte Verità és a Sisi életét meghökkentő szemszögből bemutató Fűző is.

A kínálatban számos fesztiváldíjas alkotás is szerepel, így többek között Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon méltatott filmeket is láthat majd a hazai közönség.

Október 6-án 19 órakor a budapesti Művész moziban a Csodaszép (Wunderschön) című tragikomédiával nyit tehát a filmfesztivál. A filmben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel. A film után a Leylát alakító Dilara Aylin Ziem színésznővel találkozhat a közönség.

Jelenetkép a Csodaszép című filmből (© Warner Bros. Pictures Germany, Foto: Peter Hartwig)

Október 7-én 18 órakor – majd 10-én 20 órakor – a Toubab című német vígjátékban a szenegáli Babtou alig szabadul ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi. Kitoloncolás fenyegeti, és utolsó reménye, ha megnősül. Mivel a környékbeli lányok közül senkit sem sikerül az esküvőre rávennie, végül gyerekkori barátja, Dennis vállalja, hogy összeházasodjanak.
Október 7-én 20 órakor – és 12-én 18 órakor – a Monte Verità lesz látható, mely az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának története. A filmben emellett valós események és személyek is felbukkannak: a „belle epoque” idején a svájci hegyekben az utópisztikus szanatóriumot egy Freud-tanítvány alapította, a regényíró Hermann Hesse és a táncot forradalmasító Isadora Duncan is jártak ott.

Jelenetkép a Nico című filmből (© Darling Berlin/UCM.ONE)

Október 8-án 18 órakor – majd 12-én 20 órakor – Sara Fazilat a Nico című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A filmben, miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz.
Október 8-án 20 órakor – és 15-én 18 órakor – a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm. Egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban (egészen 1969-ig) bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták, és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

Jelenetkép a Grosse Freiheit című filmből (© Freibeuter Film, Rohfilm Productions)

Október 9-én 18 órakor – és 11-én 18 órakor – az Alpenland című osztrák dokumentumfilm új oldalairól mutatja meg azt a látványos természeti tájat, melyet Európa nyolc országában – köztük Svájcban, Németországban és Ausztriában – vallanak magukénak az ott lakók.
Október 9-én 20 órakor – és 16-án 18 órakor – az olykor fassbinderi hangulatú Le prince című film következik. Főszereplője Monika művészettörténész, akinek a még mindig a férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia. Eközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei.

Jelenetkép a Le prince című filmből (© Port au Prince Pictures)

Október 10-én 18 órakor – és 14-én 20 órakor – az idei Berlini Filmfesztiválon díjjal méltatott Unrueh (Örökmozgó) című svájci filmben az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék által inspirálva küzd egy jobb társadalomért, követelve az idő felszabadítását.
Október 11-én 19 órakor – és 14-én 18 órakor – az idei Német Filmdíjon 9 díjat nyert Lieber Thomas (Kedves Thomas) című alkotást vetítik, amelyben Thomas Brasch, a neves német író, rendező, életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.

Jelenetkép a Corsage (Fűző) című filmből

Október 13-án 19 órakor a Corsage (Fűző) lesz látható, mely egészen meghökkentő adalékokkal árnyalja, sőt töri darabokra a Sisiről kialakult képet. A feminista nézőpontból készített film Sisi életének egy rövid időszakát mutatja be 1877 karácsonya körül, amikor betölti a 40. életévét – Sisi ekkor már kiábrándult, retteg a korától és frusztrálja, hogy halványodik szépsége, közben nemcsak önmagának, de környezetének is meg akar felelni. És mindeközben sanyargatja magát (mi is írtunk róla, hogy nem a csoda vagy a genetika folytán volt olyan karcsú a császárné), láncdohányzik és heroinozik, flörtöl és tetováltat. (Természetesen nem minden részletet támasztanak alá történelmi lejegyzések, elvégre ez egy film, de könnyedén igaz lehetett a legtöbb részlet.) A császárnét megformáló Vicky Kriepsről ódákat zengtek a kritikák, az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját is hazavihette. A vetítés után a Fanny Feifalik szerepét alakító Alma Hasun osztrák színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel lesz közönségtalálkozó. A film október 16-án 20 órakor újranézhető.

A filmekről részletesebben, a fesztivál programjairól, vendégeiről és a Budapesten kívüli vetítések időpontjairól és helyszíneiről a fesztivál honlapján találsz információkat. A Szemreveló Facebook-eseménye itt található.

Kiemelt kép: Corsage ©Robert Brandstätter, Alamode Filmverleih