Hajón, vonaton, lóháton – Wittelsbach Erzsébet híres volt arról, hogy állandóan úton volt, ráadásul nemritkán inkognitóban rótta a kilométereket. A gyulai Almásy-kastély új kiállításán megdöbbentő dolgokat tudhatunk meg a magyarok kedvenc királynéjáról.

Sisi élete legnagyobb részét utazással töltötte – kontinenseken átívelő kirándulásai során több százezer kilométert tett meg. Fennmaradt leveleiből kiderül, hogy ez nem csupán holmi úri hóbort volt részéről, hanem menekülés is egyben: állandóan igyekezett ugyanis minél távolabb kerülni az őt elnyomó és meg nem értő császári udvartól, a nagyvárosi piszoktól és zajtól. A királyné egész életében arra vágyott, hogy nyugalomban, a természethez közel tölthesse mindennapjait – gyakran meg is találta annak módját, hogy belekóstoljon a vidéki életbe. Számos utazást tett egyedül, inkognitóban, de 1857-ben férjével hivatalos körútra indult Magyarország keleti régiójában, melynek során többek között Gyula városában is megszállt az uralkodói pár.

Most, a látogatás 165. évfordulóján nyílt meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont új időszaki tárlata – melyet a Gödöllői Királyi Kastéllyal együttműködésben hívott életre a múzeum. Az Úton Erzsébet királynéval című kiállítás nemcsak a különleges vizitnek állít emléket, hanem rengeteg érdekes részletet árul el Erzsébet mindennapjairól, rendkívüli (a kor megítélése szerint botrányos) szokásairól és az őt szinte folyamatosan gyötrő lelki vívódásokról.

Fotó: A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldala

A látogatás körülményei

Sisi és férje, Ferenc József császár a szabadságharc leverése után mintegy nyolc évvel látogatta meg a várost. Kevesen tudják, de a honvédtábornokok közül tízen Gyulán tették le a fegyvert, hiszen a tiszti kart előbb elszállították Világosról Kisjenőre, onnan pedig Gyulára – és csak ezután Aradra, kivégzésük helyszínére. Degré Alajos huszárszázados, a márciusi ifjak egyike épp ezért fogalmazott úgy annak idején, hogy Gyuláról „a világ legnagyobb gyászmenete” indult meg Aradra.

Egy barátság kezdete

Wenckheim Krisztina grófnő a későbbiekben Sisi palotahölgye lett.

Mindezzel együtt az uralkodói pár látogatását tisztelettel fogadták az itteniek, Sisiéket tízezer fős lovas bandérium köszöntötte, a nyolcéves Wenckheim Krisztina grófnő verset mondott érkezésükkor, az Ókígyósi (ma Szabadkígyós) Wenckheim-kastély közelében pedig hatalmas (ma is megtekinthető) diadalkaput építtettek a kivételes alkalomra. A király és királynéja a grófi család gyulai rezidenciáján szállt meg, másnap pedig bejárták az akkoriban megyeszékhelyi rangú város főbb hivatalait, valamint megtekintették a Fehér-Körös-csatornát (majd rövid látogatásuk végeztével Nagyvárad felé vették az irányt).

Mindez tehát 165 évvel ezelőtt történt – az új Sisi-tárlat ezen esemény előtt kíván tisztelegni. 

De milyen különlegességeket rejt a most nyílt kiállítás?

A 2018-ban Európa legjobb múzeumai közé válogatott gyulai Almásy-kastély a Sisi-kiállításon a legtöbb műtárgyat (a tőle megszokott) interaktív módon mutatja be a látogatóknak. 

Ennek egyik elemeként például egy különleges tükör előtt állva saját testalkatunkat a királyné méreteivel hasonlíthatjuk össze – de készüljünk fel rá, hogy a 172 centis magassághoz tartozó 50 kilós súly és 55 centis derék nemcsak papíron sokkoló (a királyné derékvonalán a bordáim önmagukban túllógtak – a szerk). A néhai királyné a ma elfogadott BMI-kalkulációk szerint kórosan sovány volt, ideális testsúlyához még majd’ 15 kilót kellett volna felszednie – ő azonban egész életét szigorú fogyókúrának és megszállott kalóriaszámolgatásnak, valamint finoman szólva is túlzásba vitt sportolásnak szentelte. Nem csoda folytán, vagy színtiszta genetikának köszönhetően volt hát feltűnően „karcsú” Erzsébet. 

Sisi a fitnessguru

Erzsébet élete során rengetegféle sportot űzött, lovagolt, vívott, úszott, vadászott, de még a palota falain belül, a folyosókon is tornázott – az erre alkalmas ajtókra kötelet és karikát szereltetett, hogy még több fajta gyakorlatot tudjon végezni a falak között. „Állandó” lakóhelyén, a Hofburgban még egy minden fontosabb sporteszközzel felszerelt edzőtermet is fenntartottak számára.

Utazásmániája mellett szépségmegszállotsága is nagy valószínűséggel mentális problémáinak tüneteként értékelhető. A kiállításon több helyen olvasható, hogy bár valóban szerette a természetet, 10-12 órán át tartó, maratoni sétáinak fő motivációja a fogyás volt. Sisi egyik legközelebbi udvarhölgye és sétapartnere Festetics Mária (akinek leveleit fiókokba rejtetve olvashatjuk a tárlaton) írásaiból kiderül, őt magát igencsak megviselték ezek a hóban, esőben, fagyban, hegyen-völgyön át végrehajtott gyaloglómaratonok – amelyeket Erzsébet társaként sajnos kötelessége volt teljesíteni. 

Botrányt botrányra halmozott

Sisit a sok mozgásban gyakran zavarták hosszú szoknyái, így a kor megítélése szerint botrányosan rövidre (mai nyelven bokavillantósra) szabatta néhány ruháját – amik így már kevésbé akadályozták a folyamatos testmozgásban.

Azonban nem csak öltözködése, viselkedése is gyakran kicsapta a biztosítékot a kortársaknál – tudható róla ugyanis, hogy sokat dohányzott (főnemesi körökben ez nem volt divat), de szintén botrányai között tartják számon, hogy egy apró vasmacskát tetováltatott a vállára Tom Riley tetoválóművésszel (aki állítólag VII. Eduárd brit királyt is kivarrta anno). 

Fotó: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Erzsébet nem mindennapi szépségrutinjától is sokaknak felállt a szőr a hátán – de minden poént tényleg nem lőhetünk le ebben a cikkben. Az Úton Erzsébet királynéval című tárlat egészen 2023. május 28-áig megtekinthető a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban, de a kiállítást a szervezők egész évben más rendezvényekkel tervezik majd összekapcsolni – ennek keretében például rögtön június 5-én a Nemzeti Lovas Színház ad ingyenes műsort a szomszédos Várkertben.

Forrás: GyulaKult, BekesWiki, VisitGyula, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Kiemelt kép: Wittelsbach Erzsébet (Sisi/Sissi) bajor hercegnő, Ausztria császárnéja, Magyarország királynéja magyar öltözékben Georg Raab festményén, Kunsthistorisches Museum, Bécs, Ausztria – Leemage/Corbis via Getty Images