Hamarosan érkezik Vecsei H. Miklós és alkotótársainak Nemes Nagy Ágnes-előadása

A Nem akarok egy meghitt koncertszínházi előadás, amelynek egy különleges városban lesz a premierje.

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. 2022-ben a centenárium tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékévet hirdetett, és számos eseménnyel, irodalmi és zenés programmal tiszteleg a máig nagyhatású költői életmű előtt. Ennek a kiemelt évnek a keretében valósul meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás, melynek

rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora pedig Juhász Anna irodalmár. 

Szerkesztője szintén Juhász Anna, színpadra alkalmazta Horváth Panna.
A 65 perces koncertszínházi előadás az erős, a szigorú, a törékeny, a bátor költőt is megidézi, azt, aki, amikor azt mondja versében, hogy „egy szót se szóltam”, akkor mondja a legtöbbet: életről és halálról, hitről és vágyról. Ez tükröződik a zenére fogalmazott életmű-előadásban is. Nem akarok – születés, család, bezártság, felnövés, mester, vallás, iskola, háború, szerelem, döntés, utazás, saját hang. Erő, nőség, veszteség, magány, kapaszkodó, vers, esszé. Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs. És Szerb Antal, Babits Mihály, Pilinszky János, Ottlik Géza, Mészöly Miklós, Polcz Alaine. 

Egy meghitt, zenére fogalmazott életmű négy hangra komponálva, ahol nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez is, míg kedvenc Nemes Nagy Ágnes verseink dalként csendülnek fel. 

Nemes Nagy Ágnes

„Úgy érezzük, tétje van ennek az előadásnak, annak, hogy 2022-ben megérezzük a szárnysuhogást a költészetben, ahogy a 100 éve született költő fogalmazott. Nemes Nagy Ágnes azt is mondta, vallotta, hogy egész életében, sőt költői tapasztalatában mindig az lepte meg legjobban, hogy milyen közel van egymáshoz a kicsi és a nagy, a mindennapi és a szédítően magas. Ez minket is elindított egy alkotói úton, ennek tükrében olvastuk az életművet, ismertük meg családot, harcot, békét és háborút. Ami létrejött, egy négy hangon megszólaló, tiszta és emelkedett életmű. Sokszor megrendítő, sokszor hétköznapi. Mint maga a vers” – fogalmazott Juhász Anna, az idei centenárium egyik főszervezője. 

A Nem akarok első előadásai tekinthetőek a darab nemzetközi premierjének is: október 10-én Rómában, a Szent István Házban találkozhat vele a közönség, míg október 12-én Brüsszelben a Liszt Intézetben, 13-án egy kapcsolódó beszélgetéssel a Brüsszeli Magyar Házban mutatkoznak be az alkotók. A városok választása nem véletlen: Nemes Nagy Ágnes útinaplóiban és megszólalásaiban hangsúlyosan említi ezeket a helyszíneket, ahol élete során járt és maradandó élményeket szerzett. Az előadás hazai premierje november 11-én lesz a MOMKultban, a Nemes Nagy Ágnes nap keretében egy ünnepi gálán

Az előadás fotóit Fejér János fotográfus készítette