Sikeres magyar nők, akiknek az életét a sakk változtatta meg

Mi a közös a világ legjobb női sakkozójában, a pilótában, a bírónőben, az orvosban, az informatikusban és a marketing guruban? Hogy egy férfiak uralta világban küzdötték magukat gyalogból királynővé.

Bizonyára ismerős lehet a Queens Gambit, magyarul Vezércsel világhírű Netflixes sorozata, ahol Beth Harmon sorsát követhetjük végig az árvaháztól a sakkvilágbajnokságokig (a valódi Beth harmon élete azonban tragikusan alakult, arról itt írtunk). A sorozat hatására hosszú idő után újra fókuszba került a sakk: az eBay által nyilvánosságra hozott információ szerint a széria debütálását követő első tíz napban elképesztő mértékben, 273%-kal nőtt a sakk-készletek iránti kereslet az eBay-en.

A sorozat Polgár Judit, a világ valaha volt legjobb női sakkozójának tetszését is elnyerte. Polgár Judit 15 évesen lett minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere a férfiak között, így van tapasztalata abban, milyen fiatal lányként felnőtt férfimezőnyben helyt állni. Nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon, magyar szuperbajnok, alapítványának célja az oktatás és a tehetséggondozás, illetve a kreativitás és a tudás fejlesztése. Az ő története valós példát adhat mindnyájunknak arról, hogy nem lehetetlen egy alapvetően maszkulin játékban nőként is érvényesülni, csak több kitartást, vagy egy vezércselt igényel. „Évek óta vesszőparipám a gyerekek kreatív fejlesztése a sakkon keresztül, ezzel párhuzamosan pedig fontosnak tartom, hogy a lányok is legyenek ugyanazokkal a lehetőségekkel megkínálva a tudományos területeken, mint a fiúk. Sokszor szembesülök azzal, hogy pályaválasztáskor a lányok nem mernek olyan szakmákat választani, amelyek a »fiús« kategóriába esnek, mert gyakran saját magukról sem hiszik el, hogy képesek lennének mérnökként vagy tudósként megállni a helyüket.

Fontos, hogy a gyerekek elhiggyék: nem a nemük számít, hanem az, hogy bízzanak magukban és a képességeikben, amiben óriási szerepük van a körülöttük lévő embereknek”

– mondja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, akivel mi is készítettünk már címlapinterjút korábban. És ezzel a véleményével nincsen egyedül: Judit mellett öt sikeres nő mesélte el, hogy milyen képességeket köszönhetnek a sakknak, hogyan tudtak érvényesülni a gyakran férfiak uralta szakmákban, és mit tanácsolnak a jövő generációinak.

Különleges nők, akiknek a sakk segített

Alberti Dorina webfejlesztő és marketing-tanácsadó, ügyfelei között Magyarország legnagyobb hotel- és étteremláncai sorakoznak. 13 évesen kezdett sakkozni. „Többek között azt tanultam meg a sakkból, hogy ne vesszek el a részletekben, hanem mindig egy cél lebegjen a szemem előtt, és annak az eléréséhez rendeljek stratégiát, komplexen kezeljem a feladatokat. Ha fel kell áldoznom egy fontos bábut, ám legyen, a lényeg, hogy az a bizonyos lépés szinkronban maradjon a célommal. A marketingben, ha erős brandet szeretnénk építeni, nem állhatunk meg egy darab posztnál, ami sok lájkot kapott, mert az tévútra visz.

A sakkban is egy dolog számít: hogy ki ad mattot a másiknak. Jó, ha húzol három erős lépést a játékban, de ha nem a végcél felé menetelsz, akkor elaprózod az erőidet és veszíteni fogsz – magyarázza. –A sakk megnyitásban az a lényeg, hogy fogd a centrumot, hogy a tisztjeid mozgékonyak legyenek. Itt még nem derül ki, hogy hol van a helyük, de fontos, hogy bármikor oda tudj menni velük, ahová kell. A munkában is ezt vallom: jó, ha körvonalazódik a fejedben, hogy hová akarsz eljutni, hiszen gyorsan változik a világ, különösen most, ezért lényeges hogy tudj alkalmazkodni, gyorsan tanulj, és át tudd csoportosítani az erőforrásaidat, ha szükséges.

A sikerhez tudni kell áldozatot hozni. Látni kell, hogy egy cserénél nem feltétlenül kerülök hátrányba annak ellenére sem, hogy leadok az erőforrásaimból.

A pozíció ugyanis fontosabb, mint a bábumennyiség. Illúzió, hogy mindig a legerősebb figurához kell ragaszkodni, mert nem abban van az erőnk, hanem a teljes állásban. Éppen ezért tudni kell elengedni a dolgokat a nagyobb eredmény érdekében. Az üzleti életben előnyt jelent, ha így tudunk magunkra és a döntéseinkre nézni.

És hogy mit üzen a jövő generációinak?  „Úgy gondolom, hogy az embernek meg kell találnia a saját erősségeit. Ami jól megy, aszerint kell játszanod. Ha te a zárt állásokban vagy jó, érdemes afelé terelni a játékot, ha a nyitottakban, akkor úgy indítani stb. Akármennyire is küzdünk ellenük, az évezredek alatt kialakult sztereotípiák ösztönszinten benne vannak az emberekben. Ha elfogadod, hogy egyes területeken gyengébb vagy, és inkább az erősségeidre koncentrálsz és erre építkezel, akkor függetlenül attól, hogy milyen nemű vagy, jelentős sikereket érhetsz el. Én például felismertem, hogy az empátiámnak köszönhetően nagyon jól megy a kapcsolatépítés, és ezt az előnyömre tudom fordítani az üzleti életben.”

Fotó: Getty Images

Csiszár Alina folyamatmérnök egy galvanizáló üzemben, mellette repülő pilóta. „Alázatot, fegyelmet és tapintatosságot kaptam a sakktól. Már 8 éves koromtól versenyekre jártam, amikor pedig visszamentem óvodásokat tanítani, azonnal láttam, hogy ki sakkozik és ki nem. A sakkosok csendesebbek voltak, odafigyeltek a másikra, tiszteletteljesebben viselkedtek, amit magamon is tapasztalok. A sakk a vizualitásomat is fejlesztette: erős a térlátásom és jó vagyok a 3D-s modellalkotásban, ami a foglalkozásomhoz kell. A repülésnél pedig elengedhetetlen a jó tájékozódó képesség és a gyors döntéshozatal. Penge a memóriám, tisztán fel tudok idézni dolgokat, helyszíneket, eseményeket és nálam nincs olyan, hogy elfelejtek valamit, hogy hová tettem. 

Azoknak a lányoknak, akik bizonytalanok a jövőjüket illetően, azt üzenem, hogy sztereotípiák ide vagy oda, félelemből nem lehet táplálkozni.

Hátrányban éreztem magam  az egyetem elején, de ahogy elkezdtem beszélgetni a tanáraimmal erről, a helyzet pozitívan változott. Úgy gondolom, hogy a szülőknek és az oktatóknak is nagy szerepük van benne, hogy a gyerek elsősorban érezze jól magát abban, amit csinál. Hiszem, hogy egy lány gyalogból királynővé válhat, ezt már számos sikeres magyar nő bebizonyította.”

Kabai Krisztina sürgősségi orvos, 8 éven át sakkozott versenyszerűen. „Képzeljük el, hogy a sakkban mi vagyunk a hadvezérek, és egyszerre több bábut kell irányítanunk a csatatéren egy stratégia szerint. Nem ritka, hogy egyszerre 10-15 beteget menedzselek. Az egyiket éppen vizsgálom, a másiknak elkészült a laborja, a harmadikat éppen hazaengedem, a negyedik rosszul lesz… Éppen ezért a lépéseket folyamatosan újra kell tudnom rangsorolni, aszerint, hogy kivel foglalkozom éppen, és ki következzen a sorban. Pont, mint a sakkban.

Nem értek egyet azzal, hogy a mai napig külön lány-fiú kategória van a sakkban, idejétmúltnak tartom.

 Ez azt sugallja, hogy a fiúk okosabbak a lányoknál. Ugyanabban a játékban vagyunk, ugyanazokkal a képességekkel – akkor nekünk miért kell kevesebb pontot elérnünk ugyanahhoz az eredményhez? Úgy vélem, azzal kell foglalkoznunk, amivel igazán szeretnénk, amiben örömöt lelünk. Nem kell megfelelni a társadalmi elvárásoknak. A mentőorvoslás sem nőies szakma, nekem is mondták hogy nem fognak rám úgy figyelni, mert nő vagyok, de nem így lett. Nem attól lesz nőies egy nő, hogy a konvenciókhoz illeszkedő szakmát választ. Ez idejétmúlt felfogás. A lányok is ráébrednek, hogy ugyanolyan okosak és kitartóak, mint a fiúk, szerintem ebbe az irányba halad a világ.”

Majosházi Linda családjogi bíró, elmondása szerint hivatása kitartást, előrelátást és céltudatosságot igényel. „A tárgyaláson mindig látnom kell előre, hogy mi lesz a következő lépés, csakúgy, mint a sakkban. Ez egy három pólusú ügy, ahol a peres felek egymással szemben állnak, a bíró pedig köztük. Pontosan kell tudnom, hogy milyen stratégia mentén vezetem le a pert. Ha a sakkban megtanulod, hogy hogyan reagálj kritikus szituációban, azt a tapasztalatot a munkába is át tudod vinni. Nekem ez abszolút ösztönösen jön, amit 8 év sakkozásnak köszönhetek.”

Mátyás-Kollár Gabriella két aktívan sakkozó kisgyermek anyukája, az egyik legnagyobb multinacionális pénzügyi vállalat informatikai részlegének operációs igazgatója. „A munkám során folyamatosan tapasztalom, hogy milyen előnyei vannak a STEM-területen (science, technology, engineering és mathematics, vagyis a tudományos-technológiai tudományágak: természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika – a szerk.) a logikus, kreatív gondolkodásnak, mely a sakk révén fejleszthető, így nem is volt kérdés, hogy bevezetem a gyermekeimet ebbe a világba. 11 évesen kezdtem el kódolni, azonnal megkedveltem ezt a fajta logikus gondolkodásmódot, és szeretném elősegíteni, hogy minél több fiatal nő kipróbálhassa magát a programozásban.”

Bárki csatlakozhat

Polgár Judit szerint gyakorlati válaszokra és hiteles példákra van szükség ahhoz, hogy a lányok bátrabban válasszanak pályát és helyezkedjenek el a különböző tudományos területeken. „Az volna az ideális, ha egy pályakezdő sikerét nem a neme, hanem elsősorban a képessége, a tudása, valamint a lelkesedése határozná meg. Példaképekre, inspiráló személyiségekre van szükség, akikre felnézhetnek a fiatalok. Az idei Világsakkfesztivál központi témája adta magát: Nők a sakkban – Nők a tudományban. Olyan inspiráló előadókat hívtunk a világ minden tájáról, akiktől rengeteget tanulhatunk, nem mellesleg szenvedélyük a sakk. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lehet jobb hely a Föld, és fontosnak tartjátok, hogy több nő dolgozhasson a természettudományokban, akkor várunk szeretettel a Morgan Stanley támogatásával létrejött eddigi legnemzetközibb Világsakkfesztiválon személyesen, október 8-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában – vagy csatlakozz online az esemény élő közvetítéseihez!”

Forrás: sajtóanyag, Kiemelt kép: pr