Ezzel a módszerrel a teljesen ősz szálakat is tartósan színezhetjük

Nemcsak a színüket vesztett loknik kapnak új életre, hanem a teljes hajkorona szikrázóan fénylik ettől az olcsó, természetes festékanyagtól!

Napjainkban a hennával történő hajfestés Magyarországon is egyre divatosabb, sokan amiatt rajonganak ezért a módszerért, mert nemcsak gazdaságos, hanem az ősz hajszálakat is képes tartós, mély színekkel, valamint szikrázó fénnyel ellátni.

A henna egy Afrika szubtrópusi területein, valamint Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos, virágos cserje, amely olyan festő hatású anyagokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a növényből készült festék a bőrt, hajat, körmöt, gyapjút, selymet narancsvörösre színezi. A henna varázslatos, színező hatását több mint ötezer éve használja az emberiség festésre – ennek hagyományai a Közel-Keletre és Egyiptomba nyúlnak vissza. 

Nagy plusz pontja a hennának az is, hogy természetes anyag. Amíg a szokásos, mesterséges hajfestékek behatolnak a hajszálakba, és megváltoztatják a haj szerkezetét, addig a henna külső rétegként vonja be a hajszálakat, emiatt sokan kevésbé károsnak vélik a szintetikus hajfestékeknél. Bár sokan vállalják már be a hírességek közül a természetes ősz hajszínűket, azt is megértjük, ha valaki inkább el szeretné fedni. Mielőtt azonban belevágnánk, érdemes tudni néhány dolgot.

Hogyan fessünk hajat hennával? 

Sok múlik az adottságainkon

Először is tudatosítsuk, hogy a végső eredményt és árnyalatot sajnos semmit sem garantálja. A hennától sokan épp amiatt ódzkodnak, hogy viszonylag kevés befolyása van az alkalmazójának az elért színhatásra, az ugyanis leginkább az egyén természetes hajszínétől függ:

az ősz és világosbarna, szőke hajú személyek élénk narancsvörösre, míg a barna és fekete hajúak mélyvörösre (ami amúgy idén a slágerhajszín a fodrászok szerint) számíthatnak a festés befejeztével

– ezek a vibráló árnyalatok pedig akár négy-hat hétig is kitartanak. (Persze ehhez nem árt, ha védjük a színt a fakulástól, főleg nyáron.)

Legyünk türelmesek

Ugyanakkor ha mégsem tetszik az új hajszínünk, érdemes néhány hetet várni az újrafestéssel – mindenképpen konzultáljuk fodrászunkkal hennás kalandunkról, mielőtt azt más színre próbáljuk átfesteni, a túl hamar bekövetkező szintetikus kezelés ugyanis igen káros hatással lehet hajunkra! Arról nem is beszélve, hogy a hennával kezelt hajat nem ajánlott hagyományos festékkel festeni, mert a kémiai reakcióknak köszönhetően teljesen tönkremehet. Inkább legyünk türelmesek, és növesszük le, és/vagy konzultáljunk szakemberekkel a megoldásról – semmiképpen se saját kútfőből próbáljuk megoldani a helyzetet.

Otthoni megoldás

Nehézséget okozhat sokaknak az is, hogy a legtöbb professzionális szalonban (szinte) kizárólag szintetikus hajfestékeket kínálnak, így aki ki szeretné próbálni a hennát, valószínűleg otthon kell kísérleteznie – esetleg még egy barátot is segítségül hívva a folyamathoz. 

Készüljünk a foltokra

Legyünk óvatosak! A henna makacs foltokat hagyhat – nem csak a hajunkon és bőrünkön, hanem ruháinkon is! Hennafestéskor viseljünk kesztyűt és olyan öltözéket, amelyet nem sajnálunk elszínezni! A fülek és a hajvonal nem kívánatos elszíneződését megakadályozandó kenjük be ezeket a bőrfelületeket balzsammal, vagy krémmel – ez ugyanis megakadályozza a festék megtapadását. Legyen nálunk papírtörlő és egy sötét törölköző.

Porból festék

Készítsük el a hajfestéket: a megvásárolt hennaport öntsük egy nagy tálba, adjunk hozzá kevés citromlevet (vagy kávét – a hangsúly a savasságon van) és annyi forró vizet amitől folyamatos keverés mellett sűrű, sárszerű pasztává áll össze, ezután hagyjuk hűlni. Vigyük fel a pasztát a hajra a fodrászatban ellesett módon, egyenletesen! Masszírozzuk szét hajunkban a festéket, hagyjuk hajunkon 2-4 óra hosszára, majd ennek elteltével a megszokott hajápoló termékeinket használva mossuk ki a pasztát a hajunkból! 

Ne hagyjuk ki az allergia-tesztet!

Végezzünk el a festés előtti nap bőrirritáció-tesztet, mert komoly egészségi panaszokat is okozhat, ha kiderül, hogy allergiásak vagyunk. Ne felejtsük: ez bármikor kialakulhat, függetlenül attól, hogy használtuk-e már korábban gond nélkül, vagy sem. Minden kozmetikummal érdemes előbb egy kisebb területre, a tiszta bőrre felvinni a szert, néhány perc erejéig rajta hagyni, és megfigyelni, hogy okoz-e az bármiféle allergiára utaló tünetet, reakciót. 

Kiemelt kép: Getty Images