Így csökkenthető az iskolakezdéssel járó stressz – szülőben és gyerekben egyaránt

Némi odafigyeléssel minimalizálhatod a stresszt, és átláthatóbbá teheted az iskolakezdéssel együttjáró káoszt.

Mindenki másként birkózik meg az iskolakezdés körüli felhajtással. Míg egyes gyerekek izgatottan várják, addig mások számára szorongással és aggodalmakkal teli lehet ez az időszak. Utóbbi alól a szülők sem kivételek: fejvesztve próbáljuk utolérni magunkat a hétköznapokban, mindeközben pedig nemcsak a gyereket, de magunkat is fel kell készítenünk az iskolakezdésre. Ebben a káoszban senkinek sem könnyű, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek a szervezettségben, a rutinok kialakításában és abban, hogy szülő és gyerek számára egyaránt rugalmasan indulhasson a tanévkezdés. 

Hangsúlyozzuk az iskolakezdés pozitívumait!

Gyerekkorunk vakációiból kiindulva bizonyára sejtjük, hogy csemetéink számára sem lehet kevésbé nyomasztó a közelgő iskolakezdés. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a gyerekek életébe visszatérő rendszernek nem csak a tanulásról és a teljesítésről kell szólnia – hiszen minden nap találkozhatnak a barátaikkal, közösségépítő tevékenységekben vehetnek részt, új barátságok köttethetnek, és számos izgalmas ismerettel lesznek gazdagabbak.

Csemetéink biztonságérzete csakis nyugodt és pozitív hozzáállással növelhető, és mindig fontos biztosítani őket arról, hogy a jövőben felmerülő nehézségek esetén is számíthatnak ránk.

Használjunk játékos naptárat!

A lurkóknak fontos a vizualitás, így jól jöhet egy olyan falra akasztható gyereknaptár, amire firkálhatnak, rajzolhatnak, és bejelölhetnek minden egyes napot az iskolakezdésig. Ha a visszaszámlálás játékos módon történik, már nem is tűnik félelmetes mumusnak a tanévkezdés. 

Fotó: Getty Images

Alvási rutin kialakítása

A gyerekeknek szükségük van egy kis időre, hogy visszarázódjanak a nyári szünet kezdete előtti alvási szokásokhoz. Annak érdekében, hogy szeptembertől könnyebben viseljék a korai ébredést, apránként ugyan, de érdemes bevezetnünk már augusztus közepétől az iskolai rendszer szerinti szokásokat („korán fekszünk, korán kelünk”).

Vásároljunk közösen!

Miután megbizonyosodtunk arról, mi vált teljesen használhatatlanná, és mi az, amire idén mindenképp költenünk kell, fixáljuk le előre az időpontot, és menjünk el együtt egy tanszerbeszerző-körútra! Ha bevonjuk őket a folyamatba, és a gyerekek maguk választhatják ki, milyen hátizsákot, uzsonnás dobozt és egyebeket szeretnének, a tanévkezdés iránt érzett szorongásukat kellemes izgalommal teli várakozássá varázsolhatjuk.

Az étkezés fontossága

Számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy azok a tanulók, akik minden nap reggeliznek, kiegyensúlyozottak és jobban teljesítenek az iskolában. Előzetesen érdemes tehát kifaggatni őket, melyek azok az egészséges ételek, amelyeket szívesen látnának az uzsonnás dobozban, és ha módunkban áll, a szendvicskészítés folyamatába is bevonhatjuk őket.

Üzenet a dobozban

Ha eljön a szeptember, és elkészítetted az első iskolai harapnivalót, csempéssz egy általad írt picike papírfecnit az uzsidobozba! Napi meglepetés-jókívánságokkal mosolyt csalhatunk a legkisebbek arcára, megnyugtató szülői támogatásunkat pedig akkor is érezhetik, ha fizikailag nem lehetünk jelen.

Fotó: Getty Images

Mindennek megvan a maga helye

Mindennek (és mindenkinek) szüksége van egy kijelölt helyre, hogy a fontos használati tárgyak – például hátizsák és iskolai mappák – gond nélkül elérhetőek legyenek. Hátizsákok esetében a falon vagy a szekrényajtó hátulján elhelyezett fali kampók kifejezetten jól jönnek a reggeli rohanásban, hiszen ezzel is megspórolhatjuk a keresésre szánt időt. Ami a mappákat illeti, ott vannak a legjobb helyen, ahol a csemetéink tanulnak, házi feladatot írnak. Célszerű, ha magunk számára is létrehozunk egy mappa-sarkot, ahol a gyerekek hivatalos papírjait, iskolai értesítőit tároljuk – így szinte keresni sem kell, és egyetlen szempillantás alatt előkaphatjuk, ha szükségünk lenne rá.

Természetesen az elkövetkezendő időszakban nem lesz hiány kézműves alkotásokból sem, amit a gyerekek nagy örömmel hoznak majd haza nekünk technika- és rajzóráról. Ezek minden szülő számára igazi kincsek, amit mindannyian szeretnénk emlékként megőrizni. Hogy ne vesszenek el a fiókrengeteg legmélyén – és szem előtt tartva a helytakarékosságot is –, mindössze egy irattartó dobozra, avagy néhány falra akasztható mappára lesz szükségünk, amit évfolyam, életkor szerint címkézhetünk és rendszerezhetünk.

Fotó: Getty Images

Személyre szabott ellenőrző- vagy feladatlista

Ahhoz, hogy a tanévkezdés a lehető legkevésbé legyen stresszes, a gyerekek napi teendőikkel ellátott, életkoruknak és képességeiknek megfelelő feladatlista szintén óriási segítségünkre lehet – a reggeli fogmosástól kezdve egészen a házi feladat elvégzéséig. Ha a lurkóinkat rászoktatjuk erre, és minden egyes elvégzett feladatot maguk jelölhetnek be, nemcsak ők, de mi magunk is könnyedén visszarázódhatunk az iskolai kerékvágásba. A legjobb, ha olyan kétoldalú laminált listát készítünk, amit könnyű letörölni, majd újraírni a nap végén.  

Beszélgessünk az elvárásokról!

Az idősebb gyerekek már képesek megfogalmazni, mit várnak el önmaguktól, valamint az őket körülvevő környezettől, és mi az, amit nehézségként élnek meg. Éppen ezért fontos kikérni a véleményüket, és átbeszélni velük, mire számítanak az iskolába történő visszatéréstől. 

Biztosítsuk őket arról, hogy nincsenek egyedül,

tudassuk velük, hogy hozzájuk hasonlóan mások is izgatottak, és nemcsak a szülőtől, de a pedagógustól is merjenek kérdezni, ha bizonytalanok valamiben. 

Ha iskola után nem lehetünk jelen

Nem minden élethelyzetben lehetséges, hogy ott legyünk a gyerekkel iskola után. Ilyen esetben beszéljük meg vele, mennyire fontos az általunk felállított szabályok változatlan betartása, valamint a felügyeletet ellátó felnőttre történő odafigyelés.

Töltsük tehát az elkövetkezendő, kicsit kevesebb, mint egy hónapot finomhangolással, és tényleg sokkal flottabbul megy majd a sulikezdés!

Kiemelt kép: Getty Images