A gyerekek az első hónap során számos nehézséggel és küzdelmes helyzettel szembesülhetnek. A legjobb tanács, amit adhatunk ebben a szituációban, hogy szülőként maximálisan vegyünk részt a kicsik életében, és segítsünk nekik, ha a következő problémák merülnek fel:

Szeparációs szorongás

Miután a lurkók egész nyáron, de legalábbis a nagyobb részében együtt voltak a szüleikkel, nem csoda, ha szomorúak és félelemmel teliek az iskola első heteiben. Az apa és az anya hirtelen hiánya szorongást válthat ki a kis tanulóban, a legjobb, amit tehettek, hogy a tanítás utáni időben és a hétvégéken sokat vagytok velük együtt.

Félelem az ismeretlentől

Az általános szorongás és a stressz leginkább az alsóbb tagozatokban jelentkezik, hiszen ebben a korban sokkal nyugtalanabbak a kicsik, nincs még elég rutinjuk az iskolába járásban és sokszor nem tudják, mi vár rájuk. Ha szülők vagytok, mindenképpen figyeljetek oda a legkisebb félelem jeleire is, és beszélgessetek a csemetékkel, amennyit csak lehet!

Új iskolatársak, ismeretlen gyerekek sokasága

Ha másik iskolába kezdenek járni azért, ha pedig felsőbb tagozatosak lesznek, akkor azért kell (hasonlóan a korábbi évekhez) megküzdeniük az új társakkal, mondhatni az „új felállással”. A jól megszokott környezetből új helyre csöppenek, ezért fontos, hogy mindig kikérdezzétek, hogy érzik magukat. Hagyjátok, hogy elmeséljék, kik az új tanulók, kik azok, akik szimpatikusak és kik azok a kevésbé barátságosak számukra. Mondjátok el nekik, hogy milyen egy igazi barát, és hívjátok fel a figyelmüket a sértő és bántó viselkedésre is!

Küzdelem az idővel

A hosszú nyár után nehéz újra megszokni az iskolai rendszert, az órarendet és a hirtelen, átmenet nélküli napi rutin visszatérését az életükbe. Érdemes az első hetekben még elkerülni a különórákat, így időt hagyhattok a kis nebulóknak arra, hogy úgy szokjanak vissza az iskolába, hogy a délutánokat még szabadon tölthetik. Legyen meg az egyensúly a tanulás és a játék között, idővel pedig szépen lassan vissza lehet hozni az extra tevékenységeket is.

Nehézségek a technikai eszközök terén

A mai világban nehéz elhinni, de vannak olyan diákok, akiknek gondot okoz a számítógép használata és az informatikai alapok elsajátítása. Ebben az esetben segítsétek őket, és mutassátok meg az otthoni gépen a legminimálisabb tudnivalókat, hiszen sok iskolában a technikai eszközök használata a tanulási módszerek részét képezi.

Függés a digitális eszközöktől

Manapság a legtöbb gyereknek természetes a kütyük használata, sőt sok esetben jobban is értenek hozzá, mint szüleik és tanáraik. Ők valószínűleg a nyáron is sokat használták az eszközöket, ezekben a hetekben viszont vissza kell találniuk a mértékletességhez. Meg kell értetni velük, hogy most másfajta feladataik, sőt, komoly felelősségeik vannak, ezért csak bizonyos feltételek mentén (ha például kész a lecke, vagy hétvégén) csatlakozhatnak a világhálóhoz.

Túl sok házi feladat

Ez sajnos nemcsak szeptemberben, de szinte az egész évben komoly panasz a diákok felől. Ha a gyermekek gyakran hangoztatják ezt, (még mielőtt a tanárhoz fordulnátok) beszéljetek velük és kérjétek meg őket, hogy mondjanak el minden részletet a házi feladatokról. Lényeges felismernetek, hogy vajon tényleg a mennyiséggel van a baj, vagy esetleg valami teljesen más (félelem, tanulási nehézségek) miatt éreznek így a kicsik?

A lecke értelmezése

Sok tanuló retteg a házitól, amit általában azzal magyaráznak, hogy túl sok és túl nehéz. De a leggyakoribb mégis az, hogy nem értik az instrukciókat, vagy éppen nem tudták kellőképpen felvenni a fonalat az aktuális tananyaggal kapcsolatban. Ha rájöttetek, hogy mi a valódi probléma, akkor segítsetek a gyerekeknek – akár a tanáraikkal való konzultáció után – a házik megértésében és megoldásában. Fontos, hogy megtanuljanak tanulni, és ez bizony itt kezdődik.

„Utálok iskolába járni!”

Ha ez a mondat gyakran elhangzik a reggeli készülődés során, akkor az nem azért van, mert a gyerekek lusták és nincs kedvük iskolába menni, hanem azért, mert problémáik vannak ott. Akár szociális, akár tanulási nehézségekről van szó, próbáljátok meg megtudni mi áll a dilemma hátterében. A legtöbb gyerek ugyanis igyekszik elhallgatni a szülei elől ezeket a dolgokat, mert egyszerűen fél. Amit tehettek, hogy biztosítjátok őket arról, hogy mellettük álltok és bármikor őszintén beszélhetnek veletek.

A kezdeti lelkesedés elvesztése

Sok gyerek nagy élvezettel és tudásvággyal vág bele az új tanévbe, ami a legjobb esetben is maximum karácsonyig tart ki. Amikor alábbhagy a lelkesedés fontos, hogy beszéljünk velük és motiváljuk őket. Ha kudarcot élnek át, legyetek mellettük és támogassátok őket! A szülők részvétele a gyermekek iskolai életében az egyik legfontosabb dolog.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)