Tényleg így lehet legjobban gyereket nevelni? A színésznő szerint igen

Bell két kislányt nevel férjével, a szintén színész Dax Sheparddel és Instagramján nagyon sok vicces gondolatot oszt meg a szülőségnek nevezett hullámvasútról.

A 41 éves színésznő azzal vált igazán világhírűvé, hogy a Jégvarázs című Disney mesében az ő hangján szólalt meg a főszereplő testvérpár fiatalabbika, Anna hercegnő. Ezzel biztos „bevágódott” lányainál, de a 9 éves Lincoln és a 7 éves Delta nevelése még így is sok kihívás elé állítja. Bár a gyerekek arcát mindig gondosan kitakarja a fotókról, így is gyakran bepillantást enged családi életükbe, amelyben ugyanolyan hétköznapi problémákkal küzd, mint bármelyik szülő. (Eva Mendes is nemrég nyilatkozott arról, hogy idén nyáron hagyja unatkozni a gyerekeit.)

Nincs menekvés a Mancs őrjárat elől

A Veronica Mars című nyomozós tinisorozattal befutott színésznő korábban is reklámozott különböző tanuló-fejlesztő gyerekjátékokat, legfrissebb együttműködése a SpinMaster nevű játékcéggel pedig a Mancs őrjárat kutyás mesevilágához kapcsolódik. Akinek kisgyereke van, annak nem kell bemutatni ezt a mesesorozatot, már itthon is szinte kikerülhetetlen jelenségnek számít. Ha máshol nem, hát a bölcsiben vagy az oviban biztosan találkozunk Mancs őrjáratos gyerekruhákkal, plüssökkel vagy műanyagjátékokkal. Bell egyenesen „Mancs őrjárat-korszakról” beszél, amit szerinte jobb elfogadni és a saját hasznunkra fordítani a merev elutasítás helyett, ami eleinte őt is jellemezte szülőként. „Kezdetben, amikor a gyerekeim beleszerettek a Mancs őrjáratba, bosszankodni akartam, mert láttam, hogy mindenhol ott van – hasonlóan ahhoz, amit a legtöbb szülő biztosan érez a Jégvarázs kapcsán is, ami egyszerűen mindenhol ott van és telíti a gyerekeket, de eljutottam arra a pontra, amikor tényleg elkezdtem szeretni és élvezni a gyerekeimmel” – mondta a színésznő a People magazinnak adott exkluzív interjúban, amelyben a Mancs őrjárat méltatásán kívül saját gyereknevelési tapasztalataiból is megosztott néhányat.

Rendrakás szünetekkel

A jó hely (The Good Place) című sorozat sztárja annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szülők nyugodtan támaszkodjanak az elérhető segítségre, ő ugyanis szilárdan hisz abban, hogy a szülői működéshez „egy egész falu kell”.

„Ne félj használni a támogató rendszeredet – ez egy nagyon értékes tanács volt számomra. Az egy dolog, hogy vannak barátaid és családtagjaid, egy szomszéd, egy unokatestvér, bármi, de egészen más dolog felvenni a telefont, amikor szükséged van valamire”

– mondja Bell, aki a pandémia idején a szülők többségéhez hasonlóan küzdött a gyerekek melletti home office-szal.

A színésznő szerint ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a játékok igenis elárasztják a lakást, ezzel nincs mit tenni. „Nem csak úgy érzed, hogy öt másodpercenként pakolsz el valamit, hanem TÉNYLEGESEN öt másodpercenként pakolsz el valamit. Az én szülői keretrendszerem, a lencse, amin keresztül a szülői tevékenységet nézem, az, hogy ne küzdjünk ellene annyira. Holnap is rendetlenség lesz. Ha van energiád és lehetőséged arra, hogy feltakarítsd, mert szép konyhát vagy szép nappalit szeretnél, tedd meg. Más napokon pedig élvezd, hogy bedobod a törölközőt, és hagyod, hogy rendetlenséget csináljanak” – tanácsolja a színésznő, aki szerint ha már valóban tarthatatlan állapotok uralkodnak otthon, akkor érdemes a gyerekeket is bevonni a rendrakásba, és a rajzfilmhősök összefogását jellemző csapatfeladatként megközelíteni a takarítást. Amikor 3-4 évesek voltak a lányai, megosztott az Instagramon egy fotót a nappali szőnyegére ömlesztett játékokról, ezzel a képaláírással: „Ez egy kép a házam padlójáról és egyben az agyam belsejéről”. 

Egy pár évvel korábbi interjúban elárulta, mit döntött el a gyerekeivel kapcsolatban. „Egyszerűen hagytam, hogy az autóm tele legyen müzlivel, mert azt gondoltam: »Nos, ez az az időszak az életemben, amikor az autóm egyszerűen be lesz borítva müzlivel«, és vagy küzdök ellene a következő öt évben, vagy egyszerűen megadom magam és beletörődöm, és én ezt a megadást választottam. Minden könnyebb, ha elfogadom a dolgokat” – osztotta meg tippjét a US Magazinnal

Kis helyen összezárva, boldogan

Bell lányai egy szobán osztoznak, bár lenne hely a házukban külön gyerekszobáknak is. A színésznő azonban azt vallja, hogy mivel gyerekei egyébként is egy kiváltságos életbe születtek bele és sok szempontból könnyebb lesz az életük, mint másoknak, meg kell tanulniuk bizonyos dolgokban alkalmazkodni: hogyan osztják meg egymással a szobát, a szekrényeket, az életteret. Idén nyáron is lesz alkalmuk gyakorolni az alkalmazkodást, mivel egy lakóautóban fog lakni az egész család.

„A gyerekeim imádnak otthon lenni a nyáron, de azt hiszem, kezdik türelmetlenül várni, hogy visszatérjenek egy olyan helyzetbe, ahol az agyuk és a testük is kihívások elé van állítva és ahol beszélgethetnek a barátaikkal” – mondta Bell. Az iskolakezdés előtt azonban még beiktatják a minden évben szokásos, kéthetes lakóautós kirándulásukat. „Idahóba megyünk, hogy meglátogassunk néhány barátot. A lányaink imádnak kempingezni és szeretnek a lakóautóban lenni. Megdöbbentő módon a családunk nagyon jól érzi magát szűk helyen, így remélem, hogy ez egy jó nyárzáró lesz, mielőtt visszamegyünk az iskolába” – tette hozzá a színésznő.

Kiemelt kép: Getty Images