Annak ellenére, hogy a gyerekkorunkat már régen magunk mögött hagytuk, szeretjük újra és újra megélni, milyen egy-egy mese után legyőzhetetlennek és reményteljesnek érezni magunkat. Ebben a kedvenc téli történeteink segítenek.

Öt legenda (Rise of Guardians, 2012)

öt-legenda

A Húsvéti Nyuszi, a Mikulás, a Fogtündér, a Homokember és a csínytevő Dér Jankó egyesítik erejüket, hogy legyőzzék a gonosz Szurkot, vagyis a mumust, akinek egyetlen vágya van: úgy megfélemlíteni a gyerekeket, hogy azok soha többé ne akarjanak hinni egyik legendás lényben sem.

Ezért szeretjük: Gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi magunk is hittünk ezekben a fantasztikus alakokban, pedig általuk olyan csodának lehettünk részesei, amire néha napján felnőttként is szükségünk lenne, ugyanis hitet és reményt adnak.

Jégvarázs (Frozen, 2013)

jégvarázs

Arendelle királysága az örök tél fogságába esik, amikor a királynő, Elsa, képtelen fagyos erejét kordában tartani. A lány elszökik, hogy senkinek ne eshessen bántódása, Anna, a húga azonban félelmet nem ismerve indul a nyomába, hogy megtalálja őt és segítsen véget vetni a jég és a hó uralmának – mindezt egy jeges emberrel, egy rénszarvassal és egy nyárimádó hóemberrel karöltve.

Ezért szeretjük: Két dolgot is tudunk mondani, amiért ez a mese nagy kedvencünk lett. Egyrészt Anna örök optimizmusa miatt, ami olyannyira ragadós, hogy az ember még órákkal a film után is úgy érzi, képes lehet bármire. :) A másik a testvéri szeretet ereje, amit nem szabad lebecsülni.

A Grincs (How the Grinch Stole Christmas, 2000)

a-grincs

Kifalva lakóiról három dolog biztosan elmondható. Az első, hogy nem túl szépek. A második, hogy túl anyagiasak. A harmadik pedig, hogy imádják az ünnepeket, főleg a karácsonyt, és szinte az egész életük e körül forog. Egyetlen lakó van csak, aki ki nem állhatja az ünnepi készülődést, a Grincs, aki Kobakhegyi száműzetését feladva úgy dönt, ellopja a karácsonyt a Kiktől.

Ezért szeretjük: Arra tanít, hogy nem szabad kiközösíteni valakit pusztán azért, mert más, mint a többiek – szerintünk ez a gyerekeknek és a felnőtteknek is fontos üzenettel szolgál.

Polar Expressz (Polar Express, 2004)

polar-expressz

A mese főhőse még csak 10 éves, de biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, ahogy a Karácsonyt is csak egy ügyesen megrendezett trükknek tartja a szülők részéről. Amikor egyik éjszaka a házuk előtt egy fekete vonat áll meg és a kalauz kifejezetten őt keresi, a fiú kénytelen felszállni a járműre, hogy a többi hitetlennel együtt tanúja legyen a pillanatnak, amikor a Mikulás átadja az első karácsonyi ajándékot az Északi-sarkon.

Ezért szeretjük: A mese lehetőséget ad arra, hogy felelevenítsük azt az élményt, milyen volt, amikor azt hittük, a Mikulás létezik. Ennél többre nem is vágyhatnánk. :)

A kis gyufaárus lány (Mädchen mit den Schwefelhölzern, 2013)

a-kis-gyufaárus-lány

Hans Christian Andersen gyufaárus lánya újév éjszakáján, fejfedő és cipő nélkül botladozik az utcán, remélve, hogy valaki vesz tőle gyufát. Az emberek szinte keresztülnéznek rajta, észre sem veszik, hogy mennyire fázik. Azonban a kislány a testét uraló hideg közepette is olyan családi ünnepekről és lakomákról álmodik, amelyek nem adattak meg a számára – és sajnos már nem is fognak.

Ezért szeretjük: Őszintén bevalljuk, gyerekként kissé megütköztünk a mese végén, de azt gondoljuk, ez is hozzátartozik ahhoz, hogy a kicsiknek példát mutassunk: másokon segíteni igenis kötelességünk, különösen, ha látványosan nagy szükségük van rá.

Karácsonyi ének (A Christmas Carol, 2009)

karácsonyi-ének

Ebenezer Scrooge szívtelen és kapzsi öregember, aki soha nem pazarol időt az érzelmekre, csak a pénz érdekli. Karácsonykor azonban a férfit meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő szelleme, akik megmutatják számára, milyen kiábrándító életet élt, sőt azt is, hogy hamarosan meg fog halni. Scrooge így lehetőséget kap arra, hogy átértékelje az életét, illetve arra is, hogy saját és környezete sorsán változtasson.

Ezért szeretjük: A történet üzenete, miszerint csak ez az egy életünk van, és azt ki kell használni, mindig aktuális, nem csak a karácsony közeledtével. Amikor úgy érezzük, kilátástalan a helyzetünk, ez bizonyítja, hogy mindig változtathatunk az előttünk álló időn.

Karácsony Artúr (Arthur Christmas, 2011)

karácsony-artúr

Amit eddig sosem láttunk, az az, hogyan képes a Télapó egyetlen éjszaka alatt minden gyerekhez eljutni. A válasz egyszerű, katonás szervezéssel, manó segítőkkel és csúcstechnológiai eszközök használatával. De jól tudjuk, hogy a gépek néha hibáznak, így történhet meg, hogy egy kislányt kifelejtenek az ajándékosztásból. A Télapó elsőszülött fiát ez nem zavarja, ám Artúrt, a kisebbiket igen, ezért úgy dönt, megmenti a karácsonyt!

Ezért szeretjük: Elhitetni a gyerekekkel, hogy mindannyian egyformán fontosak, óriási üzenettel bír. Ráadásul a mese nagyon szórakoztató, még felnőtt fejjel is.

A Diótörő és az Egérkirály (Nutcracker and the Mouseking, 2004)

a-diótörő-és-az-egérkirály

Klára cselédlány, aki szenteste nem ünnepelhet a többi gyerekkel, sőt, karácsonyi ajándékra sem számíthat. A lány csalódottságában elbóbiskol, de az álma izgalmasabbnak ígérkezik, mint a valóság. A gonosz Egérkirály a seregeivel megtámadja őt, azonban a Diótörő az ólomkatonák élére állva megvédi Klárát, akiről kiderül, hogy hercegnő. Mi több, a Diótörő is daliás herceggé változik, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Másnap reggel, a valóságban csak Klára fapapucsát és a Diótörő darabkáit találja meg a többi gyerek.

Ezért szeretjük: Egyrészt, mert azt bizonyítja, hogy álmainkban mindenre képesek vagyunk, másrészt, egy szép szerelmi történet, aminek nem könnyű ellenállni.

A Nők Lapja Tél különszámában bővebben olvashattok arról, miért érdemes télen többet mesélni, akárcsak a Nők Lapja Gyerek különszámában, melyben a mesék fontossága többek között Csukás Istvánnal készült interjúnkban is előtérbe kerül.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest