Az új, inhalálható COVID-19 vakcina szobahőmérsékleten akár három hónapig is eltartható, hatékonyan célozza meg a tüdőt, és lehetővé teszi az inhalátorral történő otthoni adagolást.

„A vakcina beadásával kapcsolatban számos kihívást akartunk megoldani” – nyilatkozta a Futurity-nek Ke Cheng, az Észak-Karolinai Állami Egyetem regeneratív orvostudományi professzora, valamint az egyetem és a Chapel Hill-i intézmény közös biomérnöki tanszékének professzora, aki a vakcina prototípusának kifejlesztését vezette a kezdetektől fogva.

Hatékonyság és praktikum

„Először is, a vakcina izomszövetbe történő beadása kevésbé hatékonyan juttatja be a vakcinát a tüdőrendszerbe, és így korlátozhatja annak hatékonyságát. Az inhalációs vakcinák viszont növelnék a COVID-19 elleni előnyöket – állítja Cheng. – Másodszor,

az mRNS-vakcinák jelenlegi formulájukban hűtőtárolást és képzett egészségügyi személyzetet igényelnek a beadásukhoz. Egy szobahőmérsékleten stabil és önállóan beadható vakcina nagymértékben csökkentené a betegek várakozási idejét, valamint egy világjárvány idején az orvosi szakmát terhelő stresszt.

Ahhoz azonban, hogy ez inhalálás útján is működjön, szükség van a beadási mechanizmus újrafogalmazására”.

Új típusú vakcina

A kutatók létrehoztak egy belélegezhető, fehérjealapú, vírusszerű részecske (VLP) vakcinát, amelyben megtalálható a SARS-CoV-2 vírusból származó tüskefehérje egy része is. „A vakcinák különböző eszközökkel működhetnek – mondja Cheng. Az mRNS-vakcinák például egy olyan forgatókönyvet juttatnak el a sejthez, amely arra utasítja, hogy termeljen antitesteket a tüskefehérjével szemben. A VLP-vakcina viszont a tüskefehérje egy részét juttatja be a szervezetbe, ami az immunrendszert a tüskefehérje elleni antitestek termelésére készteti”. A rágcsálókon végzett tesztek azt mutatták, hogy a vakcina hatására beindult az antitest-termelődés és két vakcinaadag után a rágcsálók védettek voltak az élő SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben.

„Egy belélegezhető vakcina mind nyálkahártya-, mind rendszerimmunitást biztosít, kényelmesebb tárolni és terjeszteni, és lehetséges az önálló, egyéni beadása, nagy léptékekben. Tehát bár a gyártáskapacitás növelésével kapcsolatban még vannak kihívások, úgy véljük, hogy ez egy ígéretes vakcina, amely megérdemli a további kutatást és fejlesztést” – hangsúlyozza Chen.

Mások szerint is ez lehet a jövő

A hagyományos oltást kiváltó technológiával egyébként több kutatócsoport is foglalkozik a világ különböző részein. A kínai CanSino Biologics is hasonló eljárást fejlesztett ki: Xuefeng Yu alapító-vezérigazgató tavaly úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy az inhalációs vakcina hatékonyabb lehet, mint az injekció, tekintettel arra, hogy a koronavírus a légutakon keresztül jut be az emberi testbe. Elmondta, hogy a vállalat már régóta dolgozik inhalálható vakcinatípusokon, a tuberkulózis elleni inhalációs vakcina kifejlesztése is az ő nevükhöz fűződik. Most ugyanezt a koncepciót használják a koronavírus elleni inhalálható vakcina esetén is. Ezzel párhuzamosan több amerikai egyetem is dolgozik hasonló projekteken. 

Kiemelt kép: Getty Images