Akire méltán lehetünk büszkék... A Nők Lapja 2021/7. számának interjúja.

Néhány nap alatt az egész világ megtanulta dr. Karikó Katalin nevét, akinek szabadalma alapján a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech vakcina készült. A hatvanhat éves, világszerte elismert biokémikus professzorral, akit a Nobel-díj várományosaként is emlegetnek, Szegő András beszélgetett.

Hogy mennyi munka, fáradság, erőfeszítés kellett ahhoz, amíg eljutottak a Covid elleni oltás kikísérletezéséig, kidolgozásáig, azt nem tudom. Csak sejtem, milyen iszonyatos erőfeszítésre lehetett szükség, hogy létrejöhessen a vakcina, ám hogy a felfedezés mámorában sem sokkal könnyebb a tudós élete, azt tanúsíthatom. Több héten keresztül kerestünk néhány percnyi szabadidőt Karikó Katalinnal, a módszer felfedezőjével, kidolgozójával, hogy válthassunk néhány szót, ám egyéb teendők miatt tucatnyi időpontot el kellett halasztanunk, míg egy szombat este jelentkezett, hogy most akadna kevés ideje, ha nekem is megfelelne.
Megfelelne? Naná, hogy megfelelt, hiszen Karikó Katalin alighanem olyan szinten változtathatja meg a föld lakosságának életét, mint Pasteur a mikrobák kórokozó tulajdonságainak felfedezésével, vagy Fleming a penicillinével. A szememben ők a történelem igazi hősei, alakítói, és nem a hatodosztályú uralkodók, politikusok, hadvezérek és egyéb felfuvalkodott alakok. Ők, akik nem nyomorgatták, hanem élni segítették az embereket. Aztán amikor beszélgetni kezdtünk, tegezésre váltott, mondván, hát ő régről, még sportriporter koromból ismer engem.
Karikó Katalin Szolnokon született 1955-ben, és Kisújszálláson nőtt fel. Nádfedeles vályogházban lakott a család: hentes édesapja, aki szeretett hegedűn játszani és fejben számolni, könyvelő édesanyja és a nővére. Katalin 1978-ban diplomázott a szegedi egyetem biológia szakán, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, 1982-ben doktorált, de 1985-ben létszámleépítés miatt távoznia kellett az intézetből. Mivel kilátása sem volt arra, hogy kutatóként folytathassa, összes pénzüket összeszedve és egy játék maciba varrva férjével és kislányával még abban az évben elhagyták az országot.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit csinál, amikor éppen kutat?
Mikor érezte először, hogy meg van áldva tehetséggel, okossággal, kitartással, jó ösztönökkel?
Hol érzi magát igazán otthon?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .