Te is könnyebben fogysz nyáron? Az orvos szerint ez az oka!

Dr. Farkas Kitti szerint hét oka is van annak, hogy érdemesebb a nyári szezon során életmódváltásba kezdeni.

Április és május környékén sokan kezdenek last minute-fogyókúrába – csak hogy a lehető legjobb formájukban feszítsenek majd a napernyők alatt a jól megérdemelt nyaralás során. Fontos azonban tudni, hogy a tudatos életmódváltással nemcsak a fogyókúra lesz hosszútávon sikeresebb, hanem jelentősen javíthatunk vele egészségi állapotunkon egyaránt.

Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa összeszedte, mi az a hét ok, ami miatt érdemes – és egyben egyszerűbb is – nyáron megszabadulni a felesleges kilóktól és új életmódot kialakítani magunknak.

Anyagcserénket optimalizálja a napfény

A rengeteg napfény hatására feltöltődnek a szervezet D-vitamin raktárai, ez pedig elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből – ami végeredményben nagyban segíti az egészséges anyagcserét. Továbbá a D-vitamin hatására a csökkent kortizolszint is helyreállhat, ez pedig hangulatjavító hatású. A napfénynek köszönhetően tehát nyáron csökken a túlevésre és a stresszevésre való hajlamunk.

Hőségben nincs kedvünk degeszre enni magunkat 

A nyári hőségben csökken az étvágyunk, és nem kívánunk olyan nehéz ételeket, amelyekkel ősszel és télen egyébként igen nagy lelkesedéssel huppanunk a tévé elé. Nyáron szívesebben választunk könnyedebb fogásokat, salátákat, hideg leveseket, ráadásul a finom és egészséges szezonális zöldségek kiváló alapanyagot nyújtanak az étkezésekhez, a változatos salátákhoz pedig csak egy könnyebb, nem túl zsíros és nehéz feltétet kell készíteni, így nem szükséges órákig a forró konyhában szorgoskodnunk.

„Nyáron is fontos, hogy bár kevésbé vagyunk éhesek, mindenképp tartsuk a napi háromszori étkezést, melyből a reggeli és a vacsora fehérjében gazdag és kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, az ebéd viszont szénhidrátdúsabb. Reggelire vagy vacsorára a nagy melegben jóleshet egy fehérjében gazdag, hűsítő shake” – mondja dr. Farkas Kitti.

Nem esik nehezünkre az ajánlott folyadékmennyiséget bevinni

dr. Farkas Kitti

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a fogyás beindításhoz. „A víz a sejtműködés minden szintjén jelen van a testünkben. Ha dehidratáltak vagyunk, minden folyamat lelassul a szervezetünkben, az anyagcserénket is beleértve. A megfelelő mértékű vízfogyasztás egyensúlyba hozza a testünk működését, javítja az anyagcserét, így válik lehetségessé a sikeres fogyás” – magyarázza az orvos.

Szerencsére a tikkasztó nyári hőségben kifejezetten jól is esik a folyadékpótlás, így a szokásosnál több frissítő italt viszünk be szervezetünkbe – ez pedig elősegíti a fogyást.

Eleget alszunk

Sokan nem tudják, de a nem elegendő alvás megváltoztatja az éhségérzetért és energiaraktározásért felelős hormonok elválasztásának ritmusát – azaz ha kimerültek vagyunk, éhesebbek is vagyunk, ezáltal pedig nehezebb lefogyni.

A nyári vakáció és szabadságolások során szerencsére nem kell korán kelnünk, így van időnk kialudni magunkat – aminek köszönhetően ráadásul nemcsak az éhséget tudjuk jobban uralni, de a mindennapi kihívásokat is könnyebben kezeljük.

Jólesik a reggeli sport

„Az éhgyomorra végzett közepes intenzitású testedzés remek zsírégető hatással bír, hiszen az éjszakai alvás után a glikogén-raktárak már kimerülőben vannak, reggel az inzulinszint alacsony, így az edzés során a szervezetnek máshonnan kell energiát nyernie – a zsírokból” – mondja dr. Farkas Kitti.

Sokat halljuk, hogy nyáron amúgy is érdemes a hűvösebb, kora reggeli órákra időzíteni a testmozgást – legyen az akár egy kellemes, ébresztő futás, biciklizés a környéken, vagy valamilyen saját testsúlyos edzés. A lényeg, hogy hetente legalább két és fél órát szánjunk a mozgásra!

Hódít az aktív pihenés

Szabadidőnkben és a nyaralás alkalmával is sokkal aktívabban töltjük a napokat a nyári hónapokban. Hétvégén kiránduljunk egyet a hűvös erdőben, amennyiben pedig víz mellett lakunk vagy pihenünk, elengedhetetlen az úszás, az evezés, a vízibicikli. Ezzel nemcsak testünknek teszünk jót, hanem a közös programok a családot és a baráti társaságot is jobban összehozzák.

Körbevesz minket a motiváció

Nyáron könnyebb megtalálni a motivációt az életmódváltáshoz, hiszen süt a Nap, zöldellnek a fák, többet vagyunk a szabadban, a nagy hőségben pedig szeretünk lengébb ruhákba, fürdőruhába bújni – azokban pedig minél jobban mutatni. Persze a legfontosabb az, hogy ne ezért az egy-két nyári hétért akarjunk változtatni életmódunkon, hanem az legyen a célunk, hogy egész évben jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és egészségesebbek legyünk!

Ehhez sosem késő belevágni az életmódváltásba!

Kiemelt kép: Inessa Bologova/Getty Images