Hatalmas lett a Katalinról és Vilmosról készült első hivatalos festmény

A hercegi párról most készült először közös kép, ráadásul egy különleges alkalomból.

Kate Middleton és Vilmos herceg csütörtökön egy különleges műalkotást tekintett meg: az első hivatalos közös portréjukat. Külön-külön már készült róluk festmény, de párként eddig sosem láthattuk a hercegi párt vásznon. (Nemrég hasonlóan nagy dobás volt, amikor Meghan Markle és Harry herceg nyilvánosságra hozta legkisebb lányuk, az egyéves Lilibet Diana első képeit, amiről mi is írtunk, és amiket ide kattintva tekinthetünk meg.)

A pár 2011 áprilisában, esküvőjük napján kapta meg Erzsébet királynőtől a cambridge-i hercege és hercegnéje címet, így nem csoda, hogy a festmény leleplezése is itt történt.

Vilmos és Katalin a Cambridge-i Egyetem Fitzwilliam Múzeumába látaogatott el a neves eseményre, ahol meg is tekintették a műalkotást, amelyet most először tárnak a nyilvánosság elé. A művet még 2021-ben a cambridgeshire-i királyi portréalap rendelte meg, és Jamie Coreth díjnyertes brit portréfestő festette.

„Életem legkülönlegesebb kiváltsága volt, hogy engem választottak ki ennek a képnek a megfestésére – idézte Coreth-et a People magazin. – Olyan módon szerettem volna ábrázolni Ő királyi felségüket, ahol egyszerre tűnnek lazának és megközelíthetőnek, valamint elegánsnak és méltóságteljesnek. Mivel ez az első olyan portré, amely együtt ábrázolja őket, és kifejezetten a Cambridge hercegeként és hercegnéjeként töltött időszakuk alatt, azt akartam, hogy a kép a köz- és magánéletük közötti egyensúly érzetét keltse. A művet ajándéknak szánom Cambridgeshire lakosainak, és remélem, hogy ők is ugyanúgy élvezni fogják, mint ahogy én élveztem a megalkotását.”

A portré inspirálójaként a pár 2020-as írországi látogatásán készült fényképek szolgáltak (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A portrén Katalin a The Vampire’s Wife divatház fémes, smaragdszínű ruháját viseli, amelyet a pár 2020 márciusi dublini látogatásán viselt. Vilmos sötét öltönyben és kék nyakkendőben látható. Külön érdekesség, hogy a The Vampire’s Wife (a vámpír felesége) márka mögött nem más áll, mint Susie Cave, azaz Nick Cave énekes, zenész, költő felesége. Nick Cave sokáig tervezett egy könyvprojektet ezen a néven, de aztán ez nem valósult meg, neje pedig átvette tőle. Susie egykori modell és olyan brit tervezők múzsája, mint Vivienne Westwood, Bella Freud és Philip Treacy. 

A mű megtekintése után Kate és Vilmos herceg találkozott a projekt támogatóival, köztük a művésszel és Lady Sibyl Marshall-lal is, a néhai Sir Michael Marshall feleségével, aki eredetileg javasolta a portré elkészítésének ötletét. A megtekintésről készült képek tanúsága alapján a hercegi párnak nagyon tetszett a festmény, széles mosollyal az arcukon tanulmányozták azt.

Vilmos herceg, Cambridge hercege és Katalin, Cambridge hercegnéje meglátogatja a cambridge-i Fitzwilliam Múzeumot, ahol a királyi pár megtekintette a Jamie Coreth művész által festett portréjukat 2022. június 23-án Cambridge-ben. (Fotó: Paul Edwards – WPA Pool/Getty Images)

Erzsébet királynő platina jubileumi hétvégéjén Vilmos herceg és Kate Wales-be is ellátogatott két nagyobbik gyermekükkel: a 8 éves György herceggel (akit már elkezdtek felkészíteni a trónra) és a 7 éves Sarolta hercegnővel (aki tiszta apja). Amikor ugyanis Károly herceg uralkodóvá válik, Vilmos herceg új címe walesi herceg lesz, míg Katalin lesz az új walesi hercegné.

Kiemelt kép: Getty Images