A tökéletes otthoni parti legfontosabb kellékei

Van, aki képes ügyesen palástolni, de alapvetően mindannyian közel egyformán izgulunk, ha nagy társaságnak szervezünk bulit otthonunkba. Jól kijönnek majd egymással? Lesz elég étel? És ugye, nem önti le senki a nagyitól örökölt, mohazöld plüssdíványt?

———SZPONZORÁLT TARTALOM———

Hiába tudjuk jól, hogy barátaink valamennyien hihetetlenül szórakoztató és kedves egyének, minden házigazdán átfut a lámpaláz az összejövetel közeledtével.

Emiatt gyűjtöttünk össze néhány olyan, hasznos tanácsot, amelyek megfogadásával több rizikófaktort is kiiktathatunk a szóban forgó estéből – hogy az valóban a szórakozásról szóljon mindenki számára.

Szervezzünk külön programot?

Rémálommal egyenértékű helyzet, mikor a buliban beáll az első kínos csend… majd a második, és a harmadik is. Amennyiben vendégeink még nem ismerik olyan jól egymást, mint mi őket, érdemes lehet karnyújtásnyi távolságon belül tartani egy pakli kártyát, vagy izgalmas társasjátékot. Ezek mindig tökéletes alkalmasak feszültségoldásra, hiszen megnevettetik és közelebb hozzák egymáshoz a résztvevőket. Játék közben könnyebb feloldódni, ráadásul az ember természetéről is rengeteget elárul az, ahogyan játszik – taktikázik-e, mennyire vág az esze, és így tovább…

Persze nem létszükséglet játékokkal készülni, de megnyugvást adhat az izgulósabb házigazdáknak – a kevésbé szívbajosak úgyis improvizálni kezdenek majd két gin-tonic között.

Milyen zenével készüljünk?

Alapvető fontosságú, hogy a zene (legyen bármilyen műfajú,) ne harsogja túl a beszélgetést és a játékot!

Ezen kívül azonban az is fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat, és a választott lemez túlzottan érdekes se legyen – ez ugyanis képes a partit zeneelméleti és esztétikatudományi vitává varázsolni. Zenével kapcsolatban nehéz semlegesnek maradni, így végletesen intenzív reakciókra is számíthatunk a hallgatóság részéről.

Fotó: Dorien Monnens/Unsplash

Amennyiben nem utolsó pillanatos a buli, a vendégektől kérhetünk előre ajánlásokat, és ezekből készíthetünk külön lejátszási listát az alkalomra (ezt ráadásul a következő partin újra felhasználhatjuk majd).

Ha már nincs idő körbefuttatni a zenekérdést a meghívottak körében, válasszunk olyan műfajt, amely kevésbé kockázatos – erre találták ki például a popzenét, de sikert arathatunk könnyedebb funky-, soul-, vagy smooth jazz-válogatásokkal is.

Figyelem! Igyekezzünk azonban a koktélos poharakat távol tartani a lemezjátszótól – nehogy végül életünk egyik legdrágább összejövetelévé váljon ez a kis összejövetel!

Mi legyen a menü?

Ne álljunk neki hat különböző fogást készíteni párhuzamosan, ne fárasszuk magunkat a naphosszat tartó gürizéssel – végtére úgysem azért jönnek el hozzánk vendégeink, hogy életük legfinomabb töltött húsait és csokivulkánjait végigkóstolják. Arról nem is beszélve, hogy egy a konyhában kifárasztott és emiatt végtelenül nyűgös házigazdával nem sok mindent lehet kezdeni a nap végén…

Dolgozzunk okosabban, ne pedig keményebben! Készüljünk gyorsan és könnyen bedobható falatokkal! Az ételnek ne kelljen nekiülni, külön teríteni – jól jönnek ilyenkor az édes és sós aprósütemények, mini szendvicsek és a kaszinótojás.

Jó ötlet a sós rágcsákat előnyben részesíteni – ezek ugyanis jobban esnek (és általában jobban is fogynak) az italok mellé.

Milyen italokat szerezzünk be?

Kis túlzással a buli lelkének is titulálhatjuk az italkérdést. Persze, fontos a program, a zene és az étel is, de alapvetően minden ismerkedős este esszenciája a megfelelő, jó minőségű és finom italokban rejlik – amelyek egyébként már önmagukban pazar témafelvetésként szolgálnak a kínos csendek ellen. Társaságtól függ, hogy a vendégek hoznak-e magukkal (batyus buli jeligére) egy-két üveg innivalót – nagyon hálásak tudunk lenni azonban, ha gondolnak erre, hiszen házigazdaként megoldani, hogy tucatnyi különböző ízlésű embernek egyaránt a személyes kedvence kerüljön poharába, igencsak embert próbáló feladat.

Szerencsére vannak olyan üdítők, amelyek szinte bármilyen koktélhoz jól jönnek – legyen az alkoholos, vagy alkoholmentes. Az egyik ilyen jolly joker a gyömbér lehet, amely közkedvelt ízvilágának köszönhetően bizonyára jó néhány üveggel elfogy majd partinkon. Felnőtteknek keverhetjük ginnel – vagy még izgalmasabb ízélményért akár konyakkal is.

Kistestvérét, a tonikot szintén bátran használhatjuk koktélokba, likőrökkel keverve, de valójában szinte bármilyen italt és szörpöt megbolondíthatunk vele.

Fotó: Kobby Mendez/Unsplash

Az italoknál maradva kulcsfontosságú, hogy kellő mennyiségű citrusféléket és jeget is beszerezzünk a bulira – utóbbival érdemes fejenként fél/egy kilóval számolni. Citrusfélék közül a citrom elmaradhatatlan, a lime opcionális, néhány italnak pedig a narancskarika áll kifejezetten jól.

Nem csak bulik alkalmával, hanem a hétköznapok során is jól jöhet, ha kertünkben, vagy a balkonon virágládánkban mentát és citromfüvet tartunk – ezekkel ugyanis még tovább turbózhatjuk az italokat, a buli meghívottai pedig minden eséllyel le lesznek nyűgözve kreativitásunktól és precizitásunktól.

Sokan elfelejtik, de nagyon fontos, hogy kávéval is készüljünk a bulira! Nincs is annál hatásosabb, mint mikor a ház ura/úrnője hajnalban körbekínál egy tálca feketét a barátai között! Próbáljuk ki, a reakciók garantáltan felejthetetlenek – és jó eséllyel hamar híre megy majd annak is, milyen hihetetlenül figyelmes házigazdák is vagyunk. A kávét felturbózhatjuk a már említett tonikkal, vagy viszkivel (akár egyszerre mindkettővel) is – ízléstől függően.  

Végső tanácsként pedig: poroljuk le a poháralátéteket és tálcákat, tegyünk szabaddá kellő mennyiségű kispolcot, húzzuk elő a zsúrkocsit – amennyiben pedig még is sem bízunk vendégeink cseppmentes szórakozásában, dobjunk még egy réteg huzatot a bútorokra! 

Kiemelt kép: Michael Discenza/Unsplash