Bőven lehet érveket felsorakoztatni a cumi mellett és ellen is, vannak azonban olyan helyzetek, amikor a baba egészsége vagy általános jólléte legyőzi az előzetesen kialakított elveket. Különösen így van ez a törékeny koraszülöttek esetén, akik jobb ellátásáért tudóscsapatok küzdenek világszerte, szerencsére egyre reménytelibb eredményekkel.

A Washingtoni Állami Egyetemen egy kutatócsoport olyan intelligens cumit fejlesztett ki, amely képes a nyál elektrolitszintjének folyamatos ellenőrzésére. Az új eszköz által végzett mérések segítségével elkerülhetővé válhat, hogy a koraszülött csecsemőktől napi kétszer vért kelljen venni.

Kímélni kell a koraszülötteket

A koraszülöttek hihetetlenül érzékenyek és nagyon sok törődést igényelnek. Az egyik legfontosabb elérendő cél velük kapcsolatban az, hogy ez a gondoskodás minél kevesebb invazív, vagyis a szervezetbe behatolást igénylő beavatkozással járjon.

A felnőtt betegek által jól tolerált rutineljárások, mint például a vérvétel, az ilyen kicsi babák esetében sokkal komolyabb eseménynek számítanak, ezért üdvözlendő az olyan technikák kifejlesztése, amelyek segíthetnek ennek elkerülésében.

„Gyakran látni olyan képeket az újszülött intenzív osztályon fekvő babákról, hogy egy rakás cső lóg ki belőlük, amelyek az egészségügyi állapotuk ellenőrzésére szolgának, például a szívritmust, a légzésszámot, a testhőmérsékletet, vagy a vérnyomást mérik – mondta Jong-Hoon Kim, az új eszköz egyik fejlesztője. – Meg akarunk szabadulni ezektől a csövektől.”

A kiszáradás nagy veszély

A kiszáradás az egyik olyan faktor a sok közül, ami veszélyes lehet a koraszülöttek számára. Az egyesült államokbeli kórházakban jelenleg az egészségügyi személyzet jellemzően naponta kétszer vesz vért, hogy ellenőrizze az elektrolitszintet, és felmérje, hogy fennáll-e a kiszáradás veszélye. Ezzel azonban nemcsak az a probléma, hogy invazív a csecsemő számára, hanem munkaigényes is, ráadásul csak pillanatfelvételt ad az elektrolitszintekről, napjában kétszer. „Tudjuk, hogy a koraszülötteknek nagyobb esélyük van a túlélésre, ha a születés első hónapjában magas színvonalú ellátásban részesülnek – mondta Kim. –Normális esetben a kórházi környezetben naponta kétszer vesznek vért a babától, így csak két adatot kapnak. Ez az új eszköz egy nem invazív módszer a csecsemők elektrolitkoncentrációjának valós idejű nyomon követésére”.

Mit tud az intelligens cumi?

Az intelligens cumi egy kereskedelmi forgalomban kapható cumit tartalmaz, amelyhez elektronikus alkatrészeket adtak hozzá. Mikrofluidikus csatornákat használ a nyál felszívásához, az eszközben lévő érzékelők pedig a nátrium- és káliumion-koncentrációt mérik, majd az adatokat vezeték nélkül, Bluetooth-on keresztül továbbítják az ápoló személyzet mobileszközére, ahol egy applikáció képernyőjén válnak láthatóvá az adatok.

Eddig is léteztek módszerek a nyál elektrolitszintjének mérésére, de ezekhez általában nyálmintát kell venni, amit aztán egy nagyméretű berendezésbe helyeznek.

A kutatók azért fordultak a cumihoz mint eszközhöz, mert alkalmas arra, hogy kézi mintavétel nélkül biztosítson valós idejű adatokat, ráadásul folyamatosan, mindaddig, amíg a cumi a csecsemő szájában van.

Az intelligens cumi nem igényel szivattyút a nyál mozgatásához, mivel a benne lévő mikrofluidikus csatornák a nyálat természetes módon, a kapilláris hatás révén „szívják” be. A kutatók eddig számos csecsemőn tesztelték az eszközt, és megállapították, hogy hasonló elektrolit méréseket lehet végezni vele, mint a hagyományos vérvétellel. A tudósok most azon dolgoznak, hogy az eszközt olcsóbbá és környezetbarátabbá tegyék, valamint nagyobb léptékű teszteléseket is terveznek.

Az okoscumi a csecsemő-orvoslás jövője?

Az intelligens cumi nemcsak a koraszülöttek, hanem általában véve a kisbabák orvosi vizsgálata során is nagy segítséget nyújthat. Több olyan kutatás is folyamatban van, amely azt célozza, hogy az eddigi kellemetlen vagy bonyolult vizsgálatok egy okoscumi segítségével egyszerűbben és a kicsiknek komfortosabb módon megvalósíthatók legyenek. A csecsemők puha, érzékeny bőre miatt nem jó ötlet közvetlenül a testükre ragasztott orvosi bioérzékelőket felszerelni rájuk. Ahhoz például, hogy a csecsemő glükózszintjét a jelenlegi technológia segítségével nyomon lehessen követni, a babát általában kórházba kell vinni, és egy bőrbe szúrható érzékelőre kell csatlakoztatni. A cél, hogy sokkal kevésbé megterhelő módon lehessen ugyanezeket az adatokat kinyerni. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzora, Joseph Wang és a spanyol alcalái egyetem professzora, Alberto Escarpa vezette csapat által néhány éve kifejlesztett intelligens cumi a kisgyerekek nyálában lévő glükózszintet méri, így segítségével kiváltható lehet a kellemetlen jelenlegi eljárás. 

Kiemelt kép: Getty Images