A parfümöknek nincs lejárati ideje, de bizonyos körülmények idővel mégis ronthatnak a minőségükön. Íme néhány tipp, hogy mire érdemes figyelned, ha régi parfüm akad a kezedbe!

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy a tavaszi nagytakarítás során előbukkant a fiók mélyéről egy régen használt üvegcse. Ilyenkor általában belefújunk a levegőbe, és kellemes nosztalgiával gondolunk arra az időszakra, amit a rég elfeledett illat idézett fel bennünk. De mi van akkor, ha ez az illat nem egészen olyan, mint amire emlékeztünk? Azt már tudjuk, hogy a lejárt szavatossági idejű smink-és bőrápolási termékeket ki kell dobni – még ha nem is tartjuk be mindig ezt a szabályt –, mert ha tovább használjuk őket, allergiás reakciókkal és kellemetlen bakteriális fertőzésekkel is számolhatunk. De vajon ugyanez vonatkozik az illatanyagokra is?

Tényleg meg tud romlani egy parfüm?

Alexia P. Hammonds parfümőr szerint az összetevők, a fényhatás és a tárolás helye befolyásolhatják az illatanyagok későbbi minőségét. Az idő múlásával ugyanis a parfümök hajlamosak az oxidációnak nevezett kémiai folyamaton átesni, ami akkor megy végbe, ha az illatanyag oxigénnel vagy más oxidáló hatású anyagokkal érintkezik – magyarán minél több oxigén van egy üvegben, annál gyorsabban romlik a folyadék.

Ha tehát egy üveg több mint a felét elhasználtad már, inkább ne spórolj vele, és ne próbáld meg különleges alkalmakra tartogatni – csak kényelmesen használd el.

Ha sosem nyitunk ki egy parfümöt, és az üveg is tökéletesen zár, akár évtizedekig is megőrizheti minőségét, ellenben azzal, ami már használatban van. Sarah McCartney parfümőr elmondása alapján kifogástalan illatot érzett, amikor kinyitott egy 100 éves Guerlain L’Heure Bleue-t, ami a légmentes üvegdugónak, a sötét tároló helynek és a parfüm érintetlenségének is köszönhető. A régebbi parfümök viseléséről egyébként megoszlanak a szakértői vélemények. Egyesek szerint, még ha nincs is meg az eredeti „szaghatás”, attól még egy régi parfümnek is lehet finom illata, és egy sikeres bőrpróba elvégzése után nyugodt szívvel használhatjuk tovább.

Elképzelhető, hogy az illat fejjegyei kevésbé lesznek érezhetők, viszont a megmaradt alapjegyek továbbra is élvezetessé tehetik a viselését, viszont McCartney nem javasolja, hogy régebbi parfümöt fújjunk magunkra – akkor sem, ha tökéletes az illata. Egyes (természetes és szintetikus) anyagok hosszú idő elteltével ugyanis bőrirritációt okozhatnak. A citrusfélék illóolajai természetes molekulákat tartalmaznak, amelyek idővel érzékenységet előidézhető anyagokká oxidálódhatnak, ezzel növelve a használatuk során keletkezett kiütések kockázatát is – így az a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem használjuk őket magunkon.

Nem mindegy az összetétel

Szakértők szerint az illatanyagok összetételétől függően két-három éven belül érdemes elhasználni a parfümöket. Manapság a legtöbb illatszer szintetikus eljárással készül, magyarán laboratóriumi körülmények között „lemásolják” a természetes alapanyagok illatát, így azok tovább megőrizhetik a minőségüket, ellenben a színtisztán természetes anyagokból összeállított termékekkel, amelyek közül leghamarabb a citrusos illatjegyek veszítenek az erejükből.

Fotó: Getty Images

Miből tudhatjuk, hogy megromlott a parfümünk?

Az alumínium flakon – mivel az UV-sugarak nem tudnak rajta áthatolni és megváltoztatni a kémiai összetételét – meghosszabbíthatja az illatanyagok időtartamát, ellentétben például az üveges parfümökkel. Ha az utóbbinál azt tapasztalod, hogy sötétebbé vált a folyadék – ami akkor fordulhat elő, ha több évig állt nyirkos és meleg helyen, például fürdőszobában –, akkor minden bizonnyal oxidálódott a parfümöd. De azért inkáb hagyatkozz az orrodra, hiszen a természetes összetevőket tartalmazó parfümök anélkül is sötétebbé válhatnak picit, hogy megromlanának (minél több mesterséges anyag van egy üvegben, annál kevésbé változik a színe): végezz illattesztet egy papírkártyán vagy szövetdarabon – lehetőleg ne a kedvenc világos ruhádon. Ha ecetes, áporodott illatod érzel, okosan döntesz, ha inkább magadon sem végzel vele bőrpróbát, és könnyes búcsút veszel tőle.

Fotó: Getty Images

Szakértők azt tanácsolják, hogy csak azért, mert drága volt, és a szívednek is kedves, nem érdemes megtartani azt a parfümöt, amit nem érzel már kellemesnek. Viszont ha a színelváltozás után is finomnak érzed az illatát, de mégsem vagy biztos a használatában, bátran használhatod akár szobaillatósítóként is.

Azt fontos megjegyezni, hogy

a lejárt szavatosságú kozmetikumokat soha ne öntsük a lefolyóba!

A lejárt termékek összetevői nemcsak az emberi egészségre, de a környezetünkre nézve is károsak lehetnek. A kozmetikai hulladék veszélyesnek minősül, így mindenképp gyűjtsük őket külön, és tájékozódjunk annak megfelelő hulladékkezeléséről – például az FKF oldalán.

Kiemelt kép: Getty Images