Ha még hűvösek is a nappalok, kiülhetünk az erkélyre, parkba, hogy legalább kicsit élvezhessük a napsugarak kellemes simogatását. Amennyire élvezetes időtöltés, annyira veszélyes is, hiszen az UV-sugarak már most nagyban károsíthatják az arcbőrt, ezért is fontos megfelelő fényvédős termékkel védekezni. De vajon a tavalyi naptej is megteszi?

Minden napvédelemmel ellátott terméknél feltüntetik a szavatosság idejét, amit komolyan kell venni, ha óvni szeretnénk bőrünket. Ki szeretne bosszantó ráncokat, száraz, fakó bőrt, nehezen eltüntethető pigmentfoltokat, a komoly bőrbetegségekről nem is beszélve? Sokan gondolják, hogy az UVA- és az UVB-hatásokkal kizárólag nyáron, tartós, erős napsütésben kell foglalkozni, pedig már a kora tavaszi sugarak is árthatnak vagy éppen a téliek, ha az ember a hegyekben van, ahol a magasság miatt a felettünk levő levegőréteg vékonyabb, mint az alacsonyabban fekvő területeken, így a napfényt nem szűri olyan mértékben, mint például a tengerszinti feletti kisebb magasságokban. Többek közt ezért sem mehetünk el a flakon apró betűs részei mellett, mert minden esetben ott található a termék lejárati ideje.

Menjen vagy maradjon?

Bőrgyógyászok egyértelműen állítják, akármennyire is sajnáljuk kidobni a félig elhasznált naptejet, meg kell szabadulnunk tőle. A polcon pihenve, a flakon tartalmának összetevői szétbomlanak és allergiás reakciókat, kiütéseket okozhatnak, ráadásul baktériumok és penész telepedhet meg benne. Az idő múlásával a naptej vízálló hatása is romlik, így az első mártózásnál leázik a bőrről (bár a naptejet, mindegy, hogy milyen fajta, minden fürdőzés után újra kell kenni, bármi is legyen ráírva a flakonra!). Ergo, az egész semmit sem ér, viszont károsít is.

A napvédős termékekről könnyen lekophat a lejárat dátuma a vizes közeg, erős napfény hatására, de sok szemmel látható jele is van, ha megromlott a tartalma.

A legegyértelműbb jel az elszíneződés, ilyenkor a megszokott fehér krém sárgás beütést kap. Ilyenkor nem kérdés, hogy a kukában a helye, de a túl vizes, csomós, illetve a savanyú szagú naptejjel is ugyanez a teendő.

Mi lesz a sminkkel?

Nagy általánosságban 9-12 hónapig használhatóak a naptejek (egyes fizikai napvédők annyira tömények lehetnek, hogy akár másfél évig is megőrzik szavatosságukat), de ezt soha nem vehetjük készpénznek, ezért is fontos a fizikai ellenőrzés. Ezeket az intelmeket ugyanúgy figyelembe kell vennünk fényvédős alapozóknál, korrektoroknál, szájápolóknál, mivel a lejárt szavatosságú sminkben ugyanúgy megjelenhetnek káros baktériumok. A szemfestékek esetében ez különösen veszélyes, könnyen okozhatnak kötőhártyagyulladást, fertőzést.

A szempillaspirállal kell a legszigorúbban bánni, 3 hónap múlva jobb megválni tőle,

míg a szemfestékek, szemceruzák 6-12 hónap között érnek meg a búcsúra. Az alapozók esetén összetételtől függően 6-12 hónapot számolhatunk: a tartósítószer-mentes termékek értelemszerűen gyorsabban lejárnak, ahogyan a víz alapúaknak is kevesebb idő adatik. A púderek többsége 12 hónap után jár le, hiszen ezek porítva vannak, így kevésbé tudnak benne elszaporodni a baktériumok.

Az igazi kiválasztása

Miután rájöttünk, hogy kukában a helye a régi flakonnak, mihamarabb szerezzünk be egy új darabot. A naptejeket két fő csoportba oszthatjuk: fizikai, illetve kémia. Melyik a mi naptejünk? A kémia szűrős naptejek a bőrbe szívódva elnyelik az UV-sugárzást, majd azt hőenergiává alakítják, így gátolják meg a bőrkárosodást. Lágyabb textúrájuknak köszönhetően könnyebben kenhetőek, nem hagynak nyomot, de ezeket gyakrabban is kell kenni, mert hamarabb veszítenek hatékonyságukból. A fizikai fényvédők vékony filmréteget képeznek a bőr felszínén, visszaverve a napsugarakat, a bőr felszínén ez egy fehéres réteggel járhat. Kevésbé irritálják az érzékeny bőrt a kémiai napozótermékekhez képest, ezért gyerekeknek is ajánlatosak, de zsírosabb érzetet hagynak. És hogy mennyit kell kenni belőlük? 

A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg.

Kisebb mennyiségű fényvédő termék alkalmazása esetén a védelem csökken. A megadott mennyiség felének használata esetén a védelem akár kétszer-háromszor is kevesebb lehet. Tehát ne sajnáljuk, következő évben már úgysem lesz jó! A választás pedig csak rajtunk múlik, a lényeg a megfelelő védelem, és persze az örömteli napfürdőzés.

Kiemelt kép: Getty Images