5 ok a szemrángás mögött – de mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Sokunkat gyakran gyötör olykor az egyik szemünk, szemhéjunk kellemetlen, önkéntelen rángása vagy tikkelése. Ennek hátterében állhatnak ártalmatlan okok is, de néhány esetben bizony érdemes lehet orvoshoz fordulni a problémával. Hogy mikor? Illetve mi okozza? Lássuk csak!

A szem körüli izmok engedetlenkedésének orvosi megnevezése, a myokymia az esetek többségében csak beköszön, és már megy is tovább, magától elmúlik. Erősen tanácsolt azonban orvoshoz fordulni, ha szemek elvörösödnek, ha fényérzékennyé válnak, vagy ha az arc petyhüdtségét tapasztaljuk a szemrángással egyszerre.

Íme, a szemrángást leggyakrabban okozó tényezők!

1. Tápanyaghiány

Szemrángást idézhet elő, ha túl sok vagy túl kevés a kalcium a szervezetünkben, de a B12-vitamin hiánya, a D-vitamin-hiány és az alacsony foszfátszint egyaránt kiválthatja. Szemeinken kívül viszont más is jelzi nekünk, ha valamilyen tápanyagot hiányol a testünk: például a fáradtság, az étvágytalanság, a székrekedés, a gyengeség, illetve a szem izmaihoz hasonló módon más izmaink is görcsölhetnek ennek eredményeképp.

Szakemberek szerint mindez könnyedén kiküszöbölhető probléma, egy kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, sovány húsokból és hüvelyesekből álló étrend tartásával szemrángásunk mérséklődni fog, majd el is múlik. Az ideális étrend az ember számára elvileg a mediterrán étrend, amely szinte minden, az emberi test számára esszenciális tápanyagot egyszerre tartalmaz – arról nem is beszélve, hogy mennyire ízletes is ez a konyha! 

2. Kimerültség

Az alváshiány, a fizikai aktivitás hiánya, vagy épp a túlzott testmozgás, rendszeres alkohol- vagy drogfogyasztás, de bizonyos gyógyszerek, mint például antihisztaminok vagy köhögés elleni gyógyszerek is fáradtabbá, sőt, egyenesen kórosan kimerültté tehetnek bennünket. Érdemes átgondolni a mindennapjainkat, életrendünket, és változtatni rajta, amennyiben olyan mértékben kimerült testünk, hogy az már szemrángást okoz!

Ideje néhány feladatot és kötelezettséget lepakolni vállunkról, többet aludni, kiegyensúlyozottabb napirendet tartani, a sportolást pedig nem elhanyagolni – de nem is túlzásba vinni! Amennyiben alvászavarok kínoznak bennünket, minden további nélkül jelentkezzünk be orvosunkhoz, egészségünk alappillére ugyanis az alvás

3. Számítógépes látás szindróma

Napjainkban gyakran egész napokat töltünk különböző kijelzőket figyelve (munkában, magánéletünkben, kikapcsolódáskor egyaránt). Nem csoda hát, hogy ezt szemeink megelégelik, a hosszas, közeli tárgyra (pláne képernyőre) fókuszálás ugyanis kimeríti a szemizmokat, amelyek begörcsölhetnek, rángatózhatnak ennek következtében. 

Minden huszadik-harmincadik, képernyő előtt töltött percben ajánlott megtornáztatni szemizmainkat, a távolba nézni – ezt egyébként össze is köthetjük egy alapos nyújtózkodással (és néhány nagyobb sóhajtással) általános jóllétünk érdekében! Erre alkalmazhatjuk a 20-20-20-as szabályt, aminek lényege, hogy minden huszadik percben húsz másodpercen keresztül egy tőlünk húsz méterre található tárgyat jóóóól bámuljunk meg. 

4. Stressz

Minden gondunk okozója! Sok minden más mellett görcsös szemrángást is okozhat, de napjainkban nagyon nehéz elkerülni a stresszt. 

Végezzünk gyakran légzőgyakorlatokat, igyekezzünk eleget aludni – súlyos esetben kérjünk szakember segítségét a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában! (Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 7 módot, amelyekkel mérsékelhető vagy legyőzhető a stressz.)

5. Szemszárazság

A kor előrehaladtával csökken könnytermelésünk, de szemünk lehet száraz allergia, vagy egyszerűen csak a túl ritka pislogás miatt is. Utóbbira kifejezetten hajlamosak vagyunk olvasás, vezetés közben – vagy a már említett, képernyő előtt töltött idő alkalmával. Szemrángáson kívül mindez szemvörösséget, homályos látást, fényérzékenységet, égő érzést okozhat a szemekben. 

Megfelelő műkönny használatával gyorsan megszüntethetjük a szemszárazságot – és a tikkeléstől is megszabadulhatunk. 

Mikor kell tehát orvoshoz fordulni?

Amennyiben mindkét szemünk egyszerre rángatózik, vagy akár csak az egyik szem rángatózásával egyidejűleg az arc más izmai is görcsbe rándulnak, esetleg a szemrángás néhány hétnél tovább tart, idővel fokozatosan rosszabbodik, zsibbadást, gyengeséget, fájdalmat, fejfájást, továbbá látásvesztés vagy az arc féloldali bénulása kíséri a tünetet, azonnal keressük fel orvosunkat és kérjünk tőle további segítséget!

A kóros szemrángás ritka esetekben olyan agyi és idegrendszeri rendellenességek előjele lehet, mint a Bell-bénulás, a szklerózis multiplex, vagy a Meige-szindróma, ezért érdemes már az első, aggodalomra okot adó tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni. 

Kiemelt kép: Amanda Dalbjörn/Unsplash