Nem lenne rossz örökre becsekkolni egy ötcsillagos szállodába, és vissza sem nézni... Ez sajnos nem megvalósítható, viszont néhány trükkel elérhetjük, hogy az otthoni hálószobánkban is olyan hangulat uralkodjon, mint egy hotelben.

Most biztos vannak, akik felhördülnek, hogy otthonra nem való a hotelszobák „steril” világa, de nem is ez a cél, hanem egy letisztult miliő megteremtése, amelybe szívesen lépünk be egy fárasztó nap végén. Lakberendezők és dizájnerek a Spruce magazinnak árulták el bevált tippjeiket, amelyek segítségével kifinomultabbá tehetjük a hálószobánkat. 

Az ágynemű kulcsfontosságú

A szállodai szobák egyik legnagyobb vonzereje a gyönyörű ágyneművel megvetett ágy, amelyen egy ránc sem éktelenkedik, és az ember boldogan süpped bele azzal a tudattal, hogy nem végre nem neki kellett bajlódnia az ágyazással, hanem készen várta ez a csoda. Ha nem is mindent, de a lényegi elemet – az ágyneműt – otthonra is át tudjuk menteni ebből az álomszerű helyzetből. „Vegyük meg a legjobb ágyneműt, amit anyagilag csak megengedhetünk magunknak. Legyen puha és adjon luxusérzetet, amikor hozzáér a bőrünkhöz” – tanácsolja Charles Almonte, dizájner. A hotelekben általában az egyszínű (fehér vagy pasztell), minta nélküli ágyneműket preferálják, amelyek egyrészt minden enteriőrhöz passzolnak, másrészt elegáns, letisztult hatást keltenek. Az itthoni lakberendezési üzletekben is megtalálhatók az ilyen típusú textilek, érdemes ezek között keresgélnünk.

Fotó: Getty Images

A vászon ágyneműk mostanában nagyon népszerűek, és ennek jó oka van. „A vászon ágynemű kifinomult, de mégis otthonos hatást kelt, amely sosem megy ki a divatból” – véli Candace Plotz, dizájner, hozzátéve, hogy a vászon egész évben használható hőmérséklet-szabályozó tulajdonsága miatt. (Télen, illetve hűvösben a sima flanel ágynemű is jól megmelenget bennünket, de egy idő után kicsit túl melegnek érezhetjük, míg a vászonnál nem merül fel ilyen probléma.) A jó párna az egyik legfontosabb alváskellék, a luxusérzet kimaxolásához pedig választhatunk selyem párnahuzatot, amely újabban már nemcsak a kinézete és tapintása miatt népszerű, hanem a hajra és a bőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. A szép ágyneműben mi magunk is szépülhetünk, van ennél nagyobb luxus?

Sajnos egy dolgot nem tudunk átmenteni a hotelek világából: hogy mindennap valaki beágyazzon helyettünk. Így nekünk kell meghoznunk ezt az áldozatot a reggeli rohanásban, de megéri! Mennyivel jobb este úgy bemenni a hálóba, hogy nem összedúlt ágynemű és gombócba gyűrt pizsama vár bennünket, hanem egy szépen megvetett ágy. „Ha eljön a lefekvés ideje, úgy érezhetjük magunkat, hogy csak besétálunk egy ötcsillagos szálloda hálószobájába, ahol ágyazási szolgáltatást is kaptunk” – mondja Almonte.

Finom világítás

A hotelszobákban sokszor szinte félhomály van, annyira igyekeznek kerülni az éles fényeket. Egyetlen nagy, központi fényforrás helyett a szállodák általában állólámpát, asztali lámpákat és plafonba rejtett világítást is alkalmaznak egyszerre, és gyakran csak összes lámpa együttes felkapcsolásával tudunk elérni egy igazán világos állapotot. Az otthoni hálóban is kialakíthatunk olyan világítást, amely nyugodt hangulatot áraszt, és ezáltal segíti az elalvás előtti elcsendesedést és megnyugvást. „A világítás legyen hangulatos és puha, sőt néha szexi is lehet! Az indirekt világítás egy jó választás, ezt például finom, textil lámpaernyőkkel vagy a falba süllyesztett világítással érhetjük el” – magyarázza Almonte. 

Fotó: Getty Images

Puha szőnyeg

Doris Roberts dizájner arra biztat, hogy tegyünk egy kényelmes, puha szőnyeget a hálóba. Egy állatszőr az ágy mellé (manapság illik műszőrben gondolkodni), és lábaink királyi kényelemben érnek földet reggelente, amikor kikászálódunk az ágyból. A marokkói szőnyegek is elképesztően kényelmesek: választhatunk fekete-fehér verziót is, ha nem akarjuk színekkel túlzsúfolni a szobát. A szőnyeg méretét illetően több dizájn közül is választhatunk. Ha csak az ágy oldalára tennénk két kis futót vagy kilépőt, azok akkor fognak jól kinézni, ha nem lógnak túl az ágy végénél. Választhatunk egy hatalmas szőnyeget is, amelyre az ágy mellett ráfér a két éjjeliszekrény is és valamennyivel túllóg az ágy végénél. A nagy szőnyeg akként is opció lehet, hogy az ágyvég és az éjjeliszekrények nincsenek rajta, csak oldalt és az ágy végénél lóg ki kb. fél méterre – a lényeg, hogy bárhol lelépve az ágyról a szőnyegre érkezzünk. 

Fotó: Getty Images

Egyszerű, de hatásos kiegészítők

Az igazán drága hotelek soha nincsenek túlzsúfolva kiegészítőkkel és mütyürökkel. Éppen ellenkezőleg: patikamérlegen van kimérve az éppen elégséges mértékű dekor. „Minimalizáljuk a vizuális zűrzavart. Néha elég egy személyes elem, mint egy kis váza virágokkal, egy elegáns óra vagy egy ezüst ékszertartó tálka az éjjeliszekrényen” – vallja Almonte. Válasszunk olyan tárgyakat, amelyeket reggel megpillantva örömöt érzünk, és szabaduljunk meg mindentől, ami nem ad hozzá a szobánk „zen”-hangulatához. 

Fotó: Getty Images

Tükrök

A hotelszobák általában nem nagyok, mégis gyönyörűek és hívogatóak – ezt a hatást éppúgy el tudjuk érni a saját hálószobánkkal is. Ha mégis szeretnénk egy kicsit optikailag nagyobbnak láttatni a teret, fogadjuk meg Doris Robert dizájner tanácsát: „A stratégiailag megfelelő helyekre kitett tükrök segítenek visszaverni a fényt, amitől a szoba nagyobbnak fog érződni”. Tehetünk egy-egy tükröt mindkét éjjeliszekrény fölé, vagy ha van asztal a szobában, afölé is. Ez utóbbi megoldás – amellett, hogy lesz egy rögtönzött fésülködőasztalunk – olyan hatást kölcsönöz a szobának, mintha egy kis boutique hotelben lennénk.

Fotó: Getty Images

Művészet a falakon

A művészeti alkotások adnak extra személyiséget a hálószobánknak, és a hotelszobáknak is kulcselemei. Itt az alkalom, hogy kitegyünk egy nagyméretű vásznat vagy egy bekeretezett képet. Egy nagy absztrakt kép például jó választás lehet, de aki a hagyományosabb megoldásokat részesítené előnyben, választhat egy bekeretezett tájképet is. A fekete-fehér figurális rajzok is nagyon stílusosak tudnak lenni, különösen a fésülködőasztal mögötti falon, egy kis párizsi sikket adva a szobának. A galériafalak (egy falon több, kisebb kép elhelyezése) jól mutathatnak a többi szobában, de a hálószobában inkább mellőzzük.

Fotó: Getty Images

A nagy lakberendezési áruházakban kapható tucatképek helyett válasszuk hazai grafikusok munkáit, amelyek elérhetőbb áron megvásárolhatók, mint a festmények, mégis egyediséget csempésznek az otthonunkba. Szemezgethetünk példádul a youngart online galériában, ahol minden ártípusban találhatunk kortárs magyar képzőművészeti alkotásokat (festményeket, digitális printeket, grafikákat és fotókat), a Rododendronban személyesen és online is vásárolhatunk magyar művészek megfizethető árú munkáiból, ha pedig nosztalgiázni szeretnénk, a budapestneon oldalán megvásárolható, régi neonreklámok plakát-változatát is kitehetjük, amelyek ráadásul halványan derengenek a sötétben. 

Kiemelt kép: Getty Images