Milliókat ért az adományba kapott telefonos feltöltőkártya a babasegítő alapítványnak

Mindenki úgy segít, ahogy tud: a telefonos feltöltőkártyát felajánló nő például több millió forintnyi adományt gyűjtött össze csupán azáltal, hogy őszinte volt és igazán segíteni akart.

Egyiptomban milliók élnek szorongató gazdasági körülmények között – számukra mindennapos küzdelem, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek, hiszen nem tudják megfizetni a magánkórházak magas díjait. A Mersal Alapítvány egy olyan egyiptomi civilszervezet, amely rengeteg lakosnak és hozzátartozóiknak segít abban, hogy mégis megkapják a számukra szükséges kórházi ellátást. 

Egy névtelenséget kérő egyiptomi nő nagyon szerette volna a Mersalt támogatni, de pénzt nem tudott felajánlani.

„Szeretnék az általatok segített koraszülött babák számára adományozni, de nincs pénzem. Csak egy használatlan telefonos feltöltőkártyám van – ezt szeretném licitre ajánlani”

– állt a nő üzenetében, melyet a Mersalnak küldött el az interneten. 

Mivel a Mersal Alapítvány szokatlan módon kizárólag a közösségi médiát használja munkája népszerűsítésére, miután megosztották a nő üzenetét felületeiken, annak híre az egész országban azonnal elterjedt – ennek köszönhetően pedig rövid időn belül mintegy egymillió dollárnak (jelenleg 356 640 000 forintnak) megfelelő összeg gyűlt össze a nagyjából kétszáz forintot érő mobiltelefonos töltőkártya licitjén.

Heba Rashed, az alapítvány vezetője a licit meghirdetésekor rögtön a nagyvállalatokat is megszólította, de a szívet melengető üzenetet elolvasva szinte senkinek sem volt szüksége további bátorításra, a cégek mellett rengeteg magánszemély is beszállt a gyűjtésbe. „Arra számítottam, hogy néhány ezer egyiptomi fontot összegyűjthetünk, de a végeredmény teljesen letaglózott” – nyilatkozta Rashed a BBC-nek. 

Tervei szerint az alapítvány 17 darab koraszülött-inkubátort vásárol majd az összegyűlt pénzből, a maradékból pedig további egységeket hoznak létre az országban – ahol a 2020-as statisztika szerint minden ezer újszülöttből 17-en még csecsemőkorukban elhunynak. Csak tavaly 962 babának összesen 10 130 inkubátorban töltött éjszakáját finanszírozta a Mersal Alapítvány, amelynek 200 dolgozója a most hozzájuk befolyt összegnek hála új lendülettel folytathatja áldozatos munkáját. (Hasonló alapítványok természetesen nálunk is működnek, az egyik a koraszülött babákat támogató Plüss Kommandó, amelyről korábban már mi is megírtuk, hogy több olyan világsztár is támogatja munkájukat, mint Jennifer Hudson és Donald Mowat.)

Nem mindenki örül

A hatalmas siker ellenére az egyiptomi államvezetőség nem örült maradéktalanul a jótékonysági akciónak, azzal reagáltak ugyanis, hogy betiltották a hivatalosan előre be nem jelentett, közösségi médián történő adománygyűjtéseket. Egyiptomban is gyakran támadják hivatalos szervek a civilszervezetek tevékenységét, mondván azok tiltott vallási szektákkal működnek együtt, és az ország hírnevét is rontják. Akiket bűnösnek találtak ilyen ügyekben, azok közül néhányakat bebörtönöztek, másokat vagyonelkobzással, utazási tilalommal illettek. A hatóságok hivatalos álláspontja szerint minderre azért van szükség, mert az internetes adománygyűjtésekkel könnyen visszaélhetnek terrorista csoportok.

Kiemelt kép: Lingchor/Unsplash