Életmentő készülékre gyűjtenek.

A Plüss Kommandó egy olyan önkéntesekből álló közösség, akik különböző jótékony célokat tűztek ki maguk elé, amiket használt plüssök aukcióra bocsátásával szeretnének elérni. Ahogy a honlapjukon fogalmaznak: „mindnyájan abban hiszünk, hogy a plüss érték volt annak, aki adta, és érték lesz annak, aki kapja. Hiszünk a plüssök örök körforgásában.”

Évente 9000 családot érint

Az egyik kiemelt programjuk a Koraszülött Hadművelet, amelynek keretein belül évek óta lelkiismeretesen támogatják a magyarországi koraszülöttek megmentését. Ma Magyarországon minden 10. családot érinti a koraszülés. A pici babák a születésük pillanatától kezdve különleges, gyengéd törődést kell kapjanak, azért, hogy az ápolásuk a lehető legszakszerűbb és biztonságos legyen, és minél hamarabb hazamehessenek a kórházból.

A koraszülött kisbabák egy rideg inkubátorban kezdik az életüket az édesanyjuk és az édesapjuk óvó, biztonságot nyújtó közelsége, az ölelésük, becéző szavaik és simogatások nélkül. De nem csak nekik embert próbáló a helyzet, hiszen az édesanyákat is megviseli, hogy nem ölelhetik magukhoz, nem szoptathatják és nem szeretgethetik őket.

Fotó: Getty Images

Ezért egy biztonságos, óvó környezetet kell nekik teremteni, olyat, amelyik megnöveli a baba és a szülők biztonságérzetét is, és megpróbálja pótolni a pótolhatatlant: az édesanyát. De ahhoz, hogy minél inkább megnöveljük az esélyét a koraszülött baba fizikai felzárkózásának is, olyan életmentő eszközök kellenek, amelyekre egy egészséges újszülött esetében általában nincs szükség.

„A Koraszülött Hadművelet az egyik legátfogóbb hadművelet, amibe belekezdtünk, ezért minden támogatásra szükségünk van. A hadművelet célja az, hogy az ország minden koraszülött intenzív osztályát olyan eszközökkel tudjuk felszerelni, melyek a koraszülöttek ápolását, a fizikai és idegrendszeri fejlődésüket, és akár az életmentésüket is segítik” – írja a Plüss Kommandó.

Világsztár is segíti munkájukat

Nemrég az Oscar-, Golden Globe-, Grammy- és Emmy-díjas világhírű énekesnő, színésznő, Jennifer Hudson is csatlakozott a hazai koraszülöttekért folytatott harchoz, aki egy egyedileg sorszámozott szeretetszalagot ajánlott fel az alapítvány számára licitre.

Jennifer Hudson a Plüss Kommandó egyedileg sorszámozott szeretetszalagját tartja a kezében, amelyet az alapítvány licitre bocsát. (Fotó: Plüss Kommandó)

Licitálni 2022. január 19. (szerda) este és január 31. (hétfő) 0:00 között, a Plüss Kommandó Facebook-oldalán lehet. A befolyt összeg 100%-át a Koraszülött Hadműveletre fordítják, azon belül is első sorban a gyulai koraszülött osztálynak szánt GE Giraffe Shuttle életmentő gép és hibrid inkubátorra. A céljuk, hogy minden hazai koraszülött osztályt kellőképpen felszereljenek és ellássanak a saját tervezésű orvosi textil eszközeikkel, illetve életmentő gépekkel, ezzel is növelve a PICik életben maradási esélyeit.

Forrás: Plüss Kommandó, Kiemelt kép: Getty Images