Így kelthetünk klasszikusan elegáns benyomást – akkor is, ha épp spórolunk

Fontos találkozó – legyen az üzleti vagy magánjellegű –, rendezvény, tárgyalás: vannak olyan alkalmak, amikor különösen összeszedettnek szeretnénk látszani. Az alábbi tippek segíthetnek minket abban, hogy személyes adottságainktól függetlenül a lehető legharmonikusabb benyomást keltsünk – mindezt anélkül, hogy vagyonokat költenénk megjelenésünkre.

Ügyelni a részletekre

Természetesen a legalapvetőbb lépés, hogy megfelelően ápoltak legyünk mi magunk és az általunk viselt ruhák, kiegészítők is. Tartsuk be a használati-kezelési útmutatóban foglaltakat és tisztítsuk rendszeresen ékszereinket! Amennyiben elegánsnak szeretnénk tűnni, kerüljük a hatalmas logókat és feliratokat, és engedjük, hogy az öltözékünk magáért beszéljen.

Akár egy táncos

Igyekezzünk megszabadulni a töredezett hajvégektől, és frizuránkat viseljük szorosan összefogva, vagy kontyban – ez mindig elegáns benyomást kelt, gondoljunk csak a balerinákra (vagy épp Audrey Hepburnre)! Amennyiben azonban ragaszkodunk kiengedett loknijainkhoz (esetleg egy rövidebb fazon szerelmesei vagyunk), viseljük hátrasimítva tincseinket, kezeljük hajunkat tápláló olajokkal, krémekkel, és ne féljünk hajcsatokat bevetni a kívánt, lehengerlően elegáns megjelenésért.

A kevesebb több

Ismerjük a mondást: az elegancia művészete feltűnni azzal, hogy az ember nem feltűnő. Sminkeléskor az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a már meglévő, kedvelt vonásainkat hangsúlyozzuk – és ne próbáljunk meg újakat teremteni! Nem vitatjuk, hogy például a száj túlkontúrozásának és a csillámos, mohazöld szemhéjfestéknek is megvan a maga helye és ideje – de amennyiben kifinomult benyomást kívánunk kelteni, ezeket jobb meghagyni egy másik alkalomra. A szemeket fessük visszafogott színekkel, barnával, bézzsel, és vérvörös helyett használjunk halvány, rózsaszínes, barackos árnyalatú rúzst!

Fotó: Tamara Bellis/Unsplash

Kezeljük a helyzetet

Néha hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla, de körmeink megfelelő ápoltsága legalább annyit dobhat megjelenésünkön, mint a tökéletes smink. Szánjunk elegendő időt és figyelmet a kéz- és lábápolásra egyaránt! A megfelelő eredmény érdekében körmeink kiáztatása után ne essünk neki ollóval vagy csipesszel az elhalt hámsejteknek – vagy saját körmünkkel, vagy egy erre a célra használatos manikűreszközzel „tologassuk” fel a körömágyat. Ezután látszólag tiszta körmeinket „mossuk át” körömlakklemosóval átitatott vattával – így a körmökről eltávolított faggyú már nem akadályozza a körömlakk megtapadását. Körmeinket ne ollóval vagy csipesszel vágjuk, hanem az eszközt egy irányba mozgatva reszeljük – ezzel a köröm törése ellen tehetünk.

A tökéletes manikűr titka

Ne fessük túl a körmöt, ne kenjük össze a körömágyat – inkább tegyünk egy pötty lakkot a körömre, és azt oszlassuk el minden irányban a körömágyig. Amennyiben nem eléggé pigmentált a körömlakkunk, ne rétegezzük a ragadó lakkréteget – mindig várjuk meg, hogy az előző sor megszáradjon, és csak azután kenjük le újból. Színtelen védőlakkot ne csak a köröm felületére, hanem a körömvégekre egy merőleges húzással is vigyünk fel – ezzel lezárjuk a lakkréteget, és kevésbé fog felpattogni, később fog megkopni a lakkozás.

Öltözékünk alapszíneihez, vagy még izgalmasabb, ha rúzsunkhoz igazítjuk a körömlakk színét. Ebben nagy segítségünkre lehet kapszularuhatárunk – és az ennek részét képező körömlakk-kollekciónk. Minél kevesebb színt viselünk, annál elegánsabb hatást kelthetünk – esetleg monokróm öltözéket is választhatunk a teljes siker érdekében. Az egyik legkézenfekvőbb választás erre a fekete lehet, hiszen nemcsak időtlen viselet, de rendkívül jól kombinálható más színekkel is, és a legtöbb szekrényben megtalálható.

Fotó: Getty Images

Kis ránctalanítás

Ha egy fontos eseményre inget tervezünk viselni, természetesen kötelező annak vasalása. Amennyiben nem szeretünk vasalni, esetleg időhiányban szenvedünk, érdemes kipróbálni azt a módszert, hogy az inget magunkkal visszük a fürdőszobába, és ott felakasztjuk – miközben mi tisztálkodunk. A levegőbe kerülő vízgőz kirántja a ráncokat az ingből, mi pedig két legyet ütünk egy csapásra.  

Szőr nélkül

Hatékony eszköz a ruhán, kabáton felbukkanó szöszök eltávolítására a borotva. Az anyag végigsimításakor a pengék nem bántják a szövést, a nemkívánatos pelyheket viszont egy szempillantás alatt eltávolítják.

A sokszínűség hátránya

És az egyik legfontosabb tanács: ügyeljünk rá, hogy minden ékszer, amit egyszerre viselünk, azonos színű legyen! Talán bele sem gondolunk, de az egymással harmonizáló fémek még egy szinttel magasabbra emelhetik megjelenésünket. Fordítsunk külön figyelmet a zipzárakra és a táska, az öv, valamint a (nap)szemüveg fémezésére is – amennyiben a sárga arany a mi színünk, ne vásároljunk feleslegesen ezüst vagy bronzszínű ékszereket! Ne féljünk azonban ezeket halmozni! Ha a ruhák tekintetében követjük a minimalista stílus irányelveit, bátran viseljünk több, csillogó, ragyogó ékszert – akár a születési hónapunknak megfelelő drágakővel – de mindig ugyanabban a színben.

Kiemelt kép: Audrey Hepburn a Center Theater öltözőjében – Fotó: Bettmann/Getty Images