Mindenki ezeket a frizurákat kéri majd idén fodrászoktól

Ez az 5 fazon fog hódítani leginkább a szakember szerint.

A tavasz sok esetben szól az új kezdetről: ilyenkor tartunk egy nagytakarítást, kiszortírozzuk a gardróbunkat, és magunkat is szeretjük kívül-belül megújítani. Nem csoda, hogy sokan vágynak valami másra, egyenesen szokatlanra a fodrászuknál is, hiszen egy új, modern frizura éveket tud leradírozni a korunkból, és gyakran ad egy olyan önbizalmat, ami szükséges ahhoz, hogy más, fontos döntéseket is meghozzunk az életünkkel kapcsolatban. De persze van, amikor egyszerűen csak szeretnénk szépnek és divatosnak érezni magunkat. Ezért az ausztrál Vogue magazin munkatársa megkérdezte a szakma egyik nagyágyúját, Barney Martin hajmestert, hogy mik lesznek 2022 tavaszának és nyarának legnagyobb trendjei.

Tépett bubi

A bob, vagy más bubi (vagy egyesek Kleopátraként is ismerik) egy franciásan rövid, egyenes fazon, ami már évek óta kirobbanthatatlan az élvonalból, ha divatos frizuráról van szó. Ami nem meglepő, hiszen változatosan elkészíthető, oldalt és középen is elválasztható, így minden arcformához megtalálhatjuk a tökéletesen hozzápasszoló verzióját. Az inspirációban pedig a hírességek is segítenek, mivel gyakorlatilag az összes hollywoodi sztár kipróbálta már valamelyik változatát, például Jennifer Lawrence, Rihanna és Emma Stone is mutatkozott már ilyenre vágott hajjal. Nincs ez másként idén sem: ebben a szezonban is menő a bob minden változata. Martin szerint észrevehetően nőtt az érdeklődés a fazon iránt a szalonban, de van egy kulcsfontosságú fejlemény: „A korábbi formákkal ellentétben idén a több réteg és a lazább forma lesz a legmenőbb változat, ami eltávolodik a tömör hajvégektől, amelyekhez eddig hozzászoktunk. Imádom ezt, mivel nagy rajongója vagyok a borotvás vágásnak, ami tökéletes eszköz ehhez a módszerhez.” Ezzel egy jóval lazább, bohóbb hatást érhetünk el, mint a korábbi, már-már parókaszerűen tömör, szigorúan egyenesre és egyforma hosszúságú hajvégekkel.

’90-es évekbeli szupermodell-beszárítás

Ebben a szezonban visszatér Cindy Crawford ikonikus frizurája (Fotó: Barry King/Liaison)

A Claudia Schiffer és Cindy Crawford által inspirált, a ’90-es évek szupermodelljeinél látott, volumenes hajviselet idén tavasszal visszatér. „Minél nagyobb, annál jobb – mondja Martin erről a trendről, amelynek egyre növekvő népszerűsége szerinte a korlátozások enyhülése miatt újrainduló partiszezonhoz illő kifinomult és nőies megjelenés iránti vágynak köszönhető. – Ez a trend a bezártság utáni izgalmat és csillogást jeleníti meg, amikor végre nem szabadidőruhában gubbasztunk otthon.” A volumenes hullámokhoz használjunk nagy hajcsavarókat és  körkefét, majd a hullámokat fésüljük át, és az egészet fixáljuk egy könnyed hajlakkal. A legjobb (és legtartósabb) eredmény érdekében pedig a még nedves hajunkon oszlassunk el dúsító hajhabot, hogy rugalmas loknijaink legyenek.

Az új shag

Miley Cyrus vagány stílusához remekül passzol a modern köntösbe bújt shag (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

Martin szerint ez az a ’70-es évektől nagy népszerűségnek örvendő tépett, kócos hatású fizura modern köntöst kap ebben a szezonban. A kulcs a dinamikusság lesz, és a sztárfodrász szerint emiatt különösen hordható ez a fazon, ráadásul (a tépett hajvégek hosszának variálása miatt) a legtöbb hajszerkezethez és arcformához illik, ami igazán sokoldalúvá teszi. Lehet retróbb hatású is hosszúra hagyott, tépett frufruval és váll alá érő hosszal, de a szintén nagyon divatos ’90-es éveket is megidézhetjük vele rövidebbre vágott tincsekkel (mint ahogyan azt Cyrusnál is látjuk). Martin azt ajánlja, hogy hajformázó krém használata után hagyjuk a levegőn megszárítani, majd ujjainkkal kócoljuk össze a könnyed és vagány hatásért.

Ragyogó simaság

A szakember szerint a párizsiasan kócos hatás mellett a másik nagy trend az ismét nagyon divatos fényes simaság lesz – egy kis csavarral persze. Martin egyenesen azt jósolja, hogy a tükörsima felület lesz az idei tavasz legkeresettebb haja, hiszen a fény az egészséges haj egyik ismérve, és ki ne akarna egészségtől ragyogó tincseket? Természetesen azért erre rá is tudunk segíteni mi magunk, még akkor is, ha nem nyertünk a genetikai lottón alapból ilyen hajkoronát. „A legtöbb vendégem a pandémia alatt hanyagolta a különböző hajformázó készülékek használatát, ami sokat javított a loboncuk állapotán” – magyarázza Martin. A szőkéknek azt javasolja, hogy vékony, világos tincsekkel tegyék még fényesebb hatásúvá a frizurájukat, míg a sötétebb hajúak színezővel adhatnak extra mélységet és fényt. A legfontosabb, hogy különböző ápoló maszkokkal továbbra is ápoljuk, és lehetőleg ne használjuk a hajvasalót, helyette egy lapos kefével érjük el a kívánt egyenességet és volument, majd hajfénypermettel adjunk egy plusz csillogást.

Rózsaszín és lila

Már több éve tartja magát a színes hajak trendje is: Dua Lipának és Billie Eilish-nak köszönhetően pedig már a vörös szőnyegen is megjelentek a neon- és más, rikító színek. Martin szerint idén is folytatódni fog a különleges árnyalatok iránti lelkesedés, de van kettő, amiknek a népszerűsége máris érzékelhetően emelkedik, és a fodrász elmondta, hogy ügyfelei kifejezetten ezeket kérik. „Nagyon sok ügyfél kér egy kis rózsaszínt vagy lilát. Mivel az elmúlt években sokan felhagytak a hajfestéssel, és hagyták inkább lenőni az eredeti hajszínüket, nagyobb lehetőségük van kísérletezgetni is olyasmivel, amire korábban nem is gondoltak.” Ő a rózsaszirom-rózsaszínt és a szilvalilát ajánlja, mivel ezek a legtöbb bőrszínhez illenek, és telt, gazdag árnyalatok. „Arra viszont ügyeljünk – int a mesterfodrász, – hogy minden hajmosásnál színvédő sampont és balzsamot használjunk.”

Forrás: vogue.au; Kiemelt kép: Getty Images