Folyamatosan fázik a lábad? Betegséget is jelezhet!

Érdemes komolyan venni, mivel súlyosabb betegségek is húzódhatnak a hátterében.

A lábak hidegsége kellemetlen és frusztráló érzés, függetlenül attól, hogy hol és mikor tapasztaljuk. Ha a szervezetünk egészségesen működik, egy vastag gyapjúzoknival orvosolható a probléma, azonban ha a hidegérzet ezután sem múlik el, érdemes gyanakodni és orvoshoz fordulni. Utánajártunk a lehetséges okoknak:

Alacsony izomtömeg  

„Egyesek a változó anatómiai adottságuknál fogva gyakrabban és erősebben fáznak, mint mások mondta Dr. Aarti Agarwal, a Juno Medical egészségügyi vezetője a Real Simple írójának. Bár ez néha egy mögöttes egészségügyi állapot tünete, gyakran egyszerűen az alacsonyabb izomtömegről van szó. Aki fázik, annak a testméretéhez képest viszonylag kevesebb izomtömege lehet, és mivel az izmok hőt termelnek, a testet úgy próbálja melegen tartani, hogy a hőt elvezeti a végtagokból.”

Nem megfelelő vérellátás

A keringési rendszer a vérszállításért felelős, ám ez nem mindenkinél működik hatékonyan. Keringési problémák esetén a vér kevésbé áramlik szabadon és gyorsan, ami a testhőmérsékletünkre is hatással lehet. A lábakban és kezekben működő érhálózat a legérzékenyebb, tehát csökkent véráramlás következtében ezért érezhetjük jéghidegnek a végtagjainkat.

Kép: Getty Images

Dr. Agarwal szerint a rossz keringésnek számos oka lehet. A dohányzás, az elhízás, valamint más alapbetegségek (például a perifériás artériás betegség vagy a Raynaud-kór) gyakori kockázati tényezőnek számítanak.

„Rendszeres testmozgással, a cigarettáról történő leszokással és egy kiegyensúlyozott, vitamindús étrenddel javíthatunk a keringés állapotán, de emellett mindenképp érdemes orvosi segítséget kérni, hiszen nem tudhatjuk, hogy valójában húzódik-e komolyabb betegség a háttérben.” 

Hosszan tartó stressz és szorongás

Szorongás és stressz esetén beindul a test úgynevezett védelmi reakciója: a szívverés felgyorsul, a vérnyomás az egekbe szökik, és nehezebben kapunk levegőt. A szervezetünk ilyenkor azon dolgozik, hogy az erőforrásokat mint például a vért, a tápanyagokat és az oxigént a főbb izomcsoportjainkhoz irányítsa. Elvégre ezek azok az izmok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel segítenek hatékonyan harcolni (vagy menekülni). A kéz és a láb nem tartoznak a főbb izomcsoportok közé, így stressz idején csökkenhet a vérellátásuk. Mivel a vérkeringés kulcsszerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, ezért érezhetjük hidegnek és nyirkosnak a végtagjainkat.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy elsődleges feladata a hormontermelés. Alulműködés esetén a pajzsmirigy kevesebb hormont termel, ami a szervezet lelassulásához, valamint depresszióhoz, fáradtsághoz vezethet, ebből kifolyólag pedig a hidegre is érzékenyebbé tehet. Vannak, akik pajzsmirigy-alulműködéssel születnek, de későbbi életszakaszban bizonyos gyógyszerek és betegségek is előidézhetik (például pajzsmirigygyulladás és a Hasimoto-kór). 

Különböző alapbetegségek

A hideg lábak kiváltó okai többnyire kevésbé súlyosak, azonban néhány esetben sokkal aggasztóbb, komolyabb orvosi beavatkozást igénylő betegségekre is gyanakodhatunk.

„Ha valamilyen egészségügyi állapot miatt alakul ki a hidegérzékenység, azt valószínűleg más tünetek is kísérik”

mondja Dr. Agarwal.

Lehetséges problémák, amelyek a háttérben állhatnak:

  • Perifériás neuropátia: Ez azt jelenti, hogy a perifériás idegrendszer – az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek és idegsejtek – károsodtak, így az idegek kevésbé hatékonyan tudnak jeleket küldeni a test többi részébe. A neuropátia a test bármely részén lévő idegeket érintheti – beleértve a lábakat is. Ha a hőmérséklet érzékeléséért felelős idegek károsodnak, akkor is hidegnek érezhetjük a lábainkat, ha valójában nem azok.
  • Perifériás artériás betegség (PAD): Ilyenkor az erek beszűkülnek, ezzel is megnehezítve a véráramlást. Ennek oka az artériákban felhalmozódó zsíros plakkréteg, vagyis az érelmeszesedés (ateroszklerózis). A PAD jellemzően a lábakat vagy a karokat érinti. Kockázati tényezői között szerepel a dohányzás, a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint és a 60 év feletti életkor.
  • Raynaud-kór: Ritka érbetegség, amely jellemzően az ujjakat és a lábujjakat érinti. Ilyenkor az erek stressz és hideg esetén összeszűkülhetnek, ami a test bizonyos részeinél a vérkeringés hiányát okozhatja. A betegség nagyobb százalékban fordul elő 30 év feletti nőknél, hideg éghajlatú országokban, valamint genetikai úton is öröklődhet.
  • Buerger-kór: A betegség hatására az erek megduzzadnak és vérrögök keletkeznek, melyek megakadályozzák a vér megfelelő áramlását. „A legkisebb véredényeink a végtagjainkban találhatók, így emiatt vagyunk érzékenyebbek a kezünkön és a lábunkon bekövetkező változásokra. Ha a végtagokban lévő erek bármilyen okból beszűkülnek – ami csökkent véráramlást okoz –, hidegérzetet tapasztalunk” mondja Dr. Agarwal.
  • Vérszegénység: A vörösvértestek felelősek az oxigén keringetéséért a testben ha nincs elég belőlük, a szervezet nehezen tud megfelelően működni. Ezért van az, hogy a vérszegénység miatt fáradtnak, gyengének, szédültnek – és gyakran fázósnak – érezhetjük magunkat.

Forrás: realsimple.com, Kiemelt kép: Getty Images