Poénból indult, ünnep lett belőle: ma van a legjobb barátnők napja

Minden év február 13-a az úgynevezett Galentine's Day, amit az egy nappal később tartott Valentin-nap mintájára hoztak létre azért, hogy a nők közötti barátságot ünnepeljük. Összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a világ talán legjobb kitalált ünnepnapjáról.

Ideje bejegyezni a naptárba a február 13-i Galentine-napot, mint a leendő kedvenc ünnepünket. Egy olyan időszakban, amikor minden a romantikus szerelemre összpontosít, azok, akiknek nincs kivel összebújniuk a bizonyos V-betűs napon 14-én, talán kissé elkeseredettnek érezhetik magukat a szingliségükre való állandó emlékeztetőktől.

És itt jön a képbe ez az örömteli ünnep. Lehetünk szinglik, párkapcsolatban élők, vagy valahol a kettő között, szánjunk egy napot a barátság fontosságának elismerésére, hogy megerősítsük ezzel is életünk néhány igazán legfontosabb kapcsolatát választott családunkkal.

Fotó: Getty Images

Ahogy Zalatnay Cini énekli: „mindig kell egy barát” – ezt pedig a tudomány is igazolja. A Mayo Clinic szerint az erős barátságok nemcsak az összetartozás és a céltudatosság érzését biztosítják, javítják az önbizalmunkat, csökkentik a stresszt és segítenek megbirkózni a traumákkal és az élet kihívásaival, hanem fizikai előnyökkel is járnak. Az erős szociális háló csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, mérsékelheti a depressziót, és még abban is segíthet, hogy hosszabb életet éljünk.

Ha barátságról van szó, a kapcsolataink minősége többet számít, mint az, hogy hány ember is szerepel a telefonunkban vagy Facebookonkun.

Mi az, hogy Galentine?

A gal szó lányt, csajt jelent angolul, amit játékosan összevontak a Valentinnal (angolul Valentine-nal).

A Psychology and Aging című szaklap kutatása szerint az idősebb felnőttek hajlamosak jobban megválogatni a baráti kapcsolataikat, de arról is beszámoltak, hogy ezek a barátságok sokkal mélyebbek és jelentősebbek. Azok, akik időt és energiát fordítottak arra, hogy valóban ápoljanak néhány mély kötődést, azt mondták, hogy összességében boldogabbak és elégedettebbek az életükkel. Az olyan események, mint a Galentine-nap pedig lehetővé teszik, hogy minőségi időt töltsünk a barátnőinkkel, ezzel is tovább ápolva a kapcsolatot – mindegyik fél örömére. 

Honnan ered ez az ünnep?

Nem véletlenül írtuk azt, hogy a legjobb kitalált ünnep, ugyanis hivatalosan nem létezik, illetve nem kötődik semmilyen hagyományos alkalomhoz. Azután terjedt el, hogy 2010-ben a Városfejlesztési osztály című sorozat 2. évad 16. részében Amy Poehler karaktere, Leslie Knope kitalálta a Galentine’s Day-t, hogy megünnepelje saját női barátait február 13-án, azaz a Valentin-nap előestéjén. Ahogy Leslie fogalmazott:

„Minden február 13-án a barátnőim és én otthon hagyjuk a férjeinket és a pasijainkat, és eljövünk villásreggelizni. A hölgyek megünneplik a hölgyeket. Olyan ez, mint a Lilith Fair (a nőiességet ünneplő fesztivál – a szerk.), mínusz a szorongás. Plusz frittata.”

A jelenet angolul itt tekinthető meg:

Ebben az epizódban Leslie mindenféle kézzel készült ajándékkal ajándékozza meg életének nőit, miközben mimózát isznak, és bruncholnak. Tehát az egész egy vicces sorozat gegjének indult, de annyira megtetszett a nézőknek, hogy hamar elterjedt, és a következő évtől kezdve egyre többen tartották világszerte ezt a kedves ünnepet.

„A Galentine-napon összegyűlnek a barátnők, jól érzik magukat, megbeszélik, mit értek el, milyen csatákat nyertek – egyáltalán, megosztják egymással az életüket” – magyarázta a brit Independentnek Maxine Poulter személyi edző, akinek nagyon fontos az az erő, ami egy női társaságból sugárzik, szerinte ez a titka az ünnep nészerűségének. Ez pedig az adatokon is meglátszik: a Boux Avenue fehérneműmárka kutatása szerint a Galentine-napra vonatkozó keresések 2015 óta 400%-kal nőttek, míg a Valentin-nap 55%-kal csökkent. Az Amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség 2019-es jelentése szerint egyre kevesebben költenek Valentin-napra, az amerikaiaknak csak 51%-a jelezte, hogy tervezi a Valentin-nap megünneplését. 

Kell egy nap együttlét

A villásreggeli már Galentine-napi hagyomány, ha lehetnek egyáltalán egy kitalált karakter által indított ünnepnek  hagyományai. Leslie ugyanis majdnem annyira szereti a reggeli ételeket, mint a legjobb barátnőit. De nem muszáj ehhez ragaszkodnunk, főleg, ha a vírus miatti karanténozás is ellehetetleníti a személyes találkozót. Legyünk kreatívak, izzítsuk be a videóchatet, és tartsunk egy filmestet, arcmaszkokkal és DIY mani-pedikkel, vagy ha senki sem beteg, akkor kiránduljunk, főzzünk közösen, menjünk fürdőbe. 

Fotó: Getty Images

Küldhetsz Galentine-napi kártyákat is, megoszthatsz egy idevágó idézetet, vagy – a Valentin-naphoz hasonlóan – meglepheted a baránődet egy aranyos ajándékkal is. Az egyetlen szabály, hogy a Galentine-napot egymás megünneplésével töltsétek, nincs helye a párjaitoknak.

Ki ünnepelheti?

Valószínűleg a legnagyobb kritika a Galentine-nap ellen pont az lehet, hogy kirekesztő kicsit. Sokunknak nincs a közelben egy egész csajbandája, pláne felnőtt korban, hanem inkább vegyes nemű a társaságunk. Ezért inkább vágjuk sutba azt a „szabályt”, hogy a Galentine’s csak barátnőknek szól! Helyette szóljon inkább arról, hogy megosszuk a szeretetetünket azokkal az emberekkel, akikkel nem állunk romantikus kapcsolatban, függetlenül a nemüktől. A Galentine-ünnepségen vegyen részt bárki, akit kedves barátunknak tartunk – ameddig ugyanazt szeretjük, bárki előtt nyitva az ajtó.

Forrás: Good Housekeeping, Indepentend Kiemelt kép: Getty Images