„Ugye, mi jó barátok vagyunk?” A Nők Lapja 2021/33. számának Fókuszban rovata.

Már bizonyított, hogy a kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlenek a barátok, az erős szociális kötelékek. Igen ám, de ugyan kinek van ma erre ideje és energiája?! Mit tehetünk azért, hogy igazi barátokkal legyen teljesebb az életünk?

Van nekem egy listám. Nem is listám, inkább Excel-táblázatom, és nem is kézzel fogható, csupán a fejemben létezik. Ezen a listán gyakorta végigmegyek esténként, elalvás előtt, ellenőrzés végett és megnyugtatásképp. A barátaim neve szerepel rajta, illetve az, hogy kivel épp mi van, és hogy mikor beszéltünk, találkoztunk utoljára. Miközben pörgetem a neveket, sorra bevillannak a velük kapcsolatos legelső emlékeim is. Régi szokás ez a táblázatosdi, már a húszas éveim óta tart, csak épp azóta a lista egyre rövidül. Eltűnnek róla nevek, és nem kerülnek fel rá újak. Manapság nagyon vigyázok rá. Épp elég rossz példa van előttem ahhoz, hogy tudjam, mennyire fontos szerepük van a barátoknak abban, hogy az ember negyvenes, ötvenes éveiben is megmaradjon a józan eszénél és a valóság talaján.

Család 2.0

A Jóbarátok: Újra együtt bemutatóját nem is lehetett volna jobban időzíteni. Amikor a globális hangulatra rányomta bélyegét a koronavírus, családokat, barátokat választva el egymástól hosszú időre, sőt, sajnos olykor örökre, nem csoda, hogy a visszaemlékezésekkel tarkított beszélgetős műsor már a bemutatója napján a nézettségi rekordokat döntögette. Az, hogy a nosztalgikus múltidézés egy világjárvány kellős közepén miért ültetett ennyi nézőt a képernyők elé, teljesen érthető: megnyugtató érzés volt eltölteni másfél órát Monica konyhájában, hiszen a hatos csapatban még mindig erős az összetartás, még mindig működik köztük a kémia, mi nézők pedig még mindig számíthatunk rájuk, ha magányosak, lelombozottak vagyunk.

Az 1994 és 2004 között futó Jóbarátok kirobbanó népszerűségének okát már számos médiakritikus és szociológus elmagyarázta az érdeklődőknek, bár azt a többség magától is megfejtette. Amikor anno a sorozat megalkotói, Marta Kauffman és David Crane bedobta a szituációs komédia ötletét az NBC csatornának, egyetlen mondatban összegezték a lényegét: „Életünk azon szakaszáról szól, amikor a barátaink a családunk”. Ez az alapmotívum világszerte milliók számára volt ismerős vagy vágyott állapot. „A Jóbarátok az otthonosság, az intimitás érzésének egy új verzióját legitimálta – írta Clare Thorpe a BBC Culture oldalon. – Az a gondolat, hogy felépíthetsz egy alternatív családot a barátaidból, sokaknál betalált.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .