A Nagy Árkánum 6-ik lapja, Ádámot és Évát, a bibliai történet két legfontosabb szereplőjét ábrázolja. Ismerkedjetek meg sorozatunk legújabb részével!

tarot-nyitó3

Sokan teszik fel a kérdést: mit adhat a ma élő emberek számára a tarot? Egyáltalán, mire és hogyan használható, miként segíthet problémáink megoldásában? Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, érdemes megismerni az egyes kártyák szimbolikáját, jelentését, ezért ebben a cikksorozatban egyenként mutatjuk be a Nagy Árkánumnak nevezett 22 legfontosabb lapot.

Ádám őrlődése két asszony között

A 6. lap a Szeretőknek van szentelve. Itt jegyezzük meg, hogy nem véletlen a kártyák számozása sem, hiszen mindegyik sorszám kapcsolódik az adott lap jelentéséhez, szimbolikájához az ősi számmisztikus tanítások szerint. A 6-os pedig a numerológiában mindig a szeretet, szerelem, lelkiség száma, melynek uralkodó égiteste a Vénusz, a szerelem istennőjének a bolygója. A Szeretők lapja a következőképpen néz ki: rajta meztelen emberpár látható, akit a bibliai Ádámmal és Évával szokás azonosítani. A férfi és a nő egymást nézik, és kezüket is vágyódva a másik felé nyújtják. Közöttük egy virággal, levéllel, gyümölccsel teli fa áll, melynek törzsén néhány változatban kígyó tekereg. Sok kártyacsomagban Ádám és Éva kezét két oldalról a fának támaszkodva áll, így utóbbi egyben szétválasztja, és össze is köti őket.

Van azonban rajtuk kívül még egy fontos szereplő a kártyalapon: egy felettük lebegő angyal, akiben minden bizonnyal Rafaelt, a mennyei szeretet arkangyalát ismerhetjük fel. De olyan verzió is előfordul, ahol a meztelen férfi két nő között áll, tanácstalanul, hezitálva, úgy, hogy szinte halljuk a benne zakatoló kérdést: „Melyiküket válasszam?”

Nos, a jelenet ez esetben is a bibliai Édenkertben játszódik. A férfi nyilván Ádám, az egyik nő – a jobb oldalán álló – Éva, míg a másik meztelen asszony Lilith. Utóbbi a héber hagyomány szerint Ádám első felesége volt, akit az Úr még Éva előtt teremtett. Lilith gyönyörű nő volt, fekete hajzuhataga a bokájáig ért, szeme pedig drágakőként csillogott, ám jelleme korántsem volt tökéletes: büszke, gőgös volt, és túlontúl öntudatos. Ennek következtében Lilith – akit sokan az „emancipált”, modern nő archetípusának tartanak – nem volt hajlandó alávetni magát férje, Ádám korlátlan uralmának. Engedetlenségéért az Úr száműzte őt a Paradicsomból a sivatagba, ahol a legenda szerint démonasszonnyá vált, s ekként létezik a mai napig, noha nyoma sincs egykori csábos szépségének: csodás haja fekete szőrzetté vált testén, arca rút, körmeiből keselyűkarmok lettek. Lilithet nem említik a Bibliában, őt magát pedig egyszerűen kihagyták – mintha mindig is Éva lett volna Ádám felesége. A héber legendák azonban úgy tudják: Lilith távozása után az Úr vigaszul teremtett egy új asszonyt Ádámnak, hogy ne legyen annyira magányos. E második nőt – mivel Isten őt szánta az emberiség ősanyjának – Évának, azaz Minden Élők Anyjának nevezték el.

tarot-a-szeretők

A kettősség kártyalapja

A tarot 6. lapján tehát, ha Ádám és Éva látható csak – s felettük Rafael –, egyértelmű, mit sugall a kártya: szeretet, szerelem, párkapcsolat, egység. Lilith megjelenítése viszont a 6-os lap egy másik üzenetére utal, ez pedig a döntési helyzet, választás, válaszút. Nem véletlen, hogy a 6-ost nemcsak a Szeretők, de a Döntés lapjának is szokás hívni, akár megjelenik rajta a másik asszony is, akár nem. Ha tehát valaki e lapot húzza, a következő magyarázatot szokás adni: 1. szeretetteljes, illetve konkrétan szerelmi kapcsolat van megjelenőfélben az életében, illetve 2. döntés, választás elé kerül. Belső énjét, melynek döntenie kell, Ádám jelképezi, míg Éva a tudatalatti szimbóluma. Rafael angyal a felsőbb ént, a bennünk élő Fényt testesíti meg, a kígyó pedig arra figyelmeztet, hogy bárhogy is döntünk, képeseknek kell lennünk rá, hogy különbséget tegyünk jó és rossz megoldás között. Ha pedig Lilith is jelen van a képen, akkor a megfejtés a következő: Ádám jelképezi a kérdezőt, a tarot-t vető, lapot húzó személyt (azaz az egót), Éva és Lilith pedig a világ két ellentétes, ám egymást kiegészítő pólusát jeleníti meg, melyet nevezhetünk Fénynek és Sötétségnek, Napnak és Holdnak, vagy akár Jangnak és Jinnek is. Fontos tehát megérteni: a kártya kihúzása nem feltétlenül jelent szerelmet a kérdező számára! Mi több, ha a jelentése „döntési helyzet”, az sem biztos, hogy a párkapcsolat terén kerül válaszút elé. A 6-os lap mindenképp kettősségre utal – ezért uralkodó csillagképének az Ikreket tartják –, de ez az élet bármelyik területén megjelenhet. Lehetséges például, hogy a Szeretőket húzó személynek a család és a karrierépítés, vagy épp két, hasonlóan kedvezőnek tűnő munkahelyi ajánlat között kell választania.

„Hogy válasszak jól?” A Szeretők megsúghatják…

S hogy pontosan mit üzenhet a Szeretők lapja? Ha tudni szeretnétek, érdemes elvégezni az alábbi tarot-meditációt, melynek lényege a következő: a hasonlósági mágia segítségével „kérdezzétek meg” a 6-os lapot, mit tanácsol egy adott élethelyzet kapcsán. Természetesen a tanács nem a kártyától – és még csak nem is Ádámtól és Évától – fog érkezni, hanem a kérdező, jelen esetben a ti tudatalattitokból, mely mivel tér- és időfeletti, már előre tudja kérdésére a választ. Ha tehát szívesen megkérdeznétek a lelketekben lakó bölcsebbik ént a Szeretők lapjának segítségével, nincs más dolgotok, mint nyugalomba helyezkedni egy csendes, békés helyen. Gyújtsatok meg két, különböző színű gyertyát – legjobb, ha a jobb oldalon álló aranyszínű, a bal pedig ezüst, de lehet piros, illetve kék is. Az arany vagy piros gyertyát nevezhetitek Napnak, vagy akár Ádámnak is, míg az ezüst, kék, esetleg fehér lehet a Hold, azaz Éva. Ezután helyezzétek a két égő gyertya közé az asztalra a tarot 6. lapját! Majd vegyetek elő papírt, írószert, fogalmazzátok meg pár szóban a titeket mostanában foglalkoztató problémát, döntési, választási helyzetet, s írjátok fel rövid kérdés formájában! (Ez lehet akár eldöntendő, tehát olyan kérdés, melyre „igen” vagy „nem” lehet a válasz, de olyan is, melyre a két, lehetséges választással felelhetünk.)

Most következik a művelet „mágikus” része… Olvassátok fel a kérdést, halkan vagy fennhangon, de mindenképpen hallhatóan, majd döntsétek el, melyik válaszlehetőséget jelképezi a jobboldali (Ádám) gyertya, és melyiket a bal (azaz Éva gyertyája)! Ezután nézzetek sorrendben a következőkre: először a jobboldali gyertya lángjába pár másodpercig, majd „Éva gyertyájának” a lángjába, szintén rövid ideig – végül pedig a kártyalapra. Magatokban pedig gondoljátok a következőt: „Kérem a bennem élő bölcsebbik Ént, mutassa meg nekem a választ kérdésemre!” Az ősi tanítások szerint ilyenkor annak a gyertyának a lángja lobban fel, nyújtózik magasra, vagy vet szikrákat, amelyik a követendő, helyes megoldást képviseli… Természetesen mindez titeket, kérdezőket nem kötelezi semmire, hiszen az emberi akaratszabadság értelmében a döntés – és az abból fakadó felelősség – mindenképpen a ti kezetekben van!

A cikk a Nők Lapja Ezotéria 2013/6. számában jelent meg. A sorozat korábbi részeit itt találjátok.

Szöveg: Kincses Boglárka

Fotó: Thinkstock