Az éjszakai brunch a legszuperebb szilveszteri program

Egyszerűen kivitelezhető, mégis elegáns. Ráadásul a kedvenc ételeinket vonultathatjuk fel.

A 2020-as évet szinte mindenki az otthonában búcsúztatta, a legtöbben pedig legfeljebb csak azokkal koccintottak éjfélkor, akik egyébként is egy háztartásban élnek velük. Bár a koronavírust 2021-ben sem hagyhattuk magunk mögött, sőt nagyon úgy néz ki, hogy velünk lesz 2022-ben is, a védőoltásoknak köszönhetően az idei szilveszter valamelyest gondtalanabb lehet, újra gondolkozhatunk például (szűk körű) házibulikban. Az év utolsó napja ráadásul remek alkalom arra is, hogy kipróbáljunk egy új trendet, az éjszakai bruncholást!

A brunch hivatalosan a reggel kilenc és délután egy óra között elfogyasztott villásreggelit takarja, amelyhez általában valamilyen alkohol is dukál.

A kifejezés két angol szó, a breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) összevonásából született. És mit takar ennek az étkezésnek az éjszakai változata? Gondoljunk például azokra az ételekre, amelyeket akkor szoktunk magunkhoz venni, amikor hajnali kettőkor hazaérünk egy buliból, vagy azokra a finom falatokra, amelyeket akkor eszünk, ha éjjel 11-kor felébredünk, mert véletlenül elaludtunk a kanapén a tévé előtt, az ágy felé tartva pedig épp útunkba esett a hűtőszekrény. Nos ezeket a – valamiért olyan ínycsiklandónak és különlegesnek tűnő – finomságokat lehet például az este nyolc-kilenc óra után kezdődő late night brunch keretében fogyasztani, plusz a klasszikus villásreggeli fogásait, beleértve a pezsgőt és a Bloody Mary koktélt.

Fotó: Getty Images

Rengeteg indokunk lenne, miért érdemes éjszakai brunchot tartani szilveszterkor, de talán a három legnyomósabb, hogy

  • a hozzá szükséges fogásokat igazán könnyű beszerezni és előkészíteni,
  • a late night brunch ételek tipikusan azok az egyszerű, de nagyszerű kaják, amelyekre senki sem mond nemet,
  • elképesztően jó mókának ígérkezik.

Mi kerüljön az este folyamán az asztalra?

A tojásételek a brunchok elengedhetetlen részei, úgyhogy készíthetünk kaszinótojást, tojássalátát, netán quiche-t vagy fritattát is. A sajtválogatások, illetve a zöldségcsíkok különböző mártogatósokkal pedig különösen jól mutatnak az asztalon egy nagy kosár friss péksütemény mellett.

Fotó: Getty Images

Az abszolút közös pont a villásreggeliben és a szilveszterben – a pezsgőn túl – a virsli, így ez semmiképp se maradjon le a menüről, ebből is többféle fogás készülhet (például virslisaláta, hotdog vagy éppen pigs in a blanket, azaz leveles tésztába csavart virsli). És az édességekről se feledkezzünk meg: ki mondana nemet egy házi lekvárral töltött palacsintára, forró málnaöntettel nyakon önthető gofrira vagy porcukorral gazdagon meghintett fánkra éjfél előtt, ha jövőre egyébként is szigorú diétába akarunk kezdeni?

Kiemelt kép: Getty Images