Pofonegyszerű gyakorlat, ami megmutatja, milyen az általános fizikai állapotunk

A jó egyensúlyi állapot erőteljes előrejelzője annak, hogy meddig és milyen egészségesen fogunk élni.

A közúti balesetek után a baleseti halálozás leggyakoribb okai világszerte az esések. Ha nem teszünk ellene, az egyensúlyérzékünk az életkor előrehaladtával egyre romlani fog. Pedig a jó egyensúlyi állapot erőteljes előrejelzője annak, hogy meddig és milyen egészségesen fogunk élni – és nem csupán az esések valószínűsége miatt, bár ez sem elhanyagolható szempont.

Miért olyan fontos az egyensúlyérzékünk az általános fizikai állapotunk szempontjából? Azért, mert egyensúlyozni bizony kivételesen megterhelő és komplex feladat, több funkció összehangolását igényli a szervezetünkben.

Az agyunk általában három különböző típusú információt használ arra, hogy egyenesen tartson bennünket: a szemünket, a vestibuláris rendszerünket – egyfajta vízmérték a belső fülben –, és a végtagjainkban lévő speciális érzékszervi receptorokat, amelyek jeleket küldenek az agynak arról, hogy épp mi történik a testünk többi részével. Ha a látásunkat kivesszük az egyenletből (becsukjuk a szemünket), az agynak sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy stabilan tartson.
A BBC Focus magazinban megjelent cikk hivatkozik egy tanulmányra, amelyet a British Medical Journalben publikáltak. Ebben a kutatók 2760 férfit és nőt vizsgáltak, akik a vizsgálat idején mindannyian 53 évesek voltak. Megmérték a fogóerőt, azt, hogy milyen gyorsan tudtak ülésből felállni, és hogy mennyi ideig tudtak csukott szemmel egy lábon állni.

Amikor a kutatók 13 évvel később ismét felkeresték az alanyokat, azt találták, hogy a tesztek egymástól függetlenül mind megjósolták annak az esélyét, hogy valaki meghal az adott időszakban, de az egy lábon állás tesztje volt a legpontosabb előrejelző. Azok az alanyok, akik kevesebb mint két másodpercig bírták, háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik 10 másodpercig vagy tovább tartottak ki.

Így végezzük el

Ideje hát megnézni, mennyi ideig tudunk egy lábon állni, először nyitott, majd csukott szemmel. Mezítláb, csípőre tett kézzel álljunk fél lábon. Mérjük meg, meddig bírjuk. A tesztnek vége, amint a lábunkat elmozdítjuk, vagy a felemelt lábat letesszük a földre. Három próbálkozásból a legjobbat vegyük figyelembe. Ezután ismételjük meg, csukott szemmel. Egészen döbbenetes lesz, hogy milyen gyorsan elveszítjük így az egyensúlyunkat. Íme a célok, amelyeket a különböző korosztályoknak teljesíteniük kell:

40 év alatt: 45 másodperc nyitott szemmel, 15 mp csukott szemmel

40-49 év között: 43 másodperc nyitott szemmel, 13 mp csukott szemmel

50-59 év között: 41 másodperc nyitott szemmel, 8 mp csukott szemmel

60-69 éve között: 32 másodperc nyitott szemmel, 4 mp csukott szemmel

70-79 éve között: 22 másodperc nyitott szemmel, 3 mp csukott szemmel

Szerencsére az egyensúlyérzék minden korban fejleszthető megfelelő gyakorlással, türelemmel. A jóga és a tai chi kifejezetten hasznosak ezen a téren.

Az agyunk más funkcióit és érdemes rendszeresen tréningezni, ezekkel a gyakorlatokkal például rengeteget tehettünk a demencia megelőzéséért.

(Kiemelt kép: Gustavo Torres / Unsplash)