Néhány egyszerű feladattal sokat tehetsz a mentális egészségedért.

Korábban már írtunk arról, hogy milyen ételek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, de a következő – a mindennapokba könnyen beilleszthető – tippekkel sokat tehetsz a demencia, a kognitív hanyatlás megelőzésére és az agyi képességed javítására. A Healthy összeszedte a legkönnyebb teendőket, amelyeket bármikor bevethetsz. 

Egyszerű matematikai feladatok

Gondoltad volna, hogy az iskolás évek után újra elő kell venned a matek feladatokat? A szakértők szerint már a legegyszerűbb matematikai feladványok elvégzése is csökkentheti az esélyét a kognitív hanyatlásnak.

Memóriagyakorlat: Minden reggel oldj meg néhány leckét fejben – tilos a ceruza, papír vagy számológép használata! Még hatásosabb, ha közben sétálsz vagy főzöl valami finomat.

Teszteld az ízlelőbimbókat!

A főzés az egész család számára előnyös: ők finomat esznek, te pedig edzésben tarthatod közben az elmédet. Az ételek elkészítése és elfogyasztása egyaránt aktiválja azokat az agyi régiókat, amelyek a szagláshoz, tapintáshoz, látáshoz és ízleléshez kapcsolódnak.

Ráadásul az érzékszerveid használata javíthatja a memóriát is.

Egy tanulmány szerint azok a felnőttek, akik egy képsorozatot néztek, nagyobb valószínűséggel emlékeztek az illatosított oldalakra, mint az illatmentes mintákra.

Memóriagyakorlat: Rágás közben szánj egy percet arra, hogy elkülönítsd az étel egyes összetevőinek ízét, egészen a kevésbé markáns zöldségektől az egészen erős fűszerekig.

Meséld el!

A történetmesélés növeli a mentális erődet, segít koncentrálni a fontos részletekre, az érzelmeket az emlékekhez társítani, és később könnyebben felidézni a fontos életeseményeket. Kutatások szerint a történetmesélés az Alzheimer-kórban szenvedők életminőségén is javíthat.

Memóriagyakorlat: Mielőtt este elaludnál, játszd le magadban az elmúlt nap eseményeit. Próbálj meg felidézni minden fontos részletet attól a perctől kezdve, amikor felébredtél, amíg le nem feküdtél az ágyba – ezzel sokat teszel az agyad frissességéért.

Ülj össze a barátnőkkel, és mesélj a napodról! (Fotó: Getty Images)

Keress egy új sportot!

Ha felpörgeted a szívedet, az agyadat is megdolgoztatod. Az elmét és a testet egyaránt serkentő sporttevékenységek, mint például a jóga, a golf vagy a tenisz, összefüggésbe hozhatóak az agyműködés és az energiaszint javulásával.

Memóriagyakorlat: Keress egy sportot, ami eddig kimaradt az életedből, és tanuld meg a szabályokat, majd próbáld ki magad benne. Amennyiben a sportos élet nagyon nem illik hozzád, egy új hobbi – például kötés, festés, puzzle – is hasonlóan pozitívan hat a mentális egészségre.

Mondd ki hangosan!  

Az információk hangos kimondása növelheti annak esélyét, hogy később jobban emlékezz rájuk – állítja a Memory folyóiratban megjelent tanulmány, amelyben azt is lejegyezték, hogy a kutatás azon résztvevői, akik hangosan olvasták fel a leírt információkat,

5-15%-kal jobban megjegyezték a mondatokat, mint akik, csak magukban olvasták el.

Memóriagyakorlat: Emlékezz vissza valamire, amit csináltál, hallottál vagy olvastál és mondd ki hangosan – ezzel a trükkel sokkal jobban elraktározod az információt és az agyadat is karban tartod.

Kiemelt kép: Getty Images