Nem kérdés, szeretnénk-e idős korunkra is éles elmét, remek memóriát, ám azt nehezen fogadjuk el, hogy ezért tennünk is kell. Utánajártunk, hogyan segíti a kognitív képességek megőrzését a táplálkozás, a mozgás és a rendszeres agymunka.

Korral járó demencia nincs, az időskori elbutulásnak mindig van valamilyen oka. Például olyan betegségek – Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór – amelyeknek megelőzéséért nem sokat tehetünk, hiszen nem a helytelen életmód miatt alakulnak ki, de lehetnek olyan okai is, amelyek bizony rajtunk múlnak.

– Agyunk velünk öregszik, ami ez esetben nemcsak fizikai változást jelent, tehát azt, hogy csökken a szürkeállomány sejtjeinek mennyisége, hanem azt is, hogy megfogyatkozik az egyes idegsejtek, idegrendszeri központok közti kapcsolatok száma. Romlik a flexibilitás is, azaz kevésbé épülnek ki új összeköttetések. Viszont erre a folyamatra nekünk is lehet ráhatásunk életmódunkon keresztül. Az például már fél siker, ha kerüljük a káros szenvedélyeket, így például a dohányzást és az alkoholfogyasztást, étrendünkre pedig figyelünk – mondja dr. Vághy Beatrix neurológus és neurofiziológus főorvos.

Pillantás a tányérra

A kiegyensúlyozott étrend két irányból is segíti az agy fiatalságának megőrzését. Egyrészt megelőzhetővé tehet olyan betegségeket, amelyek részben a helytelen táplálkozásból erednek, másrészt a jó működéshez elengedhetetlen anyagokhoz juttathatja az idegrendszert.

– Fontos, hogy lehetőleg olyan ételeket részesítsünk előnyben, amelyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ilyenek például a hüvelyesek, a zöldségek, a korpás, teljes kiőrlésű pékáruk, a tejtermékek, a nem túl cukros gyümölcsök. Ezek az inzulinszintet nem emelik meg túlzottan, ezáltal nem növelik az agyműködésnek is ártó cukorbetegség kockázatát. A rendszeres halfogyasztás is segít fiatalon tartani az agyat, hiszen a halban rengeteg az omega-3-zsírsav – emeli ki neurológus szakértőnk.

Jó hatása van az agyműködésre a kurkumának és a ginszengnek, valamint a lecitinnek is. Utóbbi egyrészt az agyi ingerületátvitel alapját képező acetilkolin egyik alapanyaga, másrészt segít megelőzni a koleszterin lerakódását. A koleszterinszintre általában is figyelni kell, mert ha magas, megnő az érelmeszesedés rizikója, ami ronthatja az agyi funkciókat is. Jók az olyan készítmények is, amelyek élénkítik az agy vérkeringését, hozzájárulnak a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásához, az érhálózat karbantartásához. Ilyen hatóanyagot tartalmaz például a páfrányfenyő. Az idegek és az agy működését segíthetik a B-vitaminok is, ezek fontos szerepet játszhatnak a sérült idegek regenerálódásában is. Központi idegrendszerünknek – ahogyan egész szervezetünknek – szüksége van ezenkívül C- és E-vitaminra, amelyek egyebek mellett késleltetik a sejtek öregedését.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .